BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

Akil Adamlar ve Boş Çerçeve

21 Mart’ta Diyarbakır’da gerçekleşen Nevruz’dan bugüne , Türkiye Akil Adamlar’ı konuşuyor. Dün akşam liste sızdı diye bazı haber kanalları, isimleri yayınladı. Daha sonra listede olduğu idda edilen bazı isimler kabul etmedik tarzı açıklamalar yaptı. Yarın

 

Akil Adamlar

21 Mart’ta Diyarbakır’da gerçekleşen Nevruz’dan bugüne , Türkiye Akil Adamlar’ı konuşuyor. Dün akşam liste sızdı diye bazı haber kanalları, isimleri yayınladı. Daha sonra listede olduğu idda edilen bazı isimler kabul etmedik tarzı açıklamalar yaptı. Yarın Başbakan Erdoğan , Akil Adamlar’ ile bir yemekte buluşacak ve listeyi orda net olarak göreceğiz.

Asıl soru Akil Adamlar listesinde kimlerin ismi olduğu değil Akil Adamlar komisyonuna ihtiyaç olup olmadığı?

Akil Adamlar’a ihtiyaç olması için ortada bir pazarlık olması gerekir ki bu isimler arabuluculuk görevi yapsınlar. Başbakan Erdoğan ortada bir pazarlık yok ve asla böyle bir pazarlık olmayacak dedi. Ortada bir pazarlık süreci yoksa ve asla olmayacaksa, iki taraf arasında ara buluculuk rolü üstlenecek olan Akil Adamlar’ a da ihtiyaç yok.

Peki Akil Adamlar ne yapacaklar? Onu da Başbakan Erdoğan açıkladı; 7 bölgede 7 kişiden oluşan komisyon, halka çözüm sürecini anlatacakmış. İyi de daha iktidar partisinin milletvekili hatta genel başkan yardımcısı bile süreç hakkında yeterli malumata sahip değilken, Akil Adamlar vatandaşa neyi anlatacak/anlatabilir?

Diyelim ki, çözüm süreci bütün ayrıntıları ile listede yer alan isimlere anlatıldı. Daha sonra onlarda ülkenin her yerinde bu sürece destek için toplantılar yaptılar ve vatandaşı bilgilendirdiler. İyide eğer süreç vatandaşa anlatılacaksa bunu hükümet mensubu vekillerde yapabilirdi. Sonuçta süreç dediğimiz hükümetin bir icraatı ve bu icratı anlatması için en uygun insanlar hükümet partisinin milletvekilleri dir. 

Akil Adamlar diye bir liste yapıp gel benim icraatımı anlat diyorsanız, bunu kabul edenler Akil değil yandaştır! Eğer bu listedekiler hükümetin icraatını anlatabilir milletvelilleri anlatamaz deniyor ise durum daha vahim, biz meclise akil olmayan insanlar göndermişiz !

Akil Adamlar listesi yapmanın amacı süreci güçlendirmek değil, kamuoyunda oluşan Akil insanlar da olsun isteğine göstermelik bir cevaptır.  Beklentiniz büyük olmasın yani !

Boş Çerçeve

Murat Ülker'in, Bedri Baykam’dan 100 bin doların üstünde bir fiyatla boş bir çerçeve satın aldığı ortaya çıktı. Nerede ise gün boyu sosyal medyada bu konu üzerine mavralar çevirildi.

Boş çerçeveye 100 bin dolar verilir mi diyen de oldu, sanat bu diyende. Ama en büyük tepkiyi yeşil sermayenin kalesi olarak biline ülker grubunu destekleyen muhafazakar camia verdi. Hatta bir çok muhafazakar insan ülker grubunu boykod edeceğine dair açıklamalar yaptı.

Benim görüşüm: Bedri Baykam ın Murat Ülker'e sattığı boş çerçeve ile Ak Partinin bize sattığı Akil Adamlar aynı işleve sahiptir.

Hem Akil Adamlar’a hem de boş çerçeveye işlev kazandıracak bir önerim var:  Akil Adamlar Başbakan Erdoğan ile beraber  toplu bir fotoğraf çektirsin. Murat Ülker 'de Bedri Baykam’ dan aldığı boş çerçeveye o fotoğrafı koysun.t