BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.028,46
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıt fiyatlarını 5 firma belirliyor!

Litresi 4,70 liraya ulaşan benzin fiyatlarına yönelik tepkiler, hükümeti harekete geçirdi...

Abone ol

Akaryakıtla ilgili kurumlardan bilgi alan AK Parti'nin ekonomi yönetimi, 50'ye yakın dağıtım şirketinin yer aldığı piyasada fiyatları 5 firmanın belirlediğini tespit etti. Rekabet Kurumu (RK) ile de görüşen ekonomi kurmayları, 'akaryakıtta tekelci' yapının incelenip gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Şüphelerin temelinde 50 şirketin aynı anda zam yapması yatıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının tavan yaptığı 2009 yılında piyasada rekabet ihlali olduğu gerekçesiyle Petrol Piyasası Kanunu gereği benzin ve motorin için tavan fiyat kararı almıştı. İki ay süren uygulamayla fiyatlarda 20 kuruşluk bir indirim sağlandı.

Ancak Maliye, 20 kuruş vergi artışına giderek indirimi geri almıştı. Enerji yönetimi, akaryakıta tavan fiyat uygulaması için Rekabet Kurulu kararının gerektiği görüşünde. Yetkililer, "Tavan fiyat için Rekabet Kurulu'nun inceleme yapıp rekabete aykırı durum tespiti yapması gerekiyor. Bu tespitten sonra, EPDK tavan fiyatı gündeme alabilir." diyor.

AK Parti ekonomi kurmayları da bu yönde çalışmalar yapıyor. EPDK, Rekabet Kurumu ile piyasa oyuncularından brifingler alarak rapor hazırladı. Buna göre, 50 akaryakıt dağıtım şirketine rağmen aynı anda aynı zamların yapılmasının serbest piyasa anlayışına ters olduğu belirtiliyor.

Ayrıca ham petrol alım kontratlarının üçer aylık dönemlerle yapılmasına rağmen zamlı fiyatları anında pompalara yansıtmaları da eleştiriliyor. Örneğin 100 dolara ham petrol alan firmalar, uluslararası piyasada 115 dolara çıkan varil fiyatını anında Türk sürücülere yansıtıyor. Bu çerçevede dağıtım firmaları arasında fiyatlarda anlaşma olduğu kuşkusu uyandığı belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde incelemeler bu yönde yoğunlaşacak. Şirketlerin fiyat birliği yapıp yapmadıkları incelenecek. Rekabete aykırı davranış tespit edilirse dağıtıcılar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.

Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 27 Mart tarihinde yaptığı toplantıya ilişkin özette, "Petrol fiyatlarına dair belirsizliklerin enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu'' belirtilerek, "Öncü göstergeler enerji fiyatlarındaki artışın mart ayında da süreceğine işaret etmektedir'' denildi.

Bankanın internet sitesinde yer alan özette, enerji grubunda yıllık enflasyonun düşük bazın da etkisiyle yaklaşık 1 puan artarak, yüzde 12,60 seviyesine yükseldiği dile getirildi.