BIST 9.608
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.962,87
HABER /  GÜNCEL

AKP ile CHP hükümeti kurulabilecek mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmeleri için bugün bir araya geliyor. Bu görüşmeden ne çıkar, taraflar ne diyor? İlhan Taşçı'nın haberi.

Abone ol

Fotoğraf: Arşiv

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan koalisyon ihtimalinden beri hükümetin kiminle ve nasıl kurulacağı, kurulup kurulamayacağı sorularına yanıt aranıyor.

Bunlardan en önemlisi "AKP ile CHP hükümeti kurabilecek mi?" sorusu.

Çünkü her iki partinin heyetleri arasında 35 saati bulan "koalisyon öncesi, ön görüşme" gerçekleştirildi. Başbakanlık Resmi Konutu'nda AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün saat 18.00'de yapacakları görüşmenin ardından bu sorunun yanıtı verilmiş olacak.

TIKLAYIN: ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ HALE Mİ GELİYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurmak üzere Ahmet Davutoğlu'nun görevlendirmesinin üzerinden bir ay geçti. Anayasa uyarınca hükümeti kurma görevini üstlenen Davutoğlu'nun 45 gün içerisinde hükümeti kurması gerekiyor.

Bu nedenle Davutoğlu'nun bugün Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşme zaman açısından da riskleri barındırıyor. Çünkü bu sürenin dolmasına yalnızca iki hafta kaldı.

Liderler hafta sonu çalıştı

Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini üstlenmesinin ardından CHP Genel Merkezi'ne yaptığı ziyaretin ardından her iki parti de ön görüşme için heyet oluşturmuştu.

Bu heyetlerin bir araya gelmesi öncesinde liderleriyle görüşerek, hangi konu başlıkları konuşulacaksa onlar hakkında ön değerlendirme yaparak hazırlandılar. Her bir görüşmeden sonra da genel başkanlar bilgilendirildi.

Bu görüşmelerin tamamlanmasının ardından ise her iki partinin temsilcileri görüşmelere ilişkin ayrı ayrı rapor hazırlayarak, uzlaşılan, uzlaşılamayan ve uzlaşma olasılığı bulunan konuları ayrı ayrı raporlaştırıp genel başkanlara sunum yaptı.

Görüşme öncesi son hazırlıklar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü görüşme için dar bir kadroyla son hazırlıklarını yaptı. Kılıçdaroğlu'na bu görüşmede CHP adına heyetler arası görüşmede yer alan Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç eşlik edecek.

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bugün görüşme öncesi Bakanlar Kuruluda son durumu gözden geçirecek.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Ahmet Davutoğlu, AKP'nin kuruluşundan beri partide yer alan isimlerden Ömer Çelik ile birlikte Başbakanlık Resmi Konutu'na geçerek, konuklarını bekleyecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Merkez Yönetim Kurulu'nu, Çarşamba günü için ise tüm milletvekillerini Ankara'ya toplantıya çağırdı.

Edinilen bilgiye göre, bu akşamki görüşmeden çıkacak sonuca göre Kemal Kılıçdaroğlu Çarşamba günü milletvekillerine ya erken seçim için sahaya çıkmaları ya da koalisyon çalışmalarına hazırlanmaları ve topluma anlatmaları için talimatı verecek.

Düşünceler not edildi

AKP-CHP heyetleri arasındaki görüşmelere katılan, ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, mutabakata varılan konuların raporlara madde madde yazılmadığı bilgisini verirken, yapılanı ise "Bu aşamaya kadar taraflar kendi görüşlerini paylaştı. Taraflar birbirlerinin düşüncelerini not etti" sözleriyle aktardı.

Aynı yetkilinin bu akşamki görüşmede neyin netleşeceği sorusuna yanıtı şu oldu:

"Her iki genel başkan da artık partilerinin koalisyon yaklaşımlarını, temel meselelerin çözümü konusunda nerede uzlaşabileceklerini ya da uzlaşamayacaklarını biliyor. Buradan hareketle uzlaşılamaz gibi görünen konularda uzlaşmak mümkün mü, değil mi asıl bu akşam o belli olacak…"

İki genel başkan arasındaki görüşmenin ardından koalisyon kurulması yönünde düşünce birliğine varılması durumunda, hükümet kurma çalışmalarının teknik çalışmalarına başlanacak.

Koalisyon protokolü hazırlamak üzere yeni bir heyet oluşturulacak. Genel başkanların talimatı doğrultusunda anlaşmaya varılan ve kurulacak yeni hükümetin manifestosu niteliğindeki hükümet protokolü hazırlanıp, genel başkanlarca imzalanmasıyla hükümet kurma çalışmaları resmen başlayacak.

Koalisyon çıkmazsa ne olacak?

Görüşmeden bir AKP-CHP koalisyonu çıkmaması ve bu seçeneğin elenmesi durumunda AKP'nin rotayı MHP'ye çevireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu noktada Devlet Bahçeli'nin nasıl bir tavır sergileyeceği önem kazanacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, azınlık hükümetini desteklemeyeceklerini açıklamıştı.

Bahçeli'nin "Seçime giderken ister mevcut hükümet olsun, isterse seçim hükümeti uygulaması olsun. Netice itibariyle seçime gidilecek sandığa varılacak. Bizi ilgilendiren sandığa varılış yoludur. Nasıl olacağı konusu başkalarının sorunudur, bizim değil" sözleri azınlık hükümeti ya da mevcut hükümetle seçime engel olmayacağı mesajı olarak yorumlandı.

AKP nasıl bir hükümet istiyor?

Bütün koalisyon seçeneklerinin tükenmesi durumunda erken seçim kaçınılmaz olacak. Anayasaya göre, seçim hükümeti de gündeme gelebilir. Bu, bütün partilerin aldıkları oyları oranında temsil edildikleri bir hükümet. Ancak HDP'nin de bu kabinede yer alacak olması nedeniyle MHP bu formüle tamamen kapalı. O nedenle en zayıf olasılık.

AKP ise mevcut hükümetle bir erken seçime gitme düşüncesinde. Buna gerekçe olarak ise azınlık hükümetinin de AKP'li olacak olmasını gösteriyor. Bu nedenle AKP kurulacak bir olası azınlık hükümeti için yeni Bakanlar Kurulu, yeni hükümet programı ve güven oylaması gibi prosedürlerle zaman kaybetmek istemiyor.

Muhalefetin erken seçime bakışı nedir?

Bu seçenekler karşısında muhalefetin tavrının ne olacağı da önemli. Üç muhalefet partisinin blok hareket etmesi durumunda AKP istediği sonuca ulaşamayabilir. Yani bir azınlık hükümeti ya da mevcut hükümetle seçim kararı aldırtmayabilir. Partilerin yaptırdığı anketlerde olası bir erken seçimde ciddi bir sonuç değişimi görünmüyor. Bunu partililer sık sık dile getiriyorlar. Ancak "muhalefet seçimden kaçıyor" görüntüsü vermemek için AKP'nin ister azınlık hükümetiyle erken seçim, isterse mevcut hükümetle bir erken seçim kararına karşı muhalefet etmeleri de beklenmiyor.