BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.962,88
HABER /  DÜNYA

AKİL İNSANLAR, AKADEMİSYENLER VE ÖĞRENCİLERLE BİR ARADA

’Çözüm süreci’ni anlatmak üzere görevlendirilen Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu üyeleri, Uşak Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğre...

Abone ol

’Çözüm süreci’ni anlatmak üzere görevlendirilen Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu üyeleri, Uşak Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrencilerle bir araya geldi.
Uşak Üniversitesi Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıda akiller, çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya; Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu üyeleri Fadime Öztürk, Avni Özgürel, Fehmi Koru, Baskın Oran ve Hasan Karakaya katıldı. Toplantı öncesi grup adına Avni Özgürel, gazetecilere süreçle ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Türkiye’de uzun yıllar süren sorunun çözümü ile ilgili ciddi umutların doğduğunu ifade eden Özgürel, tarihi bir sürecin devam ettiğini kaydetti. Türkiye’de sorunların çözümü için insanların konuşması gerektiğini belirten Özgürel, "Tüm sorunlarımızı konuşarak çözüme kavuşturabiliriz. Türkiye’de hiç kimse şiddetin son bulmasına karşı değil" dedi.
Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ile sadece şiddetin son bulmayacağını; siyaset, medya başta olmak üzere her şeyin yeniden şekilleneceğini söyleyen Özgürel, “Türkiye ile kavga halindeki örgütün elamanları muhtelif zamanlarda karakolları basacak, şehitler gelecek. Haberler için bile bu durum normal hale geldi. Ancak Türkiye korku tünelinden çıkmak istiyor. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ile sadece şiddet son bulmayacak. Siyaset, medya her şey yeniden düzenlenecek. Önümüzdeki süreçle ilgili olarak ortaya atılan bazı iddialar var. Bu süreçte söylenen şeylerden birisi; ’terör örgütüyle devlet ne oldu da, örgütün başına taş mı düştü de oturup konuştular’ deniyor. Bu sürekli işittiğimiz sorulardan. Evet örgütün başına taş düştü. Bugüne durup dururken gelmedik. Geçmiş dönemleri hatırlayın. Rahmetli Turgut Özal döneminden itibaren Türkiye terörün son bulması için girişimler yapıyor, çaba gösteriyor. Ancak soruna elini uzatan herkesin bugüne kadar eli kötü yandı. Buna Turgut Özal da dahil, dönemin ordu komutanları da dahil. Kim bu meseleyi çözme yolunda köklü bir girişimde bulunduysa canı yandı. Türkiye dünyada terör örgütü liderini yakalayıp terörü bitiremeyen tek ülkedir. Terörün bitirilmesi için ciddi bir kararlılık ortaya kondu. Geçen seneye kadar devletin çarkında dahi tereddütler vardı. Önce biliyorsunuz Habur’da bir tablo yaşandı. Bu Habur tablosu samimi kanaatim odur ki PKK’nın bile arzu ettiği fotoğraf değildi. Medya öyle sundu ki; ’öldük bittik, devlet bölündü.’ 4 PKK’lı Türkiye’ye girerken zafer işareti yaptı diye yerle bir olduk. Hükümet kendini haklı olarak geri çekti. Arkasından Oslo yaşandı. Oslo’da ne konuşulduysa bir gün baktık ki medya her şeyi yazdı. Ardından MİT müsteşarının tutuklanacağı iddiaları... Yine süreç bitti dedik. Sonra Türkiye, Uludere saldırısını yaşadı. Oturduk kaldık yerimize. Ama çözüm isteği hiç bir zaman yok olmadı” şeklinde konuştu.
PKK terör örgütünün, Şemdinli saldırısının ardından bazı kararlar aldığını da dile getiren Avni Özgürel, "PKK 400 ağır silahlı militanı ile Şemdinli’ye kadar indi. Terör örgütü üyelerine ’ölün dönmeyin’ emri verildi. Hatta ’döneni de biz öldüreceğiz’ dediler. Bu örgüt indi. Bir iki saat içinde 180 kayıp verdi. Bir saatliğine Şemdinli Kaymakamlığı’nı işgal etmeyi amaçlayan örgüt üyeleri, kaymakamlığa PKK bayrağını çekip, bunu görüntüleyip dünyaya dağıtmak istedi ama başaramadılar. Ancak çok daha önemli bir şey oldu. Tamamı BDP’ye oy veren bir kasabada PKK, beklediği desteği bulamadı. Amacımız bu sürecin Türkiye’nin hayrına olduğunu anlatmak. Bize özel bilgi verilmiş değil. Sizlerin bildiğinden çoğunu bilmiyoruz. Sizin gibi Başbakanı dinliyoruz, onlardan bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz. Siyaseten, geçmişten günümüze yan yana duramayacak insanlardan oluşuyor bu Akil Adamlar heyeti... Sinema sanatçısı ile fikir alimi yan yana çalışıyor. Tek bir ortak özellik var; bu kan dursun" ifadelerini kullandı.
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise toplantıda yaptığı konuşmada, ’çözüm süreci’nin Türkiye için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ileri demokrasiye geçişinde, sürecin başarıya ulaşmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Çelik, "İleri demokrasi konusunda umutlarımızın arttığı noktadayız. Akil İnsanlar heyetlerinin görevlerini başarıyla yerine getirdiğine inanıyoruz. İnşallah bu süreç hayırla sona erecek" diye konuştu.
(İHA)