BIST 10.017
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.036,78
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıta arka ofis uygulaması

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele ve şirketlerin yüklü akaryakıt faturalarıyla gider indirmesine karşı ''arka ofis'' sistemi devreye sokuluyor.

Abone ol
Alınan bilgiye göre, kaçak akaryakıtın önüne geçilememesi ve yüksek akaryakıt faturalarıyla düşük vergi ödenmesi, Gelir İdaresi Başkanlığını harekete geçirdi. Bu çerçevede başlatılan çalışmalarda, daha önce akaryakıt istasyonlarında pompalara yazar kasayı devreye sokan İdare, şimdi de istasyonlarda ''arka ofis'' uygulamasını hayata geçiriyor.

Bu sistemde, bütün istasyonlarda, ''arka ofis'' kurulacak. Pompa hafızaları, arka ofise bağlanacak. Pompadan yapılan her satış bilgisi, anında arka ofise aktarılacak. Türkiye çapındaki bütün arka ofisler de, Maliye Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi bağlı çalışacak. Akaryakıt istasyonları, günlük akaryakıt satış bilgilerini, plaka bazında her akşam Gelir İdaresi Başkanlığına aktaracak.

Söz konusu bilgiler, Bilgi İşlem Merkezinde plaka bazında listelenecek. Arka Ofis Sistemi sayesinde hangi akaryakıt istasyonunun, günlük olarak ne kadar akaryakıt sattığı, hangi aracın nerede, ne miktar ve tutarda akaryakıt aldığı tek tek dökülecek.

Bu şekilde akaryakıt istasyonlarının günlük ve haftalık giriş-çıkışları yakından takip edilecek. Kaçak yakıt satan istasyonlar da bu şekilde belirlenecek.

AKARYAKIT ALMADAN FİŞ ALMAYA SON

Arka Ofis Sistemi ile akaryakıt almadan fiş alma dönemi de son bulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni sistemin devreye sokulmasının ardından, merkezde akaryakıt satış bilgilerini plakaya göre de sınıflandıracak. Bu şekilde hangi aracın, nerede, ne zaman ve hangi tutarda akaryakıt aldığı ortaya konacak.

Vergi mükellefleri, bu nedenle akaryakıt almadan fiş alarak, bunları daha sonra gider göstererek, düşük vergi ödeyemeyecek.

Yeni sistemle ilgili bilgi veren Gelir İdaresi Başkanlığından bir yetkili, akaryakıt sektöründe yoğun şekilde hem kaçak yakıt, hem de kişi ve kuruluşların akaryakıt faturalarıyla düşük vergi ödemesi sorunu yaşandığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

''Fatura ve fişle işi olmayan araç sahiplerinin çok büyük bölümü, istasyonda kendisine verilen satış fişini ya almaz ya da bakmadan çöpe atar. Yaptığımız denetimlerde, birçok yerde, pompa satış görevlisinin yazar kasaya akaryakıt alan aracın plakasını değil, daha önce belirlenmiş araç plakalarını yazdığını tespit ettik. A şirketi veya beyannameli başka bir mükellefe ait araçların plakaları istasyona veriliyor. Pompa görevlisi de, akaryakıt satışında sisteme sık sık bu araçların plakalarını giriyor, bunlar adına fiş çıkıyor. Bu şekilde aynı plakalı bir araç, aynı istasyondan günde 5-6 kez benzin ya da motorin almış görünüyor. Bu fişler adına yüksek tutarlı faturalar düzenleniyor, daha sonra bunlar gider olarak gösteriliyor ve vergiye tabi gelir düşürülerek, olması gerekenden daha az vergi ödeniyor.
Tabii mevcut sistemde bizim bunları izlememiz mümkün değil. Arka Ofis sistemiyle bu değişecek. Bilgi İşlem Merkezi, istasyonların akaryakıt satışlarını plaka bazında dökecek. Böylece X plakalı aracın deposu, yanlış plaka girilerek, satış fişiyle aynı gün, hatta aynı saatte 5-6 kez doldurulmuş gösterilmişse, bu durum hemen ortaya çıkacak. Bu şekilde davrananlara da Vergi Usul Kanunundaki cezalar uygulanacak.''