Devlet Başkanı Vladimir Putin imzaladı, AKKA'ya katılım askıya alındı.
Abone ol Rusya, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na (AKKA) katılımını askıya aldı.Kremlin'den bugün yapılan yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın AKKA'ya katılımını askıya alan kararnameyi, "Rusya Federasyonu'nun güvenliğini etkileyen ve acil önlemler alınmasını gerektiren olağanüstü koşullar nedeniyle imzaladığı" kaydedildi.
Kararname, Putin'in imzasıyla yürürlüğe girmiş oldu.
Putin, ABD'nin doğu Avrupa ülkelerindeki füze kalkanı projesinin bölgede istikrarsızlık yarattığını belirterek, AKKA'daki taahhütlerini donduracakları uyarısında bulunmuştu.
Rusya ve NATO ülkeleri arasında 1990 yılında imzalanan ve Sovyetlerin dağılması yüzünden 1999 yılında değiştirilen anlaşmada, Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetleri Moldova ve Gürcistan'daki askerlerini çekmesi öngörülüyor.
Rusya, anlaşmanın 1999 yılında değiştirilen versiyonunu da onaylarken, ABD ve diğer NATO üyeleri, Rusya'nın çekilme işlemini tamamlayana kadar anlaşmayı onaylamayacaklarını açıklamışlardı.
Moskova, kararına gerekçe olarak, NATO müttefiklerinin, AKKA'nın 1999'da İstanbul'da uyarlanmış versiyonunu onaylamayı reddetmesini gösterdi.
NATO üyesi 26 müttefikin daimi temsilcileri, gelecek hafta başında toplanarak, Rusya'nın kararına ilişkin durum değerlendirmesinde bulunacak.
"Daha fazla tolere edemeyeceğiz"
Kremlin Sözcü Yardımcısı Dimitriy Piskov, Rusya'nın anlaşmayı uygularken, partnerlerinin uygulamadığı bir durumu daha fazla tolere edemeyeceğini söyledi.
Rusya'nın bu adımının, Batılı partnerlerinin AKKA'nın değiştirilmiş halini onaylamalarına vesile olmasını umduğunu ifade eden Piskov, "Böyle bir durum şu anda Rusya'nın çıkarlarıyla çelişiyor. Rusya, diğer ülkelerin AKKA'yı imzalayarak taahhütlerini yerine getirmesini bekliyor" diye konuştu.
Moskova'nın AKKA'dan çekilmesi, Rusya'nın sınırları yakınında askeri güç oluşturmasına olanak sağlayacak. Ancak askeri uzmanlar, Rusya'nın anlaşmadan sınırlarına asker yığmak için değil, ABD'nin füze kalkanına yönelik tepkisini göstermesi açısından sembolik bir önemi olduğuna dikkati çekiyor.
Savunma uzmanlarından Pavel Felgenhauer de, Rusya'nın moratoryumunun, Avrupa sınırlarına ağır silahların gönderilmesine neden olmayacağını belirterek, "Rusya'nın Avrupa sınırlarına son derece masraflı olan askeri ağır silahlar yığması için bir çıkarı yok, çünkü buradan Rusya'ya yönelik gerçek bir askeri tehdit yok" dedi.
NATO: "Hayalkırıklığı..."
NATO, Rusya'nın kararını "hayalkırıklığı" olarak nitelendirdi. NATO sözcüsü James Appathurai, "Hayal kırıcı bu tavrın geriye doğru atılmış bir adım olduğunu" söylerken, AKKA'nın Avrupa'nın güvenlik ve istikrarı açısından önemli bir temel oluşturduğunu ifade etti.