BIST 10.487
DOLAR 32,86
EURO 35,12
ALTIN 2.428,28
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Alevi köyüne inatla Kuran kursu!'

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Alevi yurttaşların yoğunluklu yaşadığı Manisa’nın Salihli ilçesinin Yeşilova Köyü’ndeki Kur’an Kursu açılış töreninde "Alevi inancı ve ibadet özgürlüğü" üzerine konuştu.

Abone ol

Milletvekili Öz, açılış töreninde, saygı duruşu öncesi Atatürk'ün adının anılmamasını ve İstiklal Marşı'nın makamına uygun okunmamasını konuşmasının başında sert sözlerle eleştirdi.

KİMSE ALEVİLERİN İNANCIYLA DALGA GEÇMESİN

Sakine Öz, Alevilerin inanç ve ibadetlerine gereken saygının gösterilmediği bir Diyanet İşleri Başkanlığı anlayışının, özgürlüklere ve demokrasiye engel olduğunu belirtti. Alevilerin tektip bir İslam anlayışına, tektip bir ibadet biçimine zorlanmasını asla kabul etmediklerini sözlerine ekledi.
Milletvekili Öz, “Kimse Alevilerin aklıyla, inancıyla doğrudan ya da dolaylı dalga geçmeye kalkmasın. Geçmişten gelen acıları unutmayan, siyasetin günübirlik hesaplarına girmeyen Aleviler, Diyanet’in bu gibi uygulamalarına, hükümetin kendi Alevisini yaratma operasyonlarına asla prim tanımayacaktır. Köylerimizin birçok somut ihtiyacı ortadayken bu ihtiyaçları görmezden gelenler, talep olmadığı halde Alevi köylerine Kur’an kursu ve cami açıyorsa, ‘Biz Alevileri seviyoruz, onlar kardeşimizdir’ gibi sözlerin hiçbir anlamının olmadığı daha net ortaya çıkmaktadır” dedi.

ALEVİ BİR YURTTAŞ OLARAK SESLENİYORUM

Sakine Öz, “bugün bir milletvekilinden önce, Alevi yurttaş olarak size sesleniyorum” diyerek başladığı konuşmasında, laiklik ilkesinin değerine vurgu yaptı, devletin kendi Alevisini yaratmak için giriştiği oyunların boşa çıkacağını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinin en doğru biçimiyle öğrenilmesi adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurdurulduğuna dikkati çeken Öz, ibadet yerlerinin yönetimi ve toplumun dini konularda aydınlatılması noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı’na yüklenen sorumlulukların Anayasa ile güvence altına alındığını kaydetti. Diyanet’in, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüşlerin dışında, milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaçlaması gerektiğini kaydeden Sakine Öz, yine anayasa gereği, din ve vicdan özgürlüğünün sınırlanamayacağının, inançların açıklanmaya zorlanamayacağının ve kanaatlerinden dolayı kimsenin kınanamayacağının altını çizdi.

ALEVİLER HORLANMIŞTIR

Manisa Milletvekili ÖZ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Laik cumhuriyet sayesinde din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınmış, hiç kimse, dini inancından dolayı horlanmamış, inançlarını serbestçe yaşamıştır. Aleviler, Cumhuriyet sayesinde inançlarını daha özgür yaşamaya başlamış, günlük hayatta, iş hayatında, kültür sanat hayatında ve siyasal hayatta daha çok görünmeye başlamıştır. Ne var ki, Aleviler, devletten hak ettikleri desteği ve ilgiyi hiçbir zaman tam anlamıyla görememiştir.

