BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Akdeniz’de egzotik istila ölümünüze neden olabilir

Küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nda çalışmalar Kızıldeniz'deki balıkların Akdeniz'e göçüne neden oldu. Hem Kızıldeniz'den hem de Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz'e gelen balık türlerinin içerisinde zehirli olanlarda bulunuyor.

Abone ol

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'i işgal eden balık türü sayısının 63 olduğunu söyledi. Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'ndaki genişletme ve daraltma çalışmaları nedeniyle Kızıldeniz'deki balık popülasyonundan bazı türlerin Akdeniz'e geçiş yaptığını belirtti.

Akdeniz'deki egzotik göçlerin hem Atlas Okyanusu'ndan hem Kızıldeniz'den geldiğini belirten Gökoğlu, türler arasında balon balığı gibi zehirli balıkların olduğunu da kaydetti. Balon balığının Türkiye kıyılarında önce İskenderun'da ardından Antalya Körfezi'nde ortaya çıktığını anlatan  Mehmet Gökoğlu, bu balıkların ekonomik değerinin olmadığını, diğer balıkların da besin kaynaklarına ortak olduğunu ifade etti.

İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE 100'Ü GEÇTİ
Kıyılarda vatandaşların genelde balon balığıyla karşılaştığını ve zaman zaman zehirlenme vakaları yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, "Zehirli olanlar arasında balon balığı dışında aslan balıkları, denizkestanesi türü var. Antalya Körfezi'nde benim tespit ettiğim göç ederek gelen balık türü 63 oldu. İskenderun Körfezi'nde bu sayı 100'e yaklaşırken İsrail kıyılarında ise 100'ü geçti. Bu balık türleri sularımıza ait değil. Kızıldeniz'den gelip, sularımızı 'işgal' etti ve yerleşti. Artık kalıcı türler oldu. Bu sayı daha da artacaktır" dedi.

ÖNCE FELÇ EDİYOR SONRA ÖLDÜRÜYOR
Antalya'nın Alanya ilçesinde kıyıda avladığı balon balığını yediği için zehirlenen ve hastanede tedavisi süren Ali Yüzen'i hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının zehirli kısımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Sürekli uyarıyoruz balon balıklarının tehlikeli olduğu yönünde. Akdeniz kıyılarında 7 tür balon balığı var. Bunların tamamı yabancı türler. Alanya'da bir vatandaş bu balon balığını yediği için zehirlendi. Özellikle balon balığının karaciğeri, derisi, göz sıvısı, yumurtalıkları son derece zehirli. Yenilmemesini sürekli söylüyoruz. Zehirlenme vakası olduğunda acilen hastaneye sevk edilmesi gerekiyor. İlk önce felç olabiliyor. Ölümcül vakalar olabiliyor."

AKDENİZ'İ İSTİLA EDEN 63 TÜRÜN İSİMLERİ
İklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 63 balık türü şöyle:

"Japon hamsisi, Yuvarlak sardalya, Yağ sardalyası, Sivriburun sardalya, Lokum balığı, Iskarmoz balığı, Denizatı, Naylon balığı, asker balığı, Domuz balığı, Balon balığı, Balon balığı Atlantik- Pasifik, Balon balığı, Süveyş balon balığı, Balon balığı ve türleri, Kutu balığı, Kardinal balığı, Kardinal balığı ve türleri, Lapin balığı, Baracuda, Dil balığı, Kelebek balığı, Kılkuyruk mercan, Mandagöz balığı, Külah balığı,(Çomak balığı, didekli, Sarı tral, Ekşi balığı, Kum barbunu, Nil barbunu, Paşa pantolonu, Mağara balığı, Beyaz sokar, Esmer sokar, Ceylan palamudu, Gobid, Papağan balığı, Çizgili gırt gırt, Gümüş balığı, aterina, Timsah balığı, Timsah balığı, Bilenid, Süt balığı, Portakla benekli lagos, Aslan balığı, Şeysel balığı, Stolephorus insularis (Hamsi), Remora australis, Trachurus declivis (İstavrit), Stolephorus indicus (hamsi), Barbun upeneus tragula (barbun).