ALES sona erdi. Sonuçları 3 yıl geçerli olacak ALES soruları ve cevapları nasıldı. ALES sonrası 2015 ALES soru ve cevapları nasıldı, sorular zor muydu kolay mı? Siz de 2015 ALES yorumlarınızı yazın paylaşalım...
Abone olÖSYM tarafından yapılan ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı sona erdi. Sonuçları 3 yıl geçerli olacak ALES nasıldı, sorular bu sene zor muydu, kolay mıydı? ALES sonrası soru ve cevap yorumlarınızı yazın internethaber.com yayınlasın...
3 YIL GEÇERLİ OLACAK
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te , saat 09.30'da başlayan ALES bitti. 150 dakika süren sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulandı. Sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolara naklen atanmak ve lisansüstü eğitimi programlarında öğrenim görmek isteyenlerin ALES'e girmesi gerekiyor. Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacak.
Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları gerekiyor.
ALES başladıktan sonra adayların ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, kısa bir süre için bile olsa -tuvalete gitmek dahil- sınav salonundan çıkmaları yasak olacak. Salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha içeri alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek. Giriş belgesini kaybeden adaylar, tekrar internetten edinebilecek. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorunda olacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması ve adayların, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde adayın fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermesi gerekiyor.
Adaylarımızın, sınava girebilmesi için giriş belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunun da yanında bulunması zorunlu olacak. Nüfus cüzdanı, pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil), tutuklu veya hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe ve mavi kartlar kabul edilecek.
SÜRÜCÜ BELGESİYLE SINAVA GİRİLMEYECEK
Sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olması, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunması ve pasaportun süresinin geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak.
Bir aday, bu belgeleri yanında olmadığı halde sınav koordinatörlerinin, bina ve salon görevlilerinin veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacak.
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç getirmemeleri
gerekiyor. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava, şeffaf pet şişe ile su getirebilecek.
ÇANTA, CÜZDAN, CEP TELEFONU YASAK
Adayların sınava, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik veya mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka veya kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete gibi yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla gelmeleri kesinlikle yasak olacak.
Bina içerisinde sınav öncesinde, sırasında veya sonrasında bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak. Sınav bina veya salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Kamera kayıtlarının gerektiğinde kanıt olarak kullanılacak.