BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,04
ALTIN 2.834,60
HABER /  GÜNCEL

Alevi-Sünniler arasındaki duvar

Alevilik Abant Platformu'nda tartışıldı. Bazı Alevi örgütleri içe kapanmacı fikirler öne sürünce tartışma çıktı.

Abone ol

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği 13. Abant Platformu toplantısında "Aleviliğin tanımının yapılması"na ve sonuç bildirgesine bazı Alevi örgütü temsilcileri tepki gösterdi. Temsilciler, "Aleviliğin tanımını Aleviliği yaşayanlar yapar" dedi. Alevilik alanındaki çalışmalarıyla tanınan yazar Reha Çamuroğlu ise bu görüşe karşı çıktı. Görüşler özetle şöyle:

Gettolarda mı yaşayacağız?
Reha Çamuroğlu (Yazar):
"Bildiride, Aleviliğin tanımı olarak verilen bölüm, Hollanda'da yapılan Alevi dedeler toplantısının sonuç bildirgesinden alınmıştır. Orada verilen tanım, Alevi dedelerinin yaptığı bir toplantıdan çıkan sonuçtur. Türkiye'de inanamadığım bir şey var. Araştırmadan, herhangi bir şeyin aslını öğrenemeyiz. Bir hücum mantığı var. O bildiri okunurken, o tanımın nereden alınıdığı da okunmuştur.

Alevi meseleleri bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının meseleleridir. Sünnilerin bir meselesi varsa, o da bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının meselesidir. Biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Yasal ve toplumsal adap sınırları içinde herkes birbiri hakkında görüşünü söyleyebilir. Bu nasıl bir mantıktır? 'Aleviler üzerine Sünniler laf söyleyemez! Bir kişi herkese terbiyesizlik etmiştir. Maalesef, terbiyesizlik ve hakaret daha medyatik oluyor. Birileri Aleviler ile Sünnilerin ayrı gettolarda yaşamasıni istiyor."

Laik devlet yapısına aykırı
Prof. İzzettin Doğan (Cem Vakfı Başkanı):
"Alevileri tanımlayacak olan Alevilerin kendileridir. Başkasına inancınızı tanımlama yetkisini veremezsiniz. Öyle bir yetki, inanç özgürlüğünü de ortadan kaldırır. AİHM'de böyle diyor. AİHM'de 'Devletlerin, kurumların başkalarının inancını tanımlama yetkisi yoktur' görüşü var.

Kendi içinde tartışılır
Ali Rıza Uğurlu (Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı):
"Aleviliğin tanımını Aleviler, yaşayanlar yapmalıdır. İnancı, onu yaşayan yapar. Sünniliğin tanımını biz yaparsak doğru olur mu? Elbette olmaz."

'Abant'larda tartışılamaz
Hıdır Elmas (Alevi Vakıflar Federasyonu 2. Başkanı):
"Geçmişte kurum ve kuruluşlarımız yoktu. Ama, şimdi Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi kurumları var. Tartışılması gereken konular kendi kurumlarımızda tartışılmalı, 'Abant'larda, özel yerlerde kimsenin bunu tartışmaya hakkı yok. Bu kırıcı bir şey. Önüne gelen Alevilikle ilgili bilgiler verirse, bu bizi incitir.

Ümran Avcı-İstanbul