Peki hileyi nasıl engelleyeceğiz. İşte size pompacı hileleri ve, onlardan ustalıkla kurtulmanın altın kuralları.
Abone olAraç sahiplerini trafikten sonra akaryakıt istasyonları da strese sokmaya başladı. Tüketici derneklerine başvuran araç sahipleri, eksik benzin verildiğinden şikayet ederken, uzmanlar ise binbir türlü pompacı hilesine karşı vatandaşları uyarıyor.
Tüketici dernekleri ve internet üzerinden faaliyet gösteren tüketici siteleri, benzin istasyonu şikayetleri ile dolup taştı. Benzin, mazot ve LPG satan hemen hemen tüm akaryakıt istasyonlarında benzer sorunları yaşayan vatandaşlar, aldıkları benzinin birkaç kilometre ötede bittiğini belirtiyorlar. Vatandaşlar, yapılan haksızlığı kanıtlayamadıkları için şikayetçi olamadıklarını da ifade ediyorlar.
'20 milyon ile 5 km gidemedim'
Akaryakıt istasyonu sahiplerinin de kabul ettiği pompacı hilelerine ilişkin, "Şikayetvar.com" isimli siteye şikayetini yazan bir vatandaş, Tekirdağ yakınlarında bir benzin istasyonundan 20 milyonluk benzin aldığını, fakat henüz 5 kilometre gitmeden benzin göstergesinin ışığının yandığını belirtiyor. Göstergede arıza olduğunu zannedip yola devam ettiğini dile getiren Hasan İpek isimli vatandaş, "Ama az sonra yolda kalınca bize benzin verilmediğini anladık" diyor.
İstanbul Kabataş'daki bir benzin istasyonuyla ilgili şikayetini ileten bir başka araç sahibi ise "Aracımın deposunda çeyrek depodan daha fazla benzin olduğu halde benzin almak icin istasyona girdim. İlk pompanın önünde durdum. Görevli pompayı depoya takıp başka bir aracın yanına gitti. Ancak gösterge calışmadı. O sırada baska bir görevli geldi ve pompanın takılmış olduğunu ve 10 milyon liralık benzin dolduğunu pompayı sıfırlayıp tekrar dolduracağını söyledi. Ben itiraz ettim ama buna rağmen, 53 milyon liralık benzine 63 milyon lira aldılar" diyor.
BUNLARI YAPIN, ALDANMAYIN
Pompa ithalatçısı Saben AŞ yetkilileri pompa hilelerine en fazla kredi kartıyla ödeme yapan müşterilerin maruz kaldığını belirtiyor. Pompacıların müşterinin araç başından ayrılmasını fırsat bildiğini belirten yetkililer, eksik benzin veren pompacının aradaki birkaç milyon lirayı cebine attığını ifade ediyor.
Uzmanlar birçok pompanın para hanesinde nokta veya virgül olmadığına dikkat çekerek, hileyi engellemenin tek yolunun yakıt dolum süresince pompaya bakmak olduğunu kaydediyor. Kredi kartı ödemesinin de dolum işlemi bittikten sonra yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, kandırılmamanın bir başka yolunun ise 16 milyon, 19 milyon gibi küsüratlı rakamlarda yakıt almak olduğunu kaydediyor.
BİNBİR ÇEŞİT HİLE VAR
1- Az sayıda kişi pompanın ekranında yazan tutarın sıfırlarını sayar. Pompacı, 10.000.000 yerine 1.000.000 veya 20.000.000 yerine 2.000.000 gibi, istediğiniz tutardan bir sıfır eksik yazabilir.
2- Müşteri alacağı miktarda yakıtı pompa görevlisine söyler ve kredi kartıyla ödeme yapmaya gider. Pompacı tutarı ekrana yazar ve yakıt vermeye başlar. Örneğin, 5 milyon liralık yakıt istenmiş ise pompa 4 milyon lira civarına geldiğinde elini tabanca yuvasına sokarak benzin akışını keser. Sonra ekrana yeni satış yapılıyormuş gibi 5 milyon yazar.
3- Pompacı 20 milyon liralık akaryakıt isteyen müşteri için ekrana 1 milyon lira yazar. Pompa belli bir süre sonra akaryakıt vermeyi durdurur. Müşteri ne oldu diye sorunca pompacı, 10 milyon liralık akaryakıt istediniz ben de verdim der. Müşteri ben 20 milyon liralık istedim dediğinde ise pompacı bu kez, "Özür dilerim yanlış anlamışım" diyerek hemen 10 milyon liralık daha vereyim diyerek aslında 11 milyon liralık benzin verir. Ancak müşteri 20 milyon liralık aldığını zanneder.
4- Pompacı bir önceki müşterinin aldığı 2 milyon liralık akaryakıtın ardından tabancayı yerine oturtuyor. Tabanca yerine düzgün olarak konmadığı için pompa çalışmaya devam ediyor ve satışın hâlâ sürdüğünü zannediyor. Tam bu sırada yeni müşteri geliyor ve 10 milyon liralık benzin istiyor. Pompacı benzin vermeye başladığında, müşteri ekrana dikkatli bakmadığ için rakamların sıfırdan başlayarak büyümediğini görmüyor. Böylece 2 milyon lira pompacının cebine kalıyor .
Kaynak : Yeni Şafak