BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Alevi dedesine ihanet maaşı!

Hükümetin Alevi açılımı sonrası bazı Alevi dernekleri Ankara'da buluştu. Basın basının karşısına geçen dedeler sert çıktı.

Abone ol Alevi dedeleri Ankara'da bir araya geldi. Hükümetin açılımınının değerlendirildiği toplantıda dedelere maaş bağlanması önerisi tepki aldı.

Alevi dedesi Veliyettin Ulusoy, "Dedelere maaş Alevilere ihanettir, Aleviliği öldürür" dedi

Alevi Kültür Dernekleri (ADV) ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) tarafından, kamuoyunda "Alevi açılımı" olarak nitelenen konuların değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen "Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı" yapıldı. 

"Gönül isterdi ki Alevi açılımını Hükümet kendi isteğiyle yapsın" diyen Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişi Veli Ulusoy, isteklerinin Anayasa ile çelişmediğini, aksine Anayasa'ya dayandığını ifade etti. Devletin dini olmayacağını belirten Ulusoy, laiklikten söz edilebilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması gerektiğini savundu.

Diyanet kaldırılsın

Ulusoy, "Laikliği benimseyen toplumumuzda Diyanet İşleri Başkanlığı bulunduğu sürece, tüm milletvekilleri laikliği koruyacakları adına şerefleri üzerine yemin etseler de Anayasa'nın tüm maddelerinde laiklik yazılı olsa da bu inandırıcı olmaz. Devlet hiçbir inanca karışmasın, maddi manevi hiçbir destek sağlamasın, tüm inançlara aynı uzaklıkta olsun. Nasıl başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı yanlışsa Alevilerin temsil edileceği bir genel müdürlük de yanlıştır" dedi.

Devletten maaş dede dedekmiz olamaz

Alevi dedelere maaş bağlanması fikrini de doğru bulmadığını ifade eden Ulusoy, devletten maaş alan dedelerin Alevi toplumu tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyeceğini belirtti. Böyle bir düşünce söz konusuysa bunun "devletin kendi Aleviliğini yaratma amacı taşıdığı" anlamına geleceğini öne süren Ulusoy, "Devletten maaş alan dede bizim dedemiz olamaz, maaş aldığı yerin dedesidir. Bu, Aleviliği öldürme anlamı taşıyor" dedi.

Cemevleri yasal statüye kavuşmalı

Dedelere maaş bağlanarak Alevi açılımının yapılamayacağını ifade eden Abdal Musa Dergahı Postnişi Hüseyin Eriç, "önce Alevilerin kimliği tanınmalı ve cemevleri yasal statüye kavuşmalı. Biz para, maaş istemiyoruz. Yüzyıllardır nasıl kendi yağımızla kavrulduysak bundan sonra da aynı şekilde inancımızı devam ettiririz" diye konuştu.

"İçişlerimize karışılmasını istemiyoruz"

HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez, bir toplumun din ve inançlarıyla ilgili ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılanması gerektiğini belirterek, Alevi toplumu olarak hiçbir inanca karışmadıklarını, kendi içişlerine karışılmasını da istemediklerini belirtti.

Madımak müze olsun

AKD Genel Başkanı Tekin Özdil de "Sanıyorum Hükümet, Madımak'ı muharrem ayında çiçekçi ya da kütüphane olarak açmayı düşünüyor. Ancak bizim Madımak ile ilgili talebimiz bu değil. Biz oranın müze yapılmasını, devlet tarafından müze yapılmasını istiyoruz. Böylece 8 saat boyunca insanlar yanarken hiçbir şey yapmayan devlet ayıbını bu şekilde örtebilir" diye konuştu.