BIST 9.765
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.933,04
HABER /  POLİTİKA

Alevi Çalıştayı tartışmalarla başladı

Ökkeş Şendiller tartışmasının ardından Alevi Çalıştayı toplandı. Bakan Çelik sürecin üzerine titrediklerini söyledi, DTP'liler protesto etti.

Abone ol

6'ıncı Alevi Çalıştayı Maraş katliamı sanıklarından Ökkeş Şendillerin'in davet edilip, tepkiler üzerine bu davetin geri alınması tartışmasının gölgesinde yapıldı. Kapatılan DTP'nin iki milletvekili çalıştayın yapıldığı otelin önünde basın açıklaması yaparak neden katılmadıklarını açıkladı.

Toplantının açılışını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Alevi Açılımı''nı kırmadan, dökmeden, sabırla, diyalog zemini geliştirerek ilerletmek istediklerini belirterek, ''Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz'' dedi.

KATILIMCILARDA İLGİ BİLGİ MİSYON ARANDI

Bakan Çelik, düzenlenen her çalıştayda olduğu gibi bu çalıştayda da katılımcıları belirlerken ana kriterlerinin ''ilgi, bilgi ve misyon'' olduğunu belirtti. Sorunun siyasetteki veçhelerini belli başlı sınırlar içinde görmek gerektiğine işaret eden Çelik, amaçlarının ''konuyu bütün boyutlarıyla ele almak, tartışmak ve müzakere etmek'' olduğunu kaydetti.

''Geçmişe takılmak, geçmişte kalmak yerine yarınlara bakmak ve yarınları inşa etmek gerekir'' diyen Çelik, çalıştay sürecinin başarı ile yol alabilmesi için herkesin üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi.

Konunun şu ya da bu grubun tekelinde olmadığını belirten Çelik, bütün ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil, yeni bir bakış açısı ve güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Çözüm yolunda önce dinlemek, kavramak ve anlamak sonra da tatminkar adımlar atmak gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zemini geliştirerek Alevi açılımını ilerletmek istiyoruz. Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz. Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir.''

Çalıştayın hem muharrem ayının ilk gününe, hem de Mevlana'nın 736. Vuslat yıldönümüne denk geldiğine dikkati çeken Çelik, ''Bütün bu anlamlı günlerin bize sunduğu iklimde başlattığımız sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini gönülden diliyorum'' dedi. Bu arada çalıştayın akşam yemeği, Alevi katılımcıların Muharrem orucu tutmaları nedeniyle yemekten sakındıkları yiyecekler göz önünde bulundurularak hazırlandı.

ÇALIŞTAY'A KATILAN İSİMLER

Arif Sağ, Zafer Üskül, İbrahim Yiğit, Ercan Karakaş, Cengiz Güleç ve Bayram Meral'in aralarında bulunduğu katılımcılar, çalıştayda ''Aleviler, Devlet ve Millet'', ''Siyaset Aynasında Aleviler'', ''Siyasal Deneyimler ve Alevi Taleplerinin Ele Alınışı'', ''Çözüm Arayışında Aleviler ve Siyaset '' başlıkları altında sorunları tartışacak.

DTP'LİLER KATILMADI

Kapatılan DTP'li milletvekilleri, partileri kapatıldığı gerekçesiyle Alevi Çalıştayı'na katılmadı. Bakan tarafından çalıştaya bizzat davet edildiklerini söyleyen Birdal, kendilerinin sürecin birlikte yürüyeceğini umut ederek, insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğünü temel alan, Kürt sorununun demokratik çözümü ve birlikte yaşama konusunda bir irade olduğunu ümit ederek bu çağrıya olumlu bir yanıt verdiklerini dile getirdi.

Birdal, "Ne yazık ki bu süreç kesintiye uğradı. DTP kapatıldı ve bazı milletvekillerine yasak geldi. AK Parti'nin kapatılma davasında Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatmalarla ilgili çağrısına Meclis karşılık vermedi. Bugün yeni bir tıkanmayla karşı karşıyayız. Kürtlersiz demokrasinin olamayacağını, açılımın olamayacağını, Alevisiz, azınlıksız demokrasinin olamayacağının artık anlaşıldığını düşünüyorduk. Ama ne yazık ki diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorununun çözümü için yaratılan fırsat heba edildi. Bizim de çalıştaya katılmamızı istiyorlar. Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz. Parlemantondan vesayetçi Anayasa'nın değiştirilmesi beklentimiz var." dedi.

GÜVENLİK ZİRVESİ UMUDU

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın basın toplantısıyla ilgili olarak ise Birdal, "Burada yeniden sükûneti sağlayacak olan hükümettir. Dünkü zirve toplantısının salt bir güvenlik zirvesi olmadığını umuyoruz. Bu kilitlenmeyi açacak olan AK Parti iktidarıdır. İstifalardan sonra BDP'ye geçme söz konusu olacak." diye konuştu.