BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,48
ALTIN 3.027,17
HABER /  GÜNCEL

Akın Öztürk'ün darbeci damadı Hakan Karakuş kimdir?

Akın Öztürk ve damadı Hakan Karakuş darbenin lideri olmakla suçlanıyor. Peki Akın Öztürk kimdir damadı Hakan Karakuş'u Türk halkı hangi olaydan hatırlıyor.

Abone ol

ANKARA'yı vuran jetler Akıncı 4. Ana Jet üssü Fethullahçı darbenin merkezi olmuştu. Üste Akın Öztürk'ün darbeci damadı komuta kademesinde yer alıyordu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları da darbeci damadın işgal ettiği üste tutulmuştu.

Darbe girişimine katılan "Kurt" çağrı kodlu 141. Filo Komutanlığının başında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün damadı Yarbay Hakan Karakuş bulunuyordu. 

"Öncel" çağrı kod adlı 143. Filo Komutanlığında ise bir dönem Öztürk'ün özel kalem müdürlüğünü yapmış kurmay bir subayın bulunduğu öğrenildi.

HAKAN KARAKUŞ KİMDİR?

Darbeci damat Yarbay Hakan Karakuş ismini Türkiye Kuveyt büyükelçisinin korumalarının dayat olayı ile duymuştu.

 F-16 pilotu olan Yarbay Hakan Karakuş’un ismi ilk kez eylül 2014'te Ankara ’da trafikte dönemin Kuveyt Büyükelçiliği Ataşesi Emad Ali Almohid ile yaptığı yumruklu kavgayla gündeme gelmişti. Karakuş eşinin gözleri önünde elçilik görevlilerince feci şekilde dövülmüştü. Şimdi o olayın perde arkasında gerçekte neler olduğu da merak ediliyor.

AKIN ÖZTÜRK KİMDİR?

Fethullahçı Darbenin lideri olmakla itham edilen kişi Hakan Karakuş'un kayınpederi Akın Öztürk. Fethullahçıların Balyoz ve Ergenekon operasyonları ile TSK'yı tasfiye etmesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanı olmuştu.

AKINCI 4. ANA JET ÜSSÜNDE NELER OLDU?

Darbe girişiminde bulunan askerlerce üs olarak kullanılan ve Akın Öztürk'ün damadı Hakan Karakuş'un başında olduğu Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında olay gecesi yaşananlar gün yüzüne çıkıyor. 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarıya ulaşamamasında, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki birçok askerin kararlı duruşunun da etkili olduğu belirlendi.

MÜHİMMATI BU YALANLA YÜKLETTİLER

Darbe girişiminde bulunan subaylarca karargah olarak kullanılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığında uçaklara bomba ve yakıt yüklemede görevli personele "Türkiye'nin geleceği için önemli bir harekat var." denildi. Uçak bakım personeli, bu kapsamda uçakları yüklü miktarda mühimmatla doldurdu.

PİLOTLAR UÇMAYI REDDETTİ DAYAK YEDİ

Darbe girişiminde eğitim için üsse gelen bazı teğmenler de görev aldı. Diğer bazı üslerdeki pilotlar da darbe girişimine katılmak üzere Akıncı üssüne geldi. Darbe girişimine katılmak istemeyen, uçmayı kabul etmeyen üs komutanlığında görevli bir pilot binbaşı darp edildi. Bazı pilotlar ise üsten kaçmaya çalıştı.

DARBECİ PİLOTUN VERDİĞİ YANIT

Uçakların Akıncı üssünden kalkışları hava radar mevzi komutanlıklarınca tespit edildi. Bu normal olmayan durum üzerine hemen havalanan  F-16'larla telsiz teması kurulmaya çalışıldı. Darbe girişiminde bulunan pilotlar, yapılan çağrılara karşılık vermedi. Bunun üzerine devreye Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı girdi. Yapılan telsiz çağrılarıyla söz konusu uçuşların yasa dışı olduğu ve hemen üslerine dönmeleri emredildi.

Bunun üzerine, pilotlardan biri "Biz emri filo komutanlığından alırız." diyerek telsiz kanalını kapattı. Bu süreçte 4. Ana Jet Üs Komutanlığının kulesi de yapılan hiçbir telsiz çağrısına karşılık vermedi.

KURT KODLU 141. FİLONUN BAŞINDAKİ DAMAT

Darbe girişimine katılan "Kurt" çağrı kodlu 141. Filo Komutanlığının başında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün damadı Yarbay Hakan Karakuş bulunuyordu. "Öncel" çağrı kod adlı 143. Filo Komutanlığında ise bir dönem Öztürk'ün özel kalem müdürlüğünü yapmış kurmay bir subayın bulunduğu öğrenildi.

MÜHİMMAT YÜKLEMEYİ REDDETTİLER

Uçaklara ikmal yapan personele ilerleyen saatlerde Hava Lojistik Komutanlığından gelen emirler üzerine, daha önce darbeci subaylar tarafından belirtiği gibi bir harekatın olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, uçaklara mühimmat yüklemek istemeyen uçak bakım personeli silahla tehdit edildi. Tehditlerin sürmesi ve bazı personelin darp edilmesi üzerine söz konusu askerlerden bazıları çeşitli bahaneler üreterek uçakların havalanmasına engel olmaya çalıştı.

YAKIT VERMEMEK İÇİN PERSONEL KAÇTI

Darbeci askerler ilerleyen süreçte uçaklara yakıt alma konusunda da sıkıntı yaşadı. İlk sortinin ardından bazı askerler uçaklara yakıt doldurmayı kabul etmeyerek üsten kaçtı. Bu sırada darbe girişiminde bulunan askerlere destek vermek için Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığından iki tanker uçak havalandı. Darbe girişiminde bulunan uçakların pilotları havada ikmal yaparak uçuşlarına devam etti.

DARBECİLERE MÜDAHALE EDEN JETLER

Süreç devam ederken emir üzerine bazı üslerdeki jetler darbe girişiminde bulunan uçaklara müdahale için havalandı. Bu uçaklar ilk olarak havadaki iki tanker uçağı inmeye zorladı. Uçaklardan biri hemen iniş yaparken diğer tanker uçak inmeyi kabul etmedi. Jetlerin pilotla göz teması kurmaya yönelik çalışmalarına da engel olan tanker uçağın pilotu Karadeniz'e yöneldi. Jetlerden gelen "Vururuz" tehdidi üzerine son tanker uçak da indi.

DARBECİ JETLER KALKMASIN DİYE PİST VURULDU

Bu sırada, darbe girişiminde bulunan uçaklara engel olmak için Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığında havalanan F-4'ler başkente geldi. Uçaklar, Akıncı üssünün pist başlarını vurdu. Bu sayede darbeye destek veren pilotların kullandığı uçakların kalkması engellendi.

Ayrıca, pistteki bazı helikopterler de F-4'lerce vuruldu. Darbe girişimine katılan pilotlar da yakıtlarının azalması ve diğer uçakların takibi üzerine Ankara dışındaki bazı üslere indi.