Uluslararası Göç Örgütü bu yıl Akdeniz'i geçmeye çalışırken ölen göçmen sayısının 3 bini aştığını açıkladı. Bu sayı, Arap ülkelerinde isyan dalgasının görüldüğü ve göçmen sayısının tavan yaptığı 2011 yılına kıyasla iki kattan da fazla.
Abone olUluslararası Göç Örgütü bu yıl Akdeniz'i geçmeye çalışırken ölen göçmen sayısının 3 bini aştığını açıkladı.
Bu sayı, Arap ülkelerinde isyan dalgasının görüldüğü ve göçmen sayısının tavan yaptığı 2011 yılına kıyasla iki kattan da fazla.
Düzensiz göçmenler açısından Avrupa'nın en tehlikeli istikamet olduğunu kaydeden örgüt, ellerindeki kayıtlara göre, Ocak ayından bu yana dünya çapında 4 bin 77 göçmenin hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 75'inin (3 bin 72 kişi) Akdeniz'de öldüğünü belirtti.
AFP'nin haberine göre, 2000 yılından bu yana göç etmeye çalışan 40 bini aşkın kişi yolda can verdi. Bu göçmenlerin 22 bini Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken öldü.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) başkanı William Lacy Swing, "Artık kurbanları saymanın ötesinde bir şeyler yapma zamanı geldi. Dünyanın göçmenlere uyguladığı şiddeti durdurmasını sağlamamız gerek." dedi.
IOM, Birleşmiş Milletler'in bir organı değilse de örgütle işbirliği içinde.
IOM raporu, birkaç hafta önce, aralarında Suriyeli, Filistinli ve Mısırlıların da bulunduğu, 100'ü çocuk 500 dolayındaki yolcunun yer aldığı bir geminin batmasını izliyor.
Gemiden sağ kurtulabilen 11 kişi, Kuzey Afrika'dan kaçak yolculuğu örgütleyen insan tacirlerinin, gemiyi kasıtlı olarak Malta açıklarında batırdıklarını söylemişti.
Merkezi Cenevre'de bulunan örgütün hazırladığı raporda, artan ölüm sayısının Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmen sayısındaki büyük tırmanışı yansıttığı; İtalyan yetkililerinin bu yılın ilk 8 ayında, 112 bini aşkın düzensiz göçmeni ortaya çıkardığı kaydedildi. Bu sayı, 2013'ün tamamında ortaya çıkarılan göçmen sayısının yaklaşık üç katı.
'Gerçek rakamlar çok daha yüksek'
IOM, "Birçok insan, savaştan, zulümden, yoksulluktan kaçıyor." dedi ve Suriye'deki kanlı iç savaştan ve Eritre'deki baskıcı rejimden kaçanların, bu yıl İtalya'ya gelen en büyük grubu oluşturduğunu kaydetti.
Birçok göçmen için transit ülke olan Libya'daki güvenlik koşullarının kötüleşmesinin de, herhangi bir yolla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmen sayısını arttırdığı belirtildi.
ABD-Meksika sınırında ise, 1998-2013 yılları arasında 6 bini aşkın göçmenin öldüğü bildirildi.
Uluslararası Göç Örgütü, göçmenlerle ilgili ayrıntılı veriler bulunmadığı için ve birçok göçmenin dünyanın ücra bölgelerde kayıt dışı ölmeleri yüzünden, gerçek rakamların daha yüksek olduğunu ifade etti.
Örgüt, "Bazı uzmanlar, bulunan her cesedin yanı sıra hiçbir zaman bulunamayan en az iki ceset daha olduğuna inanıyor" dedi.