Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Köşk’e çıkma sürecinde yaşanan tuhaf olayların perde arkası aralanıyor.
Abone olAK Parti hükümetine karşı 2007’de düzenlenen mitinglerle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Genelkurmay’ın Ergenekon davasına bakan mahkemeye gönderdiği hard disklerde mitingler hakkında değerlendirmeler var.
Eski adı Psikolojik Harekat olan Bilgi Destek Dairesi’nden Albay Fuat Selvi’nin hazırladığı belgede, terör ve Cumhuriyet mitingleri kıyaslanıyor. Nerelerde yanlış yapıldığı, başarılı mitinglerin nasıl olması gerektiği tek tek anlatılıyor.
Zaman gazetesinden Ali Akkuş imzalı belgede yer alan ayrıntılar aktarıldı. 23 maddelik çalışmada “Yurt genelinde yapılan Cumhuriyet mitinglerine nazaran terör mitingi organizasyonları etkisiz olmuştur.” tespitinde bulunuluyor ve ‘hedeflenen etkinin daha güçlü olması için’ yapılması gerekenler sıralanıyor.
TSK PERSONELİNİN KATILIMI DÜŞÜK OLMUŞTUR
‘TSK tarafından talep edilmesine rağmen’ mitingin etkisiz kalmasının nedenleri şöyle dile getiriliyor: “Kitleler miting için örgütlendirilememiştir. Duyuru yetersiz kalmış, katılım için ayrı bir örgütlenme yoluna gidilmemiştir. TSK personelinden katılım oranı da oldukça düşük olmuştur.”
UZUN ŞİİR MİTİNGİN HEYECANINI DÜŞÜRDÜ
Mitinglerde konuşma ve sloganlar tamamen Başbakan’ı hedef alırken, değerlendirmede ‘Slogan atılması zayıf kalmıştır.’ tespitine ilave olarak şu yorumda bulunuluyor: “Sloganlar nispeten uygun seçilmiştir ama mitingde sık sık uzun şiir okunması mitingin heyecanını düşürmüş, kitleleri soğutmuştur."
TEKLİFLER
Katılımcı kitleyi artırma ve coşturma konusunda yapılması gerekenler anlatılırken bir siyasi partinin seçim mitingini hatırlatırcasına şunlar teklif ediliyor: “Pankart sayısının çokluğu mitingin başarısına doğrudan etki etmekte, kitleleri coşturmaktadır. Mitingde çeşitli il, ilçe, semt, mahalle, oluşum ve derneklerin isimlerinin yazılı olduğu pankartlar oluşturulabilirdi.”
Belirlenen ‘uzman slogancılar’ın coşkuyu artırmak için miting alanında yeteri kadar hareket etmediği belirtilip “Hem Cumhuriyet mitinglerinde, hem de terör mitinglerinde yapılmamıştır.” deniliyor.
KONUŞMACILAR AMATÖR
Mitinge gelenlere bant ve bileklik gibi simgesel değeri olan bedava malzeme verilmediği hatırlatılarak, “Cumhuriyet ve terör mitinglerinde bu olmamıştır. Bunlar miting alanına gelmeden önce dağıtılmalıydı.” eleştirisi yapılıyor. Konuşmaların dağınık olması sebebiyle kitlelerin ilgisinin de dağıldığına işaret ediliyor:
“Konuşmacıların, amatör (Tuncay Özkan hariç) olması, hitap edebilme yeteneklerinin sınırlı olması mitingin coşkusunu azaltmıştır.”
Haberde ayrıca Nokta dergisinin konuyla ilgili sayısı böyle hatılatıldı:
Nokta Dergisi 5-11 Nisan 2007 tarihli sayısında ‘Genelkurmay’ın 2004’teki STK’larla işbirliği palanını’ belgesiyle açıklamış ve “Plan bugün de geçerli mi? Geçerliyse… Günümüzdeki sivil eylemler ne kadar sivil?” sorusunu yöneltmişti.