BIST 9.679
DOLAR 35,22
EURO 36,75
ALTIN 2.961,31
HABER /  SAĞLIK

Akciğer kanserini nasıl yendi?

Çağın en büyük hastalığı olan kansere karşı alınan mesafe etkileyici. Celal İlhan adlı bir hasta da buna iyi bir örnek.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Akciğer kanserini yenen Celal İlhan adlı vatandaşın anlattıkları, çoğu zaman belki o kadar da korkulan hastalık olmadığını gösteren bir örnek olması açısından önemli.

Akciğer kanserine karşı erken teşhis görüntülemede, ilaçlarda ve cerrahi yöntemlerdeki son gelişmeler bu hastalığın korkulacak tür olmaktan çıkarıyor.

Habertürk televizyonunda yayınlanan Ceyda Erenoğlu'nun sunduğu "Habertürk Sağlık" programında akciğer kanseri tedavisinde son yenilikler masaya yatırıldı.

Programa İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Amenikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Dilege ve akciğer kanseri teşhisi konmuş, gördüğü tedavi ve geçirdiği ameliyatın ardından bu hastalığı geride bırakan Celal İlhan konuk oldu.

BU ŞEKİLDE SİGARA İÇİLİRSE BİZİ CİDDİ TEHLİKELER BEKLİYOR

Dilege Türkiye'de her yıl 20 bin yeni akciğer kanseri vakası görüldüğünü belirterek, en büyük nedenlerden biri olan sigaraya dikkat çekti:

"Sigara tüketimindeki müthiş artışın bedelini ödüyoruz. Sigara dumanının akciğer üzerinde yaptığı tahrip edici etkiler sonrasında 30 yıl sigara içmiş kişilerin akciğerinde tümör belirlenme zamanları bugünlere rastlıyor. Eğer sigara içme alışkanlığı kırılamazsa bizi 2015-2030 arası bizi çok ciddi akciğer açısından sağlık problemi bekliyor olacak."

SİGARA KULLANIMI AKCİĞER KANSERİNİN YÜZDE SEKSENİNİ OLUŞTURUYOR

Akciğer kanseri olanların yüzde sekseninin sigara kullandığını belirten Dilege, ne kadar erken bırakılırsa faydasının o kadar büyük olacağını ifade etti. Sigaraya erken başlamanın kansere yakalanma riskini artırdığını da sözlerine ekledi.

ERKEN BIRAKAN İÇİN RİSK YÜZDE 2

Dilgele sigara kullanımıyla ilgili çarpıcı bir istatistik de verdi:

"30'lu yaşlarda sigarayı bırakmış kişinin 70 yaşında yaşında kansere yakalanma yüzde 2'lerde. Ama 60 yaşına kadar sigara kullanmış kişinin 70'e kadar görülme riski yüzde 13'lerde."

"İLERİ EVREYİ GERİYE ÇEKİLİP AMELİYATLA ORTADAN KALDIRILIYOR"

Dilege tedavi için nasıl bir yol izlediklerini anlattı:

"Celal bey hiç sigara içmemesine rağmen böyle Bir hastalığa yakalandı ve aslında ileri evre bir hastalıktı. Günümüzde en önemli gelişme gerek kemoterapide gerek radyoterapide cihazların ilerlemesiyle birlikte konsept değişti ve bölgesel olarak ilerlemiş lenf düğümlerine sıçramış kanserlerde bile yapılan hazırlık tedavileri sonrasında hastalarımızı erken evreye çekip arkasında cerrahi tedaviyi de uygulayabiliyoruz. Celal Bey bu konuda iyi bir örnek."

"HİÇ BİR ZAMAN KORKMADIM"

Akciğer kanserini yenen Celal İlhan hastalığa yakalandığı anları ve nasıl yendiğini anlattı:

"Ramazan sofrasında aniden baş dönmesi oldu. Ertesi günü tahlile gittim. Kan değerlerinde düşüklük olduğunu söylediler. Akciğer filmi çektirdim. Sol akciğerde 12 santim büyüklüğünde tümörle karşılaştım. O anda çaresini düşündüm. Tabii ki çok büyük bir yıkıntı verdi. Bundan hiç bir zaman korkmadım. Korkmayı düşünmedim. Çünkü hayata bağlı bir insanım. Yaşamım da çok renkli geçmiştir. Sporcuydum. Hiç sigara içmedim. Büyük bir şans tanrının lütfu hocamla karşılaştım. Kendi ekibiyle birlikte onlarla neticeyi aldım. Çok tehlikeli bir amaliyatı Allah'ın lütfu ve hocamın elleriyle yendik."

Dilege de pozitif düşüncenin önemine değindi ve Celal Bey'in bu anlamda çok iyi örnek olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

"Pozitif düşünen ekibine güvenen, multi disipliner tedavi alan ve tedaviyi sürdüren kontrollere çok düzenli giden hastaların işlerini çok işi gittiğini belirtmek lazım. Celal Bey buna çok iyi bir örnek. Moralin çok önemli katkısı var."

ROBOTİK CERRAHİ YÖNTEM

Kanser ameliyatlarında robotik cerrahi yöntemini anlatan Dilege, işin doktorda bittiğinin altını çiziyor:

"Robot kötü cerrahı iyi cerrah yapmaz. Burada iki ayrı cerrah çalışıyor aslında. Robotla bu işi yapan cerrah, ameliyat masasından daha uzakta bir konsolda hareketleri yapıylor. Siz ne hareket yaparsanız robot o hareket yapıyor.

Bir kere daha kansız. Daha az ağrılı olduğu kesin. Bütün bunlar hastanın daha çabuk ayaklanmasına yol açıyor. Bir miktar pahalı. Ama bir tek robota fiks olmayalım. Ülkemiz şu ahda akciğer cerrahisi konusunda Batı'dan en ufak bir farkı olmayan bir ülke."

KENDİNİ BIRAKMAYACAKSIN

Celal İlhan son olarak kanserle mücadede moralin önemine dikkat çekerek sözlerini tamamladı:

"Hasta üzerinde birinci derecede hekime güvenilmeli. Artı arkadaşlar, dostlar beni yalnız bırakmadı. Hasta anında büyük morale ihtiyaç var. 'Hastayım' diye kendini bırakmayacaksın. Öleceğim diye hiç aklıma getirmedim."