BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Akmanın sakladığı sır sistem

RTÜK, uzun süredir tartışılan reyting sorununu sonlandıracak bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor.

Abone ol Sistemin ayrıntıları sır gibi saklanırken, RTÜK Başkanı Zahit Akman, yeni uygulamanın bir ay içinde başlayacağını söyledi.

Mevcut reyting anlayışını eleştiren Akman, sistemin tamamen reklam pastasına endeksli yapıldığını, bunun televizyonların yayınlarını esir almaya başladığını söyledi.


RTÜK Başkanı Zahit Akman, şuanda Türkiye'de reyting ölçümlerinin, reklam ajanslarının, reklam yayınlayanların ve reklam verenlerin ortaklaşa anlaştıkları bir ajans (AGB) üzerinden yapıldığını hatırlattı. Bu ölçümlerin tamamen reklam veren firmaların, ürettiği malları alan kişilerin neyi izlediğini bilmek amacına matuf olduğunu kaydeden Akman, ancak bu sistemin şu an televizyonların kendi aralarındaki rekabeti, malzeme olarak kullandığı nesnel olmayan bir platforma dönüştüğünü ifade etti. Akman şöyle konuştu:

"Bazı yayın kuruluşları özellikle reyting ölçümleri ile ortaya çıkan bir takım sonuçlar baz alınarak para kazanmaya başladılar. Şu anki reyting ölçümleri Türkiye'deki reklam pastasının kime ne şekilde paylaştırılacağı, içeriklerinin ne olduğunu ortaya çıkaran çarpık bir yapıya dönüştü. Tabi insanların çok büyük paralar harcayarak yaptığı bir yayıncılığın karşılığını alabilmek için reytinglerde çok iyi sonuçlar elde etmesi gerçeği ortada olunca reyting ölçümlerinin yapıldığı haneler tespit edilip gayrimeşru ve manüplatif ölçümler yapıldığı iddiaları da ortaya çıkmaya başladı. Bu, ölüçmleri tek başına yapan ya da yaptıranların sorumluluğunda olan bir durum değil. Siz bütün bu reklam pastasının ölçümünü bu ölçümlemeye bağlarsanız insanlar daha fazla pay alabilmek için bu tür haksız baskıları ya da etkileri yapabilirler."

RTÜK YENİ SİSTEMİ DEVREYE SOKMAYA HAZIRLANIYOR

Akman, reyting ölçümlerine dayalı bu anlayışın yayınların içeriğini etkiler hale geldiğini dile getirdi. Akman, sağlıksız yürüdüğünü düşündükleri bu sistemden RTÜK olarak son derece rahatsız olduklarını vurguladı. Daha önce ölçümü yapan şirket yetkilileri ve Televizyon İsleme ve Araştırma Kurulu(TİAK) ile bu konuda temasları oluğunu anlatan Akman, "Son derece etkili temaslarımız oldu. Bu tartışmalara son verecek bir altyapı değişikliğini önerdik. Hatta bunun değiştirilmesini birlikte yapalım dedik. Biz de mali yönden destekte bulunalım. Önce bu teklifimizi reddettiler. Ancak son altı aydır bunu kabul ettiklerini ifade ediyorlar. Fakat bu kadar tartışılan ve güven yitiren bu yapıya maddi destekte bulunmanın doğru olmadığını artık düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Akman, reyting tartışmalarına son verecek bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Akman, yaşanması muhtemel tartışmalara mahal vermemek için ayrıntısını vermezken, bunun kısa bir süre içinde kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Akman, reyting ölçümlerinde tekel olmak istemediklerini ama kimsenin itiraz etmeyeceği bir sistemi de uygulamaya koymayı amaçladıklarını kaydetti.

GS VE BJK TV'LERİNİ BİZ KAPATMADIK

Geçtiğimiz günlerde iki günlüğüne yayına kapatılan ancak iki gün sonra yeniden yayına geçen GS ve BJK TV'lerinin kapatılması konusuna da açıklık getirdi. Kendilerinin dışında gelişen konunun, Doğan Grubu'na ait olan platformun tutumundan kaynaklandığını söyledi. Doğan Grubu'a bağlı olan D-Smart yetkilileri, RTÜK'ü son derece üslupsuz bir şekilde suçlayarak bu konudan kendilerini sorumlu tutmaya çalıştıklarını belirten Akman, "Bunu hiç etik bulmuyorum. Doğrusu onların bu tavrını anlamakta da güçlük çekiyorum. D Smart bir platform. Bu platformun içinde RTÜK'ten lisans alan yayınlar taşındığı gibi ilgili kurumun farklı tematik amaçları içeren yayınlar için müracaatları oldu. Bu müracaatların yapıldığı dönemde maalesef, bu kurumlar yayına geçti. Halbuki yayına başlayabilmeleri için lisans almaları gerekiyor. Öyle bir lisans olmadan yayına başladılar. Bu dönemde en 12 kez uyarılarımız oldu. Ve yayına hala devam ediyorlar." şeklinde konuştu.

YASAL OLMAYAN İŞLEMLER YAPTILAR

RTÜK olarak tamamen kanunların kendilerine verdiği yetki çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi. Akman, D-Smart'ın lisansı olmayan iki şirkete, Galatasaray ve Beşiktaş TV'lerinin logolarını aktardığını hatırlatan Akman, "Biz önce bunun, yayın kuruluşlarının kendi istekleri ile olan bir konu olduğunu düşünerek bunlara olabilir diyerek izin vermişiz. Sorumlu Murat Saygın, RTÜK izin verdiği yayınlardan haberi olmayan bir kurumdur diye suçladı. Yaptıkları açıklamalar hiç de etik olmayan ve kabul edilebilir açıklamalar değil. İzni olmayan bir kanala, izni olan GS ve BJK TV'lerin logolarını taşıdılar. Yine izinli olan o kanallarda da izni olmayan farklı tematik yayınları taşıdılar." dedi.

D-Smart yetkililer hakkında her türlü hukuki yollara başvuracağını söyleyen Akman, yetkilileri çiftestandart davranmakla suçladı. Platform yetkililerinin, izinli olan TV'leri kapattığına ancak lisansı olmayanları ise kapatmadığını ifade ederek şu soruları sordu: "Sizin 13 tane izni olman yayınınız var. Niçin bunları da GS ve BJK TV'leri gibi kapatmıyorsunuz? Yine bu televizyonların izni varken, onların yayınları kendi şirketlerinde gerçekleşirken, niçin bunları izni olmayan şirketlere taşıdınız?"