Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Grubu, vatandaşlarla toplantı yapmak için salona geldiği sırada protesto ile karşılandı. <br/>Akil İnsanla...
Abone olAkil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Grubu, vatandaşlarla toplantı yapmak için salona geldiği sırada protesto ile karşılandı.
Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu Grubu, Ordu Eskipazar köyü mevkiindeki bir düğün salonunda vatandaşlarla toplantı yapmak için salona geldiği sırada protesto ile karşılandı. Heyet, salona geldiği sırada giriş kapsında bir grup, ellerinde Türk bayrağı ile akil insanları protesto ederken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı.
Ordu Eskipazar köyü mevkiindeki bir düğün salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, “Türkiye bir çözüm süreci olarak adlandırılın bir süreç ile ilgili olarak önemli adımlar atıyor. 30 yıllık terör sorununun çözümü noktasında hükümetin başlatmış olduğu süreç, hükümetin inisiyatifinde devam ediyor. Bu sürecin başlatılmasıyla birlikte hükümet kendi inisiyatifiyle adına akil insanlar heyeti dediği bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon marifetiyle Türkiye’nin 4 bir yanında sürecin anlatılması, sürece ilişkin bölge insanlarının ne düşündüğünü not edilmesini, kendilerine aktarılmasını istiyor. Bizde bu vesile ile Karadeniz bölgesinde yer alan 9 kişilik heyet olarak çalışmalarımız bu durağında Ordu’dayız. Öncelikle bu 63 kişilik heyete verilen ad olarak Akil insanlar ifadesini biz çok fazla kullanmıyoruz, çokta fazla uygun bulmuyoruz. Çünkü görülecektir ki gittiğimiz yerlerde gördük ki Anadolu’nun hepsi akildir. Dolayısıyla bu kavram aslında çok rahat bir şekilde kullanacağımız bir kavram değil. Onun yerine biz, yaptığımız iş açısında biz kendimizi bir diyalog grubu diyebiliriz. Hükümet kendine göre bir çözüm süreci yol haritası belirlemiş, ama aynı zamanda bu hassas konuda 30 yıllık terörün birikimi nedeniyle ortaya çıkan hassasiyet nedeniyle insanların sürece nasıl baktıklarını, sürece olan yaklaşımlarını süreçle ilgili endişelerini bilmek istiyor. Bunu hükümet heyette bulunan 63 kişilik insanlar aracılığı ile öğrenmek istiyor ve bu bağlamda biz diyalog grubu olarak Karadeniz Bölgesi’nde 16’ıncı ildeyiz. Değişik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bölge en fazla ile sahip olan bölge. Biz bu illerin tamamını ziyaret etmeyi hedefliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden en önemlisi de şuanda bu formatta yaptığımız etkinliktir. Bu etkinlik bizim için şu anlamda önemlidir. Biz burada sizler ile birlikte süreci konuşmak değerlendirmek istiyoruz. Süreci ne için destekliyoruz onu kısaca ifade edeceğiz. Burada sizlerin görüşünü almak isteriz. Burada çok değişik eleştiriler yapabilirisiniz. Bu toplantılarda protestolar, birilerinin sesini kesme, yüksek sesle görüş ifade etme tarzları bizim için uygun değildir. Toplantının formatı için uygun değildir. Türkiye bu hassas sorunu konuşması lazım. Ordu’da da Diyarbakır’da da konuşması lazım” diye konuştu.
Sorunun çok hassas olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, “30 yıllık bir terör 5 bin civarında bir şehit var. Bunların ortaya çıkarttığı bir hassasiyet söz konusudur. Türkiye’de bu terör nedeniyle ortaya çıkan bölünmez bütünlük noktasında çıkan hassasiyet hepimiz için geçerlidir. Sorunun çözülmesi gerekiyor. 30 yıl boyunca devlet güvenlik politikalarıyla birlikte sorunun çözülmesi noktasında önemli işler yaptı. Değişik hükümetler zamanında ama bu sorunun bu şekilde çözülebileceğini söylemek zor. Daha farklı yönetmeler ile birlikte aynı zamanda sorunun çözümü noktasında arayışlara girmek lazım. Zaten bu çözüm süreci önemi de buradan kaynaklanmaktadır. Siyaset dediğimiz mekanizma sorunlara çözüm bulmak için devreye girmesi gerekiyor. Sorunun çözümü içinde konuşulması gerekiyor. Özgürce konuşulması gerekiyor. Biz bu çözüm sürecini önemsiyoruz. Akan kanın durması konusunda hem fikir olmamızdır” şeklinde konuştu.
Hakyemez’in konuşmasının ardından diğer komisyon üyeleri söz hakkı alırken, süreç ile ilgili değerlendirmeler de bulundu.
Akil İnsanlar Karadeniz Komisyonu daha sonra vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırdı.
(İHA)