Alaska'dan Şili'ye kadar bir damla bile petrol kullanmadan dünyanın en uzun yolculuğunu yaptılar. Nasıl mı?
Abone olİki Amerikalı maceracı genç, bitkisel ve hayvansal yağla çalışan 1987 model kamyonlarıyla Alaska'dan Şili'ye kadar 33 bin 600 kilometre yol kat ederek, "bir damla petrol kullanmadan dünyanın en uzun yolculuğunu" yaptı.
Alaska'dan Güney Amerika'nın en uç noktasına 9 ayda ulaşmayı başaran Seth Warren ve Tyler Bradt, "yağ-yakıtlı" muhteşem maceraları sırasında, yol boyunca 20 değişik noktada mola vererek, buralarda biyo-yakıtlar konusunda seminerler verdi.
Aslında profesyonel kanocu olan ve bu sevdaları için güçlü bir araç arayan
iki kafadar, maceraya girişmeden önce internet üzerinden Japonya'dan satın
aldıkları eski itfaiye aracını ABD'ye getirterek, motorunda bitkisel ve hayvansal yağ yakabilecek şekilde değişiklik yaptı.
İnsanlara arka bahçelerinde var olan bitkisel ve hayvansal yağlardan
otomobillerini çalıştırabileceklerini göstermek istediklerini söyleyen Warren ve Bradt, uzun yolculukları sırasında, Alaska'da balık, Meksika'da domuz yağı gibi, çeşitli yerel yakıtlar kullandı.
Hayvansal yağ bulmakta sıkıntı çekince, her yerde kolayca bulunabilen
fast-food lokantalarından atık kızartma yağı temin ederek depolarını bedavaya dolduran maceraperestlerden Warren, "Kullandığımız en çılgın yakıt işlenmemiş palmiye posasıydı. Kolombiya'da bulduk ve süper kalın, iğrenç turuncu bir şeydi" diye konuştu.
1987 model kamyonlarının ağır ve yavaş olmasına karşın, sıradan bir araç
kadar yakıt mesafesi bulunduğunu ve güçlü olduğunu söyleyen çevreci gençler, yolda birçok güçlükle karşılaşmalarına rağmen, kullandıkları yakıt tarzını değiştirmediklerini söyledi.
Biyoyakıt Eğitim Koalisyonu adlı bir sivil toplum kuruluşunun da kurucusu
olan, dağları, çölleri ve 16 ülkeyi bir damla fosil yakıt kullanmadan aşan Warren ve Bradt, "Yolda bulduğumuz her türlü yağı yakıt olarak kullandık" diye konuştu.
Bitkisel yağın fosil yakıtlardan daha ucuz olduğunu ve aynı verimliliğe
sahip bulunduğunu söyleyen Warren, "Tek fark kokusu... Yemek gibi kokuyor. Dizel dumanından iyidir, ama insanı biraz acıktırıyor" dedi.
Maceralarını Avrupa, Afrika ve Asya'da tekrarlamayı planlayan iki çevreci,
"Enerji tüketimi, dünyanın en büyük sorunlarından. Fosil yakıtlara
bağımlılığımızı ne kadar azaltabilirsek o kadar iyi. Kamyonumuzu bedava atık bitkisel yağla çalıştırabileceğimiz anladık, bu fazla zeka gerektiren bir durum
değil" ifadesini kullandı.
ABD'de 2004 yılında yapılan bir "yeşil araç yarışması"nda da New Jersey
Trenton lisesi öğrencileri, atık bitkisel yağla çalışan "Vegginator" adını
verdikleri araçla "En iyi melez ve alternatif Teknoloji'' dalında ödül
kazanmıştı.
1985 model bir Volkswagen Golf'u alternatif yakıtla çalışan araç haline
getirmek için ekip olarak aracın satın alınması ve diğer masrafları dahil olmak üzere 1000 dolardan az bir harcama yapan gençler, aracı sadece 3 haftada modifiye etmişti.