Gümeli beldesinde başlatılan organik fındık üretiminde çiftçilere ziraat mühendisleri tarafından organik fındık yetiştiriciliği anlatılıyor.
Abone olZonguldak'ın Alaplı ilçesinde organik fındık üretimi yaygınlaşırken, Gümeli beldesinde başlatılan organik fındık üretiminde çiftçilere ziraat mühendisleri tarafından organik fındık yetiştiriciliği anlatılıyor.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ilçede son yıllarda yaygınlaşan organik tarım yetiştiriciliği çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Organik fındık üretiminin meyvelerini vermeye başlayacağını belirten Türkoğlu, ilçede 1,5 yıl 4 bin ton civarında organik fındığın bahçelerden toplanacağını kaydetti. Organik tarımın insan sağlığı açısından da önem taşıdığını belirten Türkoğlu, “Teknik tarımda kullanılan kimyasal ilaç ve gübrelerin insan sağlığına büyük zararlar vermektedir. Birçok kez ispatlanmasının ardından, organik tarım çalışmaları Dünyada hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Alaplı'da da Ziraat Odası olarak çalışmalarımı devam ediyor. Organik tarımda ile ilgili Gümeli beldesinde çalışmalarımız var. Bu bölgede 400 çiftçimiz organik tarım ile uğraşıyor. Organik tarımın teknik olarak kimyasalların kullanılmadı tarım demektir. Kimyasallar denince akla gübreler, ot ilaçları ve zehirler ve haşere ilaçları bunların kullanılmadığı tarım organik tarımdır. Üründe organik ürün diye geçer. 3 yıl süreyle organik ürünlerde kimyasallar kullanılmaz. Bunun faydaları ise çevreye zarar vermemiş oluruz. Alaplı çayını kirletmemiş oluruz.
Karadeniz bölgesi yapısı itibariyle araziler dik olduğu için yağışlarında sık yaşandığından dolayı topraktaki kimyasallar Alaplı deresine oradan da Karadeniz'e karışır. Organik tarım ile sağlığımızda korun muş olur. Organik ürünler iç ve dış piyasada yüzde 25 daha pahalıdır. Gecen yıl fındık fiyatları 4 TL iken organik fındık 6 TL den satıldı. Ayrıca organik tarıma geçen çiftçilerimize devlet desteği de veriliyor" dedi.