BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Aldığımız ürünler gerçekten organik mi?

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Can, son yıllarda herkesin organik etiketli yiyecekleri tercih ettiğini ancak bu ürünlerin gerçekten organik olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

Abone ol

'İyi tarım' ve 'organik tarım' logolarının önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Can, "Vatandaşlar ürün alırken 'iyi tarım' etiketi olmasına dikkat etsin. Ürünün üzerinde o ürünü tanıtan sertifikanın olması lazım" dedi.

Günümüzde artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırdı. Tüketiciler artık satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenilirliğinden emin olmak istiyor. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenli şekilde üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması zorunlu hale geldi.

İyi tarım uygulamalarının şimdiye kadar yapılmış konvansiyonel tarımın getirdiği bir takım olumsuzlukları düzeltmeye yönelik geliştirilmiş tarım sistemi olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Can, iyi tarım uygulamalarının amacının insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılması olduğunu belirtti. Türkiye'de iyi tarım uygulamalarının hızla geliştiğini ama yeterli olmadığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Zafer Can, iyi tarım uygulaması ve sürdürebilir tarım üzerine önemli açıklamalarda bulundu.  Yrd. Doç. Dr. Can, "İlk yıllarda 55-60 üretici varken bugün 55 bin üreticiye kadar çıktı. Ekonomik boyutu hızlı bir şekilde artmaya başladı, ama yeterli değil" diye konuştu.

"ÜRÜNÜN ÜZERİNDE O ÜRÜNÜ TANITAN SERTİFİKA OLMASI LAZIM"

2004 yılında ilk defa Türkiye'de yönetmeliğin çıktığını, dünyada ise başlangıcın 90'lı yılların başı olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Can, "2007 yılından itibaren bizde istatistikler toplanmaya başlandı. İyi tarım veya organik tarım olsun mutlaka üzerinde logoya dikkat edilmesi lazım.Bu organik tarım için ayrı, iyi tarım için ayrıdır. Mutlaka ürünün üzerinde organik tarım veya iyi tarım logolarının bulunması gerekir. Yanında da o ürüne ait kontrol ve sertifikasyon işleminden geçtiğini gösteren sertifikasının olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ORGANİK OLMAYAN ÜRÜNE 'ORGANİK' DEMEK YASALARA GÖRE SUÇTUR"

Bugünün en büyük sorununun özellikle semt pazarlarında bütün ürünlerin organik adı altında ya da doğal gibi terimlerle halkı da kandırmaya yönelik bir takım sloganlarla satılması olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Can, bunun yasalara göre suç olduğunu ve satıcıların buna dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Özellikle hem iyi tarımda hem de organik tarımda standartların büyük önem taşıdığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Can, bu standartlara ait Global GAP, BRC, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001 logolarının ve çeşitli ifadelerin mutlaka ürünün üstünde bulunması gerektiğini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Can,"Örneğin ISO belgeleri, özellikle gıdalarda HACCP denen standart o üründe uygulanmış mı uygulanmammış mı? bu gibi ayrıntılara dikkat edilerek daha sağlıklı ürünlere ulaşmak mümkün. Hem iyi tarımda hem organik tarımda çeşitli uygulamalar geliştirildi. Bu uygulamalar hem çevre hem de insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor" açıklamalarında bulundu.

"TÜKETİCİNİN GÖREBİLECEĞİ TEK ŞEY ÜRÜNÜN SERTİFİKASI VEYA LOGOSUDUR"

Organik tarım ve iyi tarımın temel amacının tüketiciye güven sağlamak olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Can,"Burada gerek marketten gerekse pazarlardan olsun alışveriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Tüketicinin görebileceği tek şey ürünün sertifikası veya logosudur. Ürünün üzerinde birçok standart var;çevreyi, insan sağlığını koruyan güven verici standartlara dikkat edilmesi lazım. Ürünün üzerinde de iyi tarım veya organik tarım logolarının görülmesi şarttır" diyerek sözlerini tamamladı.