BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,45
ALTIN 2.927,47
HABER /  GÜNCEL

Akil İnsan hükümeti topa tuttu!

Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti üyesi Bendevi Palandöken ekonomik gidişatı eleştirdi

Abone ol

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken piyasada para sıkıntısı yaşandığını vurgulayarak, “Paranın olmaması esnaf sanatkar açısından ödeme zorluğu çeken, senedini zamanında yatıramayan, tahsilat yapamayan insanların sayısını çoğaltıyor” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın yaşadığı sıkıntılara ilişkin ANKA’ya açıklama yaptı. 2012 yılının 6. ayından bu yana piyasada bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Palandöken, çözüm süreciyle birlikte şimdi Güneydoğu’da biraz canlanma yaşanmaya başladığına işaret etti. Palandöken, “Orada terör durursa tahmin ediyorum ki biraz daha iyi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

“ESNAF ÖDEME ZORLUĞU ÇEKİYOR”

Piyasada likidite sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Palandöken, “Paranın olmaması esnaf sanatkar açısından ödeme zorluğu çeken, senedini zamanında yatıramayan, tahsilat yapamayan insanların sayısını çoğaltıyor” dedi.

Karşılıksız çeklerde yaşanan artışta ihalelere girmek için “günübirlik açılıp kapanan” şirketlerin payının büyük olduğunu ifade eden Palandöken, “Piyasada köklü esnafın bu tür çek ödememe gibi, senet ödememe gibi bir lüksleri yok. Çünkü ticari hayatı sona eriyor. Yani bir çek ödemediniz mi piyasadan ürün alamazsın ve piyasaya adın yayılır. Kara listede anılırsın. Dolayısıyla yerleşik esnaftaki, yani temeli esnaflığa dayanan, ticaret aleminde böyle bir şey olmaz. Bunlar günübirlikçi, açılan ve kapanan şirketler. Bir ihale için alıyor bankadan çeki. Sağa sola kesiyor. Sermayesi yok, yatırımı yok. Dolayısıyla Nasrettin Hoca’nın hesabı ile ne tutarsa” diye konuştu.

“ESNAF HAZIRCIYLA REKABET EDEMİYOR”

Küçük ve orta boy işletmelerin yaşam şansı olmadığını söyleyen Palandöken şunları kaydetti:
“Zaten programlarda küçük ve orta boy işletmelere ‘kümeleşin, birleşin’ çağrısı yapılıyor. Ancak bu Türkiye’nin yapısına uygun değil, ortaklık, kolektif çalışma ruhu yok. Bir de küçük işletmelerin en büyük rakibi ‘hazırcılar’. Diyelim ki mobilya sektöründe adam 100 TL’ye 200 TL’ye kanepe veriyor. Küçük esnaf, el zanaatına yönelik çalıştığı için maliyeti yüksek. Fabrikasyon olmadığı için o fiyata üretemiyor. Hazırcıyla rekabet edemiyor. Tüketici bunu tamir ettireceğime yenisini alırım diyor. Dolayısıyla iç piyasada, özellikle mobilya sektöründe böyle bir sıkıntı var. Otomotivde de ikinci el fiyatları yüzde 50’sinin altına düşmüş durumda.”

“PARA YOK, TEDBİR ALINMAMIŞ”

Kredi kartlarıyla insanların tüketime zorlandığını belirten Palandöken, “Kredi kartları insanların kullanacağı miktarla ayarlı değil. Müthiş tüketim kalemleri var piyasada. Dolayısıyla geleneksel perakende sektörünün de kanunu hala çıkmadığı için insanlar telaş içindeler. Ne yapacaklarını bilemiyorlar. Sorun bu iç piyasada para yok. Ekonomik tedbirler alınmamış” diye konuştu.