BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.971,78
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıt kaçakçılığına özel tim

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede denetimlerin sıkılaştırılması planlanıyor.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) tarafından düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısına katıldı. TOBB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıda Bakan Yazıcı, Başbakanlık Genelgesi ile kurulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı, yapılan denetimler ve yakalamalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

ÖZEL TİMLER 20 KİŞİDEN OLUŞACAK

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yazıcı, bir gazetecinin "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında oluşturulacak özel timlerin hangi bölgelerde ve kaç kişi çalışacağını sorması üzerine, "Bunlar 20 kişiden oluşacak, merkezde bunları arttırabiliriz. Bunun yetkisi Başbakanlık Genelgesi ile Bakanlığımıza verilmiş ama bunlar tabi ki taşra ve güzergahlarda seyrederken en yakın mesafedeki kaçak istihbarat müdürlüklerimiz var bizim, gerekli olması halinde takdirde emniyetten takviye alabilecekler.

Belli bölge değil. Bizde gözlüyoruz. Yoğunlukla istendiği yerler var, o alanlara yoğunlaşacak arkadaşlar. İlk etapta 20 düşünülmüş ama bana göre 20 az. Bir uygulamaya başlayalım bunu arttıracağız. Elbette bunların seyahat vs. gibi ihtiyaçları olacak. Onu da sanırım EPDK kaynaklarından sağlayacağız. EPDK kaçakçılıkla mücadelede parasal destek vermede de yükümlü" cevabını verdi.

Tim meselesinde Başbakanlık Genelgesi'nde polis ve jandarmanın da timlerin içerisinde olacağı konusunda bir anlaşmazlık yaşandığını ve itirazları olduğu hatırlatılarak, bunun kaldırılıp kaldırılmadığının sorulması üzerine ise Bakan Yazıcı, "Yok kalktı. Onlarda olacak ama itirazları kalktı. Belli açıdan haklılıkları vardı. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede kolluk görevi yapanların birlikte çalışması anlamında bir tim" dedi.

TİCARET VAR OLDUĞUNDAN BERİ KAÇAKÇILIK VAR

Kaçakçılık sorununun uzun yıllar boyunca gündemde olduğunu belirten bir gazetecinin bunun nedeninin vergi yüksekliğinden mi, Doğu ve Güneydoğu'daki gümrükte yaşanan sorunlardan mı kaynaklandığını sorması üzerine Yazıcı, "Kaçakçılık dünyada ticaret var olduğu günden bu yana var. İnsanların ihtiyaçlarını gidermede parasal değer olarak hangi alanda ürünler avantajlıysa, kaçakçılık konusunda hassasiyeti olmayan insanlar bu alanda yoğunlaşıyor.''

Siz bir alandaki sorunu ortadan kaldırıcı önlem alıyorsunuz, kaçakçı başka alanda yöntem geliştiriyor. Tabi teknolojik araç gereçleri kullanıyoruz. Birde şu var. Belli bölgelerde önemli yer tutuyor. Buna ilişkin düzenleme getirdik. Yurt dışına çıkanların standart depo kapsamında akaryakıt getirebilme hakları var" diye konuştu.

YAKALAMA ORANI 16 KAT ARTTI

2007'de akaryakıt yakalama oranın 8 milyon civarında olduğunu, 2013 yılında ise bunun 130 milyona çıkmasının nedeninin kaçakçılığın artmasından mı yoksa, yakalamada başarılı olunduğunun göstergesi mi olduğunu ve bayilerin sayısının düşmesinin temel sebebini soran bir gazeteciye ise Yazıcı, "Bayi sayısının azalmasına ilişkin bir tespitim doğrusu yok. Tahminimi söyleyebilirim. Büyük olasılıklı yasa dışı bir takım faaliyetleri gerçekleştirmek üzere olmuş olabilir. Bunu da başaramayınca atıl duruma gelip kapanmış olabilir. Birde çok verimli olmayabilir bunun bir maliyeti vardır" yanıtını verdi.

Bakan Yazıcı, kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında daha etkili yöntemleri kullandıklarını ve yakalama konusunda da, mücadelede de çok daha iyi bir noktada olunduğunu kaydetti.