Akaryakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlardan bıkan vatandaş, çözümü fiyatları yarı yarıya ucuz komşu ülkelerde buldu
Abone olGürcistan, Irak ve İran sınırına yakın bölgelerde oturan vatandaşlar, akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle benzin ve mazotu komşu ülkelerden temin ediyor. Bu alışveriş giriş- çıkışın sadece kimlikle yapıldığı Gürcistan'da ise tavan yapıyor.
Akaryakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlardan bıkan vatandaş, çözümü fiyatları yarı yarıya ucuz komşu ülkelerde buldu. Gürcistan, Irak ve İran sınırına yakın bölgelerde oturan vatandaşlar benzin ve mazotu komşu ülkelerden temin ediyor.
Irak ve İran arasında kontrollü yapılan benzin alış verişi, özellikle giriş çıkışın sadece kimlikle yapıldığı Gürcistan'da ise tavan yapıyor. Vatandaşlar araçlarının deposunu benzin doldurmak için günü birlik Gürcistan'a gidip geliyor. Akşam işyerini kapatıp Gürcistan'a geçen Doğu Karadenizli erkekler gazinolarda kumar oynadıktan sonra depoyu doldurup dönüyor. Kumarda kaybeden vatandaş ucuz benzinle teselli oluyor. İran ve Irak sınırında ise ucuz akaryakıt, denetimlerin çok sıkı olduğu sınır kapılarından değil kaçakçılar yoluyla yolda sokuluyor.
FİYATLAR YARI YARIYA
Geçtiğimiz yıl Haziran ayından bu yana pasaportsuz, vizesiz sadece kimlikle 1 Lira karşılığında Gürcistan'a giriş çıkış yapılabilmesi vatandaşın yeni fırsat kapısı oldu. Türkiye'de benzin fiyatlarının her geçen artmasından yakınan vatandaşların özellikle hafta sonu Gürcistan benzinliklerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Türkiye'de litresi 4 lira olan mazot Batum'da 2.40 lira, 4.60 olan benzin ise 2.30 liraya satılıyor. BUGÜN'e konuşan vatandaşlar Gürcistan'ın benzin istasyonlarındaki Türkleri anlattı.
"HER HAFTA GİDİYORUZ"
Mazotun litresinin yarı yarıya ucuz olmasının kendilerine cazip geldiğini belirten Muhammed K. her hafta sonu Batum'a giderek mazot aldığını söyledi. Gürcistan'da benzin dışında et fiyatlarının da Türkiye'ye oranla çok daha ucuz olduğunu kaydeden Muhammed K., "Hafta sonları piknik yapmaya dahi gidiyoruz. Sadece ihtiyaçlara yönelik, yani deposunu doldurmak için gidenlerin yanında bu işi ticarete çevirenler de var" diye konuştu.
DEPOLARI BÜYÜTÜYORLAR
İsmini vermeyen başka bir vatandaş da, Gürcistan'dan ucuz mazot ve benzin almak için arabalarının mazot deposunu büyütenlerin dahi olduğuna dikkat çekti. Gümrük memurlarının her arabanın deposuna bakma şansı olmadığını belirten vatandaş, sadece yol kontrolündeki çevirmelerde fark edildiği zaman gerekli cezai işlemin yapılabildiğini söyledi. Bunu bir nevi kumar oynamaya benzeten vatandaş, özellikle otobüs işletmeleri ve nakliye işi yapanların bu yola daha çok başvurduğunu iddia etti.