Alevilerin Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta kıyımlara uğrarken, iftiralarla ve önyargılarla karşılaşırken, hafızalarını hep taze tuttuklarını, ancak Alevilere yaşatılanların bugün de sürdüğünü belirten Milletvekili ÖZ şunları söyledi:

KİMSE ALEVİLERİN AKLIYLA DALGA GEÇMESİN

“ ‘Alevilerden kız alınmaz, alevinin kestiği yenmez’ diyen bir bilim insanının, Başbakanlığın düzenlediği bir toplantının açış konuşmasını yapmak için davet edilmesi, her Alevi gibi beni de, köyümüzdeki Alevi yurttaşlarımızı da üzmüştür. Bu sözü söyleyen, keşke densiz cahilin biri olsaydı, o zaman hepimiz güler geçerdik, ama bu sözü söyleyen bilimadamı unvanlı bir üniversite hocasıdır. Devlet, bugün, yaşadığımız bu kötü örneğin de ötesinde, Aleviler içinde saygınlığını, itibarını kaybetmiş insanlara para, güç ve makam vererek, farklı bağlantıları devreye sokarak kendi Alevilerini yaratmaya çalışmaktadır. Bu kişiler, devletin üst kademelerinde kabul görüp taltif edilmekte, AKP’nin şerrinden korkan kimi zengin Alevilere ise, Alevi kültür ve geleneğinde olmayan iftarlar düzenletilmekte, Aleviler içinde sözüm ona taraftarları varmış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.

Kusura bakmayın ama hiç kimse Alevilerin aklıyla dalga geçmesin..! Aleviler oynanan oyunların farkındalar. Alevilerin tarafı akıl yolundadır, Alevilerin tarafı bilim yoludur, bu da böyle biline..!”

İNANCA SAYGI LAFTA KALMASIN

Sakine Öz, ibadet yerleri konusunda temel birleştirici unsurun “saygı ve hoşgörü” olduğunu belirtti. Alevilerin ısrarla “cami”de ibadete zorlanmasına karşı olduğunu, camide ibadet eden her yurttaşın hakkı kadar, Alevilerin cemevinde ibadetine de saygı gösterilmesi gerektiğine vurguda bulundu.

Milletvekili Öz, “Aleviler, tüm inançlara saygı gösterir. Bunun yanında, inancımıza gerçek anlamda saygı duyulmasını istemek, ibadetimize karışılmamasını talep etmek de en doğal hakkımızdır. Ben, bir Alevi yurttaş olarak inançlarımın tartışılmasını istemiyor; aksine, inançlarıma saygı duyulmasını istiyorum. Benim inancımı hiç kimse, hiçbir kurum tartışamaz...

Aleviler, camiye ve cemaatine saygı gösterirken, aynı saygıyı da karşıdan görmek isterler. Cem, Alevilerin ibadetidir ve camide değil, cemevinde yapılır. Bunu tartışmak ya da cemi camide yapmaya zorlamak asla kabul edilemez. Bu açıdan, cemevleri Alevilerin yasal ibadet yeri kabul edilmelidir.

Alevilerin inancını kendi istediği yöne çekmek isteyenlerin duruşunu gördükçe, ‘Biz Alevileri seviyoruz, Aleviler bizim kardeşimizdir’ gibi kuru sözlere Alevilerin karnının tok olduğu daha net anlaşılmaktadır.”

DEVLETİN DERDİ BAŞKA

“Son aylarda özellikle Salihli’nin Alevi köylerinde kuran kursları açılmaya başlandı. Bu kurslar bir talep sonucunda mı açıldı, bilinmiyor. Ne var ki, bu taleplerden önce, temel ihtiyaçları vardı köylerimizin. Ben, milletvekili seçildiğimden beri, Manisamızın birçok köyünde sorunları yerinde tespit ederek talepleri ilgili bakanlıklara, valiliğe, özel idareye iletiyorum, ancak köyün temel altyapı sorunları bir türlü çözüme kavuşturulmuyor. Madem ki Alevi yoğun nüfuslu köylerdeki cami ve Kur’an kursları, iddialara göre, talep sonucunda açılıyormuş; o halde Yeşilova ve diğer Alevi köylerinin temel ihtaçlarına neden yanıt verilmiyor?

Şunu rahatlıkla söyleyeyim ki, biz dinin doğru öğretilmesinden yanayız ve Diyanet İşleri’nin Kur’an kurslarına karşı değiliz. Ne var ki, Kur’an kursunun Alevi köylerinde açılmasını yanlış buluyoruz. Ayrıca, bu açılışların insanların gözüne sokar gibi törenlerle yapılmasının Alevileri incittiği de açıktır.”