BIST 9.911
DOLAR 34,16
EURO 38,04
ALTIN 2.886,63
HABER /  POLİTİKA

Aksuya göre oyun var!

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ''Ülkemiz üzerine oyunları tekrar sahnelemek isteyenler var" dedi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Danıştaya yönelik düzenlenen silahlı saldırı olayının arkasında kimlerin olduğu, hangi niyetle yapıldığı, bağlantılarının kim
olduğunun ortaya çıkarılacağını belirterek, ''Yıllardır ülkemiz üzerine oynanan oyunları tekrar sahneye koymak isteyen ve ülkemizde oluşturulmak istenen kaos ortamından yararlanmak isteyenler, karanlık yüzleriyle bir kez daha ortaya çıkmışlardır'' dedi.

Yerel Yönetim Reform Programı Valiler Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Aksu, Cumhuriyet Gazetesi ve Danıştaya yönelik saldırıları değerlendirdi. Saldırıda eski vali ve Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiğini, 2. Daire Başkanı ile 2 Danıştay üyesi ve bir tetkik hakiminin yaralandığını hatırlatan Aksu, ''Bu saldırıları, ülkemizdeki huzur, güven ve istikrar ortamına yapılan bir saldırı olarak görüyoruz. Cinayeti işleyen katil, emniyet güçlerimizin gayreti sonucu olaydan hemen sonra, suç aleti silahı ile birlikte yakalanmış ve tutuklanmıştır'' diye konuştu.

Basın kuruluşu ve Danıştaya saldırı düzenleyenlerin ve işbirlikçilerinin, olayla irtibatlı oldukları belirlenen kişilerin kısa sürede yakalanarak adli makamlara teslim edildiğini kaydeden Aksu, şunları söyledi:

''Olayın arkasında ne vardır, nasıl bir kışkırtma vardır, hangi niyetle yapılmıştır, varsa bağlantıları ve niçin işlendiği bunlar muhakkak ki ortaya çıkartılacaktır. Cumhuriyet savcılarımız ve güvenlik güçlerimiz bu saldırıların bütün yönleriyle ortaya çıkarılması için her türlü çabayı göstermektedirler. Yıllardır ülkemiz üzerine oynanan oyunları tekrar sahneye koymak isteyen ve ülkemizde oluşturulmak istenen kaos ortamından yararlanmak isteyenler, karanlık yüzleriyle bir kez daha ortaya çıkmışlardır.

Ancak aziz milletimiz, bu ihanet oyununun senaryosunu yazanları da piyonlarını da lanetliyor. İşte bu bakımdan milletimiz; eylemlerin, milli birlik ve beraberliğimizi sabote etmeyi amaçladığının farkındadır. Ve bugünlerde aziz milletimiz, hainlerin oyununu boşa çıkartmak amacıyla, birbirlerine her zamankinden daha yakın duruyor, daha fazla sarılıyorlar.''

Başta terör ve bölücülükle mücadele olmak üzere her türlü suç ve suçlulukla mücadelede Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün imkan ve kabiliyetlerinin seferber edildiğini anlatan Aksu, ''Valilerimiz, emirleri altındaki güvenlik güçlerimizle; hukuk içerisinde kalarak, demokrasi ilkeleri çerçevesinde suç ve suçlulukla mücadeleyi sürdürmekte, suç örgütlerinin ortaya çıkarılmasında gerekli hassasiyeti göstermektedirler'' dedi.

-''PROVOKATÖRLERİN İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAYIN''-

''Hiç kimsenin, binbir emekle kurulmaya çalışılan huzur ve güven ortamını sarsmaya, ülkemizin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti yapısını bozmaya ve bu ilkelere gölge düşürmeye hak ve salahiyeti olamaz'' diyen İçişleri Bakanı Aksu, şöyle devam etti:

''Bu tür elim olayların bir daha yaşanmamasını ve ülkemizdeki hoşgörü ortamına zarar vermemesini umuyoruz. Tepkilerin makul ve meşru sınırlar içinde kalması, gerilim ve ayrışmayı hedefleyen mihraklara fırsat verilmemesi açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Tepkilerde maksadı aşan davranış ve eylemler, öfke ve nefretin körüklenmesine hizmet etmekten başka bir sonuç doğurmayacaktır.

Bu vesileyle tüm halkımızın provokatörlerin işlerini kolaylaştırıcı eylemlere fırsat vermeyeceklerine olan inancımı belirtmek istiyorum. Hükümet olarak, İçişleri Bakanlığı olarak, gelişmeleri yakından takip etmekte, huzur ve güven ortamının devamı için her türlü tedbiri almaktayız.''

-TOPLANTIDA ELE ALINACAK KONULAR-

İçişleri Bakanı Aksu, 2 gün sürecek bu toplantılarda, öncelikle illerin asayiş ve güvenlik konularının yanı sıra Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ''Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi'' ile yapılan çalışmalar, hedefleri konusunda valilerin bilgilendirileceğini söyledi.

Aksu, valilerle görüşülecek konu başlıkları arasında ''Son günlerde yaşanan olaylar, asayiş ve güvenlik durumu'', ''Yerel yönetim reformu çerçevesinde gerçekleştirilen yeni düzenlemeler ve uygulamaya yönelik tavsiye ve beklentiler'', ''AB çalışmalarının iki önemli yönü; uyum ve fonlardan yararlanma'', ''Duble yol, KÖYDES ve toplu konut gibi seferberlik haline dönüştürülen yatırım hizmetleri'', ''Köye dönüş ve rehabilitasyon projesi'' ve ''Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması sırasında ortaya çıkan sorunlar'' ile ''Tasarruf ilkelerine riayet ve israfın önlenmesi''ni saydı.

Seçilen konuların hem güncel, hem stratejik ve hem de hükümetin önem ve önceliklerini içermekte olduğunu kaydeden Aksu, yalnızca bir ya da birkaç ili değil, bütün bir ülkeyi ve geleceği ilgilendiren konu ve projelerin ele alındığını dile getirdi.

Valilerin devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtası olduğunu anlatan Aksu, şöyle devam etti:

''Öyle ki, ülkenin her karış toprağında valilerimizin eserleri ile karşılaşmak mümkündür. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de hiç değişmeyecek bir misyon olarak varlığını devam ettirecektir. Son dönemde hükümetimizin temel önceliklerinden olan KÖYDES ve bölünmüş yol projelerinin başarıyla yürütülmesinde, eğitim ve sağlıkta alınan mesafede valilerimizin önemli katkıları olmuştur.

Milli bir hedefimiz olan eğitim projeleri de valilerimizin öncelik verdiği konuların başında gelmiştir. Gerek 'Haydi Kızlar Okula' ve gerekse 'Eğitime yüzde 100 Destek' kampanyalarında başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle hayırsever vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine katkısının artırılması konusunda valilerimizin organizasyon ve teşviklerinin devam edeceğine olan inancımı belirtmek istiyorum.''

-BASINA KAPALI DEVAM ETTİ-

Toplantı, Aksu'nun açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam etti. Bu bölümde ''Kentlerin Yönetimine Stratejik Yaklaşım'' konusunda Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, toplantıya katılan 81 ilin valisine sunum yaptı.

Öğleden sonra ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Devlet Bakanı Beşir Atalay, bakanlıklarıyla ilgili konulara ilişkin valilere hitap edecek. İçişler Bakanlığı Konferans Salonu'ndaki törene ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılarak bir konuşma yapacak. Valiler Toplantısı, yarın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sunumu ve yerel yönetim uzmanlarının katılacağı panellerle tamamlanacak.