BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'ye son darbe henüz inmedi!

Fox TV Ankara temsilcisi Sedat Bozkurt İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNTHABER-ANKARA

Cemaat-iktidar savaşı ile yatıp kalktığımız şu günlerde Ankara'nın nabzını en iyi tutan gazetecilerden, Fox'un ağır topu Sedat Bozkurt'la "ne olacak bu memleketin hali"ne cevap aradık.

Ortaya dökülen yasadışı dinlemelerin çıkardığı "yaygara" son bulacak mı, AK Parti seçimlerden sağlam çıkabilecek mi, bundan sonra ne olur, cemaat-CHP birlikteliği ne kadar sürer, sokak olayları başlar mı, öldürücü darbe ne zaman?

Sedat Bozkurt cevapladı...

1387358998-1.jpgOrtaya çıkan ses kayıtlarının, tapelerin AK Parti'nin oy oranlarını ne kadar etkilemesi beklenir?

CEMAATİN ETKİSİ YÜZDE 10'U AŞACAKTIR

"Yerel seçimlerin kendisine özgü nitelikleri vardır. Örneğin genel seçimlere göre iktidardaki partinin oyları bu seçimlerde düşer. Son yerel seçimlerde AK Parti'nin oyu yüzde 38, genel seçimlerde yüzde 49. İki seçim arasında 2 yıllık bir süre var. Burada cemaat oya yansımasa bile AK Parti iktidarına çok ciddi politik darbe vurmuş ve gücünü aldığı tabandaki etkisini aşındırmıştır.

Başbakan son yerel seçimlerde aldığı oyu baz alarak oy hesabı yapmaktadır. Bence bu doğru değil. Sonuçta liderini meydanlarda politik olarak “pazarlayan” bir siyasi parti için yerel ve genel seçim değerlendirmesi ayrı yapmamak lazım. Sonuçta iki seçimde de lider kendisi için oy istiyor. Bu çok net. Buradan bakılırsa cemaatin etkisinin yüzde 10’u aşabileceğini söylemek mümkün. Bu tabi ki cemaatin oy oranı değildir, yarattığı etkinin gücüdür."

Neden çok etkilemiyor bu olaylar seçmenleri, normal şartlarda çok daha fazla düşüş beklenmez mi?

NORMAL BİR ÜLKEDE AK PARTİ'NİN OY ORANI YÜZDE 10'UN ALTINDA OLURDU

"Evet sonuçta bugün politik düzlemde tartışılan konular başka bir normal ülkede yaşansaydı, iktidar partisinin oy oranı yüzde 10’un altında olurdu. Ama bizim memleket kurgusunda normal ve doğru bir şey olmadığı için bu da normal ve doğru olmuyor. Yaratılan algılar ve bu algıların iyi yönetilmesi, yönlendirilmesi tartışma konularını başka alanlara çekiyor ve seçmenin tercihinin değişmesini etkiliyor. Birde ülkede göreceli bir refahlık var, çorba ocakta kaynıyor, teker dönüyor. Bunun bir de tersini düşünün, 2001 krizi ortamını hatırlayarak. İktidar partisi de bunun farkında. Bu nedenle başbakan konuşmasının yarısında sağa sola çatarken diğer yarısında yaptıklarını ekonomik gelişmeleri anlatıyor."

Bu arada sokaklar yeniden haraketlendi, yeni bir "Gezi" beklenebilir mi?

İKTİDAR İNSANLARIN NEDEN SOKATA OLDUĞUNU ANLAMAYA ÇALIŞMIYOR

Toplum çok gerildi. Gerilimi sadece iktidar ile muhalefet arasındaki politik hatta bağlamamak lazım. Yaşamın her alanı gerilim dolu. Gezi protestosu, en büyük sivil halk hareketi olarak gerilen toplumu, itirazlarını yüksek sesle dile getirme ya da dile getirildiğini görme anlamında rahatlatmıştı. Sokaklar halen hareketli, bu hareketlilik büyür mü? Soru bu. Evet büyür. Ama polisin ve devletin orantısız şiddeti bu sokak hareketlerini neye dönüştürür bunu bilemem. Ama bunun çok tehlikeli olduğunu söylemek lazım. Halen hükümet insanların sokakta olmasını engellemeye çalışıyor. Tomalarla, gazlarla, plastik mermilerle caydırıcılık yaratmaya çalışıyor. Ama bu insanların neden sokakta olduğunu anlamaya ve o nedeni ortadan kaldırmaya çalışmıyor. Bu yöntem aslında Mısır’da Ukrayna’da yakın zamanda tanık olduğumuz bir yöntem.

