BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Alerji sınavı etkilemesin

Sınav zamanı ortaya çıkacak alerjik şikayetler, konsantrasyon bozukluğuna yol açabiliyor.

Abone ol

Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Yaşar Anlar, özellikle sınav dönemlerinde ortaya çıkan, mevsimsel alerjilerin yol açacağı şikayetlerin öğrencinin konsantrasyonunu bozacağını söyledi.

Anlar, alerji belirtelerini vurgulayarak tavsiyelerde bulundu:

''Mevsimsel alerjisi olan kişilerde, bu dönemde gözlerde kızarıklık, kaşıntı, kızarma, burunda tıkanıklık, hapşırma, burun akıntısı veya anlamsız öksürükler, sürekli geniz akıntısı, hırıltılı solunum, nefes almada zorlanma gibi şikayetler görülür.

Özellikle bu tür şikayeti olan çocuklar ve erişkinler saman nezlesi tanısıyla, bronşit astım tanısıyla izlenebilirler ve böyle bir teşhis konulabilir.

Bunların bir an önce bir doktorla temasa geçip hangi ilaçları kullanacakları, nasıl koruyucu ilaçlar kullanacaklarını veya şikayetlerini nasıl azaltacaklarını öğrenmeleri lazım.''

Anlar, ''özellikle sınavların yoğun olduğu dönemde hem tanıları doğru koymak hem de şikayetleri ortadan kaldırmak zorundayız'' dedi.

Alerjik şikayetlerin tanısının doğru konulması ve sınavlar öncesinde benzer şikayeti olanların tedavi görmesinde fayda olacağını vurgulayan Anlar, teşhiste yapılabilecek hatalara da dikkat çekti:

''Bu kişilerin alerji değil de enfeksiyon, grip geçirdiği sanılıp bunlara grip ilaçları verilebilir. Grip ilaçları da uyku verir. Bu ilaçlar uyku verdiği için çocuklar sıralarda başarısız olabilirler.''

Anlar, alerjik kişilerin yaşam kalitelerinin, sosyal ve eğitim yönünden hayatlarını aksamayacak şekilde düzeltilmesi gerektiğini de söyledi.

Çocukluk çağı alerjik hastalıkların tedavisinde çok başarılı olduklarına da değinen Anlar, alerji hastalarının tedavi oldukları sürece şikayetin ciddi oranda azaldığını belirtti.

Alerjinin tedavisinin uzun ve sürekli olduğuna değinen Anlar, tedavi kesildiğinde şikayetlerin yeniden tekrarlayacağını da vurguladı.

Kaynak: cnnturk