PARAYI GÜRCİSTAN KAZANIYOR
Tüm Karadeniz esnafının bu durumdan rahatsız olduğuna dikkat çeken Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Koyuncu, "Buradan geçişlerde günlük 100-150 bin litre civarında akaryakıt, 20-30 bin kutu sigara ve 15 tona yakın et geldiğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. 24 saat çalışan ücretsiz, vizesiz bir sınır kapısının olduğunu ve Türkiye'ye göre fiyatların da yarı yarıya olduğunu göz önüne alırsak insanlar sadece kendi kullanımı için değil ticari amaçla bunu yapmaya başlar diyen Koyuncu, "Akaryakıt gürcü araçlarıyla geliyor, 53 plakalı araçlar burayı su yolu yaptı. Bu tamamen ticari amaca hizmet eden bir sınır kapısına dönüştü" dedi. Koyuncu şunlara kaydetti:
ESNAF RAHATSIZ
"Burada insanlar sabah kalkıyor, gidiyor Gürcistan'a bütün ihtiyaçlarını alıyor ve geliyor. Hopa esnafı kepenk kapatma durumuna geldi. Bizim hep gündemde olan konumuz bu ama bir şey yapamıyoruz. Bizim düşündüğümüz çare bu sembolik olan geçiş ücretinin kaldırılıp ücretli geçiş yapılması gerekir. Biz bu işten zararlı çıktık, parayı Gürcistan kazanıyor. "
SINIR BÖLGELERİNDE SUİSTİMALLER ARTTI
Uzmanlar, kara yolu sınır geçişlerinde özellikle tır ve otobüslerin ihtiyaçları için kullanmak üzere taşımalarına izin verilen azami yakıt miktarının suiistimal edildiğine dikkat çekti. Beyan edilenden fazla miktarda akaryakıtın yurda sokulduğunu ve akaryakıtın bu bölgelerde gayri resmi yollarla ucuza satıldığını vurgulayan uzmanlar, bu tür suiistimallerin sınır kapısı olan diğer bölgelerde de yaşandığına işaret etti. Birçok otobüs ve kamyonun sınırı geçecek kadar akaryakıt ile diğer ülkelere geçerek depoları ile birlikte yasadışı olan yedek depolarını doldurarak Türkiye'ye döndüklerini aktardı.
DOĞU'DA DAKİKADA İKİ TIR GEÇİYOR
Türkiye'yi İran'a bağlayan Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'nda yoğunluk çok fazla değil. Uzayıp giden tır kuyrukları resmi işlemlerin yapılması için sıra bekliyor. İşlemleri uzun sürmediği için de dakikada 2 tır geçiş yapabiliyor. İnşaat malzemeleri, beyaz eşya, gıda gibi türlü yüklerle giriş ve çıkış yapan tırlar için güvenlik önlemleri de had safhada. Kontroller yönetmeliğe göre kırmızı, sarı, yeşil ve mavi hatlara göre belirleniyor. Kırmızı belgeye sahip araç hem fiziki hem de belge kontrolüne tabi oluyor. Sarı hatta ise fiziki kontrol yapılmadan sadece yükle ilgili evraklar denetleniyor. Mavi hatta sahip araçlarda eşya ve belgeler sonradan kontrol edilirken yeşil hatta kontrol olmadan transit geçiş yapılıyor. Görevliler titizlikle belgeleri kontrol ederken, 'sakıncalı' bulunan araçlar ara bölgede beklemeye alınıyor. Bazıları ise yüküne göre laboratuar tahlilleri ve gerekli izinler gelene kadar park alanında tutuluyor. Görevliler ise yoğun çalışma şartlarından şikayetçi. Personelin yetersiz olduğunu söyleyerek sayının artırılmasını talep ediyorlar. Ufak çocuklar ise yükün ağırlığına göre 5 ila 10 Lira alarak el arabalarıyla giriş çıkış yapanlara yardım ederek okul harçlıklarını çıkartma derdinde.
ESKİDEN GETİRİYORDUK
Şoförlerle görüşüldüğünde ise sitemler yükseliyor. Çalışma şartlarının zorluklarından, kazandıkları paranın az olmasından yakınıyorlar. Adı Yusuf, 5 yıldır tır şoförlüğü yaptığını söylüyor. Aylık 2 bin 500 Lira kazandığını ama bunun bin Lira'sının akaryakıta gittiğinden şikayet ediyor. Eskiden akaryakıt alıp getirebildiklerini ancak artık sıkı denetimler nedeniyle sadece 550 litre olan yasal haklarına izin verildiğini söylüyor. Ancak 10-15 kiloluk bidonlarla getirilen mazota da ses çıkartılmadığını ekliyor. Ufak tefek elektronik eşya, sigara da getirebildiklerini söylüyor.
KİMSE O RİSKİ GÖZE ALMIYOR
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Türkiye ile Irak arasında bulunan Habur Sınır Kapısı'nda ise yoğunluk had safhada. Kilometrelerce uzayıp giden araç kuyrukları var. Şoförler sıcakta beklemekten bunalmış şekilde araç önlerinde arkadaşlarıyla konuşuyor. Yolların bozuk olması ise bir diğer sıkıntı. Park alanında bekletilen araçlardan günlük 20 Lira alınmasından yakınıyorlar. Arabaları yaşam alanı şeklinde düzenlenmiş piknik tüpünden türlü ilaçlara kadar her şey var. Kaçak şekilde akaryakıt getirilmesine artık izin verilmediğini söylüyorlar. Bazı tırların depolarını büyüterek akaryakıt getirme hususunda ise 'O riski kimse göze almıyor, cezası çok' diye açıklıyorlar.