CHP-cemaat birlikteliği ne kadar doğru, bu durum Türk siyasetinde nasıl bir sonuç doğurur, CHP hata mı yapıyor?

CEMAAT CHP'Lİ OLMAZ

"Cemaat CHP’li olmaz. CHP’li adaylara oy verir. Çünkü sonuçta bunlar da seçmen ve AK Parti ile duygusal olarak tamamem kopmuşlar. AK Parti'ye oy vermeyeceklerine göre CHP ya da MHP’li adaylara verecekler demektir. Bu denklem bu kadar basit."

CHP İLE CEMAATİN AYNI POLİTİK DÜZLEMİ KULLANMASI DÖNEMSEL

"CHP de kendisine oy verecek olanlara, “siz cemaatcisiniz bana oy vermeyin” diyemeyeceğine göre… CHP ile cemaatin aynı dili ve aynı politik düzlemi kullanması da dönemseldir. Her ikisinin itirazları kesişiyorsa, burada MHP, BBP ve SP’nin ki de kesişiyor, ne söylemek lazım, hepsi cemaatci ya da CHP’li mi demek gerekir. İktidarı zafiyete uğratacak bir zemin ortaya çıkmışsa muhalefetin tamamı bunun üzerinde tepinir. Durum budur."

Cemaat "son hamle" yapacak mı, yapacaksa ne zaman?

AK PARTİ'YE SON DARBE HENÜZ İNDİRİLMEDİ

"Cemaat kurumsal ve görünür bir yapı olmadığı için yapılan hamlelerin onların olup olmadığını bilmiyoruz. Bu nedenle son hamleyi de cemaate bağlamamız doğru olmaz. Ama cemaati ziyadesiyle mutlu eden bu hamlelerin burada kalmayacağın kestirmek zor değil. Bence AK Parti'ye daha son darbe indirilmedi ve bunun süresi de yerel seçimlerle sınırlı değil."

O son hamle ne olabilir, neyle sonuçlanabilir, ve Türkiye'de o hamleden sonra ne olur?

BU SON AK PARTİ'NİN SONUNUN BAŞLANGICIDIR

"Bu son AK Parti’nin sonunun başlangıcıdır. Örneğin, bir dönem önce halkın seçeceği Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ı atayacak bir güç olan Başbakan Erdoğan bugünden sonra Cumhurbaşkanlığına bile aday olamayacak noktaya geldi. Ve burası için aday göstereceği isim, Cumhurbaşkanı Gül olsa bile seçilmeme riski olan birisi. Bu bütün bu sürecin bir toplam sonucudur."

AK Parti ve cemaat nerede hata yaptı?

SAĞ SİYASETTE GÜÇ PAYLAŞILMAZ

"AK Parti'nin yaptığı hataları sadece cemaat ile ilişkileri üzerinden kategorik olarak ele almamak lazım. Siyaseten hatalarının bedelinin bir kısmını cemaat üzerinden ödüyor… Cemaat ise hatanın en büyüğünü siyasete bu kadar angaje olmakla yaptığını dile getirerek burada bir özeleştiri yapıyor… Sonuçta genel bir kuraldır iktidar ve güç özellikle sağ siyasette paylaşılamaz. Ya da sana verilen imtiyazların karşılığında sen neler verirsin? Bunlar kurala bağlanmamışsa tabi ki sorun çıkar."

Şu anda iki taraf için atılacak en doğru adım nedir?

CEMAAT ARTIK KENDİNİ GİZLEMİYOR

"Cemaat ciddi bir özeleştiri sürecinden geçiyor. Ortaya çıkıyor, kendisini eskisi kadar gizlemiyor. Hukuk, demokrasi diyor. Bunu ne kadar içselleştirebilir, ne kadar samimi olarak bu süreci götürebilir bunu bilemeyiz. Ama, omurgası din olan bir örgütlenmenin, bu güne kadar sisteme karşı kendisini muhafaza edebilmek için devlet içinde gizlice var ve güç olma niyetiyle hareket eden yapının bu noktaya gelmesi kesinlikle olumludur."

AK PARTİ BU SAATTEN SONRA GERİ ADIM ATAMAZ

"AK Parti ise bu noktadan sonra geri adım atamaz. Atarsa bu politik zafiyet yaratır. İki tarafın artık bir araya gelme ihtimali yoktur. AK Parti açısından en önemli detay, ilk kez kendisine karşı olan cepheden bundan sonra cemaat başta olmak üzere pek çok muhafazakar topluluk görecek ve bu da o tabana yönelik siyasetinin etkisini kıracaktır."

twitter.com/nsrnylmz