2018 ALES geç başvuru süresi bugün sona eriyor. ALES sınavına girecekler için açılan geç başvuru sayfası 28 Mart mesai bitimine kadar erişime açık olacak. ALES başvurusu yapmayı kaçıranlar bugün geç başvuru yapabilecekler. Peki ALES geç başvuru ücreti ne kadar oldu, ALES geç başvuru parası hangi bankalara yatırılacak?
Abone olALES geç başvuru ne zaman, geç başvuru ALES ücreti ne kadar ve ALES paraları hangi bankaya yatırılacak soruları merak edilenler arasına girdi. ALES ön başvuru işlemleri geçtiğimiz hafta 15 Mart'ta sona ermişti. ALES geç başvuru işlemleri ise bugün yapılacak, 28 Mart mesai bitime kadar öğrenciler ALES geç başvuru işlemlerini yapabilecek. ALES sınavı Sınav 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. ALES sonuçların açıklanacağı tarih ise 7 Haziran 2018.
2018 ALES İLKBAHAR DÖNEMİ SINAVI NE ZAMAN: ÖSYM sınav takvimi içerisinde yer alan 2018 ALES sınav başvuru tarihleri, 7 Mart 2018 tarihinde başlıyor, 15 Mart 2018 tarihinde sona eriyor. Başvuru yapmayı kaçıranlar için ise en geç başvuru günü 28 Mart 2018 tarihi olarak açıklandı. Sınav 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak. Sonuçların açıklanacağı tarih ise 7 Haziran 2018.
2018 ALES SONBAHAR DÖNEMİ SINAVI: 2018 ALES sonbahar dönemi sınav başvuru tarihleri 19 Eylül 2018 tarihinde başlıyor, 27 Eylül 2018 tarihinde sona eriyor. Sınava girmek isteyip başvuruyu kaçıranlar ise geç başvuru günü 10 Ekim 2018. Sınav tarihi 18 Kasım 2018. ÖSYM, sonuçların açıklanacağı tarihi yayınladı: 18 Kasım 2018.
ALES’E BAŞVURU NASIL YAPILIR: Eğer ÖSYM sisteminde kayıtlı bir fotoğrafınız varsa internet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Sistemde kayıtlı bir fotoğraf yoksa başvurunuz bir başvuru merkezine giderek yapmalısınız.
ALES SINAV ÜCRETİ NE KADAR: Her dönem sınav ücreti ÖSYM başvuru kılavuzlarında belirtilmektedir. Son yıllara ait ALES Başvuru Ücretleri aşağıdaki gibidir:
-2017 İlkbahar-Sonbahar : 90 TL
-2016 İlkbahar-Sonbahar : 80 TL
-2015 İlkbahar-Sonbahar: 70 TL
-2014 İlkbahar-Sonbahar: 50 TL
Ödeme için 2 seçenek vardır. Banka şubesi aracılığı ile veya ÖSYM’nin sitesinden internet aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz.
Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir.
Ödeme işlemi ÖSYM’nin internet sayfasından yapmak isteyen adaylar ÖDEMELER alanından kredi kartı veya banka kartı ile başvuru süresi içinde yatırmalıdır.
ALES NASIL BAŞVURU YAPACAĞIM: İnternet Üzerinden Yapıyorsanız: Başvurunuzu internet üzerinden aday başvuru formunu doldurarak yapacaksınız. Başvuru tarihleri arasında ÖSYM’nin ilgili sayfasında bir başvuru linki göreceksiniz. Bu linke tıklayarak başvuru formunu doldurup başvuru işleminizi yapabilirsiniz.
İşlem sonunda “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasını görmelisiniz. Bu açıklamayı görmediyseniz başvurunuz gerçekleşmemiştir. Bu açıklamayı gördükten sonra geriye sadece sınav başvuru ücretinin yatırılması kalıyor.
ALES NEDİR: ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir.
Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.
İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.