BIST 9.678
DOLAR 34,65
EURO 36,43
ALTIN 2.953,16
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

AKPnin kadro bonkörlüğü

AKP, 2004 yılında 10 bin olan sözleşmeli personel kadrosunu 2005'te 33 bine,2006'da da 40 bine çıkardı.

Abone ol

AKP, 2004 yılında 10 bin olarak belirlediği sözleşmeli personel kadrosunu 2005'te 33 bine, 2006'da da 40 bine çıkardı. "Geçici işçi ve sözleşmeli personel" adı altında binlerce personel işe alındı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, tarikatlar üzerinden kadrolaşma çalışmalarının "Cumhuriyet'i hedef" aldığını belirterek, "AKP'nin yaptığına hülle denir. Sınavsız aldıkları kadroları meşrulaştırıyorlar," yorumunu yaptı.

AKP, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye sözleşmeli personelin memurluğa geçişini öngören bir madde ekledi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sunulan tasarıda, Başbakanlık, DPT, Hazine, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, ÖİB, SSK, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TOKİ'de çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için "kadro ihdası" öngörüldü. Tasarıda, geçici işçi ve sözleşmeli çalışan personelin memurluğa geçirilmesinde Devlet Memurları Yasası'nın atamaya ilişkin hükümleri devre dışı bırakılıyor. Bu personelin hizmet süreleri ve görevlerinin Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nca oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Bu kapsamda Başbakanlığa 500'a yakın personel alımı öngörülüyor. Diğer kurumlara da 400'ün üzerinde kadro tahsisi planlanıyor.

Oğuz Oyan, AKP'nin Personel Yasası'nı da değiştirmeye hazırlandığını belirterek, geniş çaplı kadrolaşmaya gidildiğini söyledi. Oyan, "Memur kadrosu tanımı daraltılıyor. Sözleşmeli personel genişletiliyor. Devlette çalışmakta güvenceli olmayacak. Bugün işe aldıkları sözleşmeli personeli memurluğa geçirme çalışmalarına da 'hülle' denir. Bu vekaleten yönetmeye benzer. İşe aldıklarına meşru sıfat veriyorlar," diyor.

EĞİTİM-DİYANET PASLAŞMASI
Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarından yapılan yatay geçişlerde rekor kırdı. Anadolu liseleri, Anadolu meslek liseleri ve yatılı bölge okullarından 300, ilköğretimde ise bin 500 okul müdürünün görev yeri değiştirildi. Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının g bin noktasında vekaleten yönetim dönemi başladı. MEB, sözleşmeli personel adı altında 2006 yılında 30 bin 338 kontenjan tanındı. Sağlık Bakanlığı'na da 300 bin sözleşmeli personel alındı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı çeşidi birimlere yerleştirilen binlerce kişide KPSS aranmadı.

'AKSOY'UN ŞİRKETLERİ ARPALIK'
CHP İstanbul Milletvekili Hasan Aydın'a göre, hükümetin kadrolaşma konusundaki son icraatının, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen şirketlerde oldu. Aydın, İktisat Bankası'nın ortağı Erol Aksoy'un sahibi olduğu Avrupa ve Amerika Holding A.Ş ve iştiraklerine eş, dost, tanıdık, akraba ve AKP kadrolarına istihdam yaratıldığını ileri sürdü. Ak-soy, şirketlerin naylon fatura kullanılarak 300 bin YTL dolandırıldığı, 10 bin YTL'lik kantin gelirlerinin ortadan kaybolduğu, şirketlere AKP'ye yakın isimlerin getirildiği yönündeki iddiaları Meclis gündemine getirdi.

İktisat Bankası'nın ortağı Erol Aksoy'un sahibi olduğu Avrupa ve Amerika Holding A.Ş ve iştiraklerinin yönetim ve denetimine 25.05.2004 tarihinde TMSF tarafından el konuldu. Aynı tarihlerde şirket ve iştiraklerine Mehmet Akif Yaşın başkanlığında yeni bir yönetim kurulu atandı. Aydın, bu şirketlere ilişkin yönetim politikalarını soru önergesi ile TBMM'ye taşıdı. Aydın, Aksoy'un şirketlerine ne kadar personel alındığını, kaç kişinin tasfiye edildiğini, holding ve şirketleri ekonomik kriz içindeyken yönetim kurulu tarafından yapılan personel alımlarının geçerli bir nedeni olup olmadığını sordu. Şirketlerin naylon fatura kullanılarak 300 bin YTL dolandırıldığı yönündeki iddialara da değinen Aydın, "Bu skandaldan sonra yetlaliler hakkında ne tür yasal işlemler yapıldı? TMSF müfettişlerinin raporunda başka sorumlular bulunmasına karşın neden sadece Teknik Koordinatör Gürhan Solakoğlu suçlanmıştır?" dedi. Aydın, naylon faturalarda, yönetim kurulu üyelerinin tamamının imzası bulunmasına karşın, Türk Ticaret Yasası'nın "Şirketin sevk ve idaresinden yönetim kurulu sorumludur" hükmüne aykırı olarak yönetim kurulunun neden göreve devam ettiğini sordu.

STAR'DA DA BENZERİ YAŞANDI
Uzan Grubu'na ait Star TV ve gazetesine el konulduğunda da benzeri bir tablo yaşanmıştı. Şirketlere el koyan TMSF, tasarruf tedbiri gerekçesiyle yüzlerce çalışanın işine son vermiş ancak hemen ardından AKP'ye yakın isimler işe alınmıştı.

Bu arada CHP'li Tacidar Seyhan da, Enerji Bakanlığı'na son 3 yılda yapılan atamalara ilişkin çalışma yaptı. Seyhan, genel müdürden en alt düzey memura kadar bütün kadroların AKP'lilerle doldurulduğunu öne sürdü. İmam-hatip kökenli atamaları ön plana çıkaran Seyhan raporu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a sunacak.

Eş, dost, akraba!
CHP'li Aydın'ın Devlet Bakanı Ab-düllatif Şener'den yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde, şu isimler ve yönetim kurulu üyeleriyle yakınlıkları soruldu. » Selçuk Uysaler (Finansman Koordinatörü, Mehmet Akif Yaşın gibi Çorum Osmancık nüfusuna kayıtlı)

» Gürkan Solakoğlu (Teknik Koordinatör, Mehmet Akif Yaş'ın arkadaşı)

» Kerem Akgündüz (Hukuk Müşaviri, Mehmet Akif Yaş'ın arkadaşı).

» İbrahim Paşalı (Rodyolar Yayın Koordinatörü, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün yakını) » İbrahim Halil Dilek (Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Özyapar'ın arkadaşı)

» Reyhan Gür (TMSF'de avukat olan Nagehan Gür'ün kardeşi) » Ali Fuat Gök (Yönetim Kurulu Üyesi Taner Yalçın'ın yeğeni) » Muhsin Yeşildağ (Muhasebe yetkilisi, Yönetim Kurulu üyesi İsmail Şen'in bacanağı)

» Selim Tüfeker (Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Yaş'ın yeğeni)

Haber:Hazal Ateş
Kaynak:Birgün Gazetesi