BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Akdenizde tsunami dehşeti

Akdeniz'de 8 bin yıl önce meydana gelen 40 metre yüksekliğe varan bir tsunami yarattığı ortaya çıktı.

Abone ol

İtalyan Ulusal Jeoloji ve Volkanbilim Enstitüsü uzmanlarının yaptığı araştırmada antik çağlarda meydana gelen tsunaminin bilgisayar modellemesi yapıldı. Sicilya’da kıyıya yakın yer alan Etna yanardağı tonlarca kaya ve tortuyu denize fışkırttı. Göğe saatte 320 km hızla saçılan tortu deniz suyunu yerinden oynattı ve kilometre karelerce ittirdi.


İtalyan Ulusal Jeoloji ve Volkanbilim Enstitüsü uzmanları deniz tabanını solar cihazlarla inceledi ve tsunaminin 40 metre’ye yükseldiğini tespit etti. Tsunaminin hızı saatte 720 km’ye ulaşmıştı. Bu rakamlara göre, 8.000 yıl meydana gelen tsunami 2004’te 180.000 kişinin ölmüne yol açan Endonezya tsunamisinden çok daha kuvvetliydi.


İsrail’de Akdeniz sahillerindeki Neolitik Çağ’dan kalma Atlit-Yam kasabasında yapılan kazılarda söz konusu tsnumayi kanıtlayan bulgulara rastlandı. Atlit-Yam kasabasında halkın kenti aniden boşalttığına dair kanıtların yanı sıra, balık kalıntılarına da rastlandı.

AYNI TSUNAMİ BUGÜN GERÇEKLEŞSE
Etna yanardağında bugün de böyle patlamaların olması doğal. İtalyan Ulusal Jeoloji ve Volkanbilim Enstitüsü uzmanı Maria Pareschi, aynı tsunaminin bugün olması halinde güney İtalya’nın 15 dakika içinde sular altında kalabileceğini belirtiyor. Söz konusu tsunaminin bugün de gerçekleşmesi halinde, Yunanistan’ın batı kıyılarına da ulaşacak ve Kuzey Afrika’yı da etkisi altına alacak. İsrail, Lübnan ve Suriye de böylesine dev bir tsunamiden olumsuz etkilenecekti.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com