BIST 9.900
DOLAR 34,11
EURO 38,10
ALTIN 2.872,36
HABER /  DÜNYA

Aktöre Guantanamo cezası

Guantanamo'nun konu alındığı bir filmde El Kaide örgütü üyesini oynayan iki kişi İngiltere'de tutuklandı

Abone ol

İngiltere'de, ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki tutukevinin konu alındığı bir filmde El Kaide örgütü üyesi zanlıları canlandırılan iki erkek oyuncuyla yine filmde rol alan Guantanamo'da bir süre tutulan iki eski ''zanlının'', Almanya'daki film festivalinden İngiltere'ye dönüşlerinde güvenlik güçleri tarafından bir süre gözaltına alındığı açıklandı.

Polis tarafından bugün yapılan açıklamada, ''Road to Guantanamo'' (Guantanamo Yolu) filminin oyuncuları Rizvan Ahmed ve Ferhad Harun'un, filmin galasının yapıldığı Berlin Film Festivali'nden dönüşlerinde geçen perşembe günü Londra'daki Luton Havaalanı'nda terörle mücadele yasası uyarınca sorgulanmak üzere bir süre gözaltına alındığı kaydedildi.

Yine filmde rol alan, Guantanamo'da bir süre terör zanlısı olarak tutulan Şefik Resul ve Ruhel Ahmed'in de gözaltına alındığını belirten yetkililer, oyuncuların hepsinin sorgulamalarının ardından salıverildiğini söyledi.

Berlin Film Festivali'nde İngiliz yönetmen Michael Winterbottom ''The Road to Guantanamo'' filmiyle Mat Whitecross ile birlikte en iyi yönetmen ödülünü almıştı. Film, haklarında resmi bir suçlama olmadan 2 yıl boyunca ABD'nin Guantanamo üssündeki tutukevinde tutulan İngiliz uyruklu üç Müslüman'ın hikayesini anlatıyor. Winterbottom, 2003 yılında da Afganistanlı iki mültecinin dramının konu edildiği ''In This World'' filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanmıştı.

Londra'da faaliyet gösteren bir insan hakları örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre de, oyuncu Rizvan Ahmed gözaltı sırasında polisin kendisine küfrettiğini, dini amaçlar için mi oyuncu olduğunu sorduğunu ve avukatını telefonla aramaya çalışırken bir polisin cep telefonunu elinden almaya çalıştığını anlattı. Ancak Ahmed, olayla ilgili başka açıklama yapmadı ve polis hakkında ayrıca resmi bir şikayette bulunmadı.