AK Parti milletvekili adayı ve Star yazarı Resul Kurt, seçim beyannamelerinin açıklanmasına kısa bir süre kala 'seçimi kazandıracak öneriler' sıraladı.
Abone olMilletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilmesi ve listelerin açıklanmasıyla beraber gözler, 1 Kasım seçimleri için atlatılması gereken diğer bir baraja; seçim vaatleri ve seçim beyannmamesine çevrildi.
Star Gazetesi' yazarı ve AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı Resul Kurt, bugünkü 'Seçimi kazandıracak öneriler' başlıklı yazısında seçim beyannamesi hazırlığı içinde olan siyasi partilere 'kazandıracak' öneriler başlığı altında bazı noktalara değindi.
Özellikle partisine öneriler sıralayan Kurt, seçim beyannamesinde etkili olacağını düşündüğü etmenleri şöyle sıraladı:
1- Sigortalılık öncesi doğum borçlanması hakkı getirilmeli
Mevcut uygulamada, sigorta öncesi doğumlara borçlanma hakkı verilmemektedir. Erkekler Sigorta öncesi askerlik hizmetini borçlanarak, daha erken emekli olabilmekte, ancak kadınlara ise doğum borçlanması için bu hak tanınmamaktadır.
Bu uygulamanın değiştirilerek, kadınlara da ilk sigortalı olmasından önce doğum yapmaları halinde; borçlanmaya ve dolayısıyla ilk sigortalılık tarihinin doğum tarihine çekilmesi gerekmektedir.
Yüzbinlerce kadın sigortalıyı ilgilendiren bu husus; hem kadınlarımızın daha erken emekli olmasını hem de askerlik borçlanmasında erkek çalışanlara getirilen avantajlardan kadınların da faydalanması nedeniyle eşitsizliğin giderilmesini sağlayacaktır.
2- SGK gün sayısı eksik olanlara borçlanma hakkı
Geçmiş yıllarda sosyal güvenlik bilinci yeterli olmadığı için bir çok vatandaşımız sigortasız çalıştırılmış, bu nedenle de 65 yaşını doldurmasına rağmen emeklilik için gereken prim gün şartını tamamlayamamaktadır. Bu durumda olan ve 65 yaşını doldurmuş olmasına rağmen SGK prim günü yeterli olmayanlar için borçlanma hakkı getirilmelidir.
3- Staj dönemini borçlanma hakkı
Bu köşeden bizlere gelen taleplerin başında staj sigortalılığına borçlanma geliyor.
Meslek liselerinde öğrenim görürken staj kapsamında sigorta primi ödenenlerin bu primleri emeklilik açısından sigorta başlangıcı kabul edilmediği gibi, prim gün sayısı olarak da dikkate alınmamaktadır.
Dolayısıyla staj döneminin borçlanması yönünde bir hak verilmesi de dikkate alınabilecektir. SGK’nın aktüeryal dengelerinin bozulmaması için staj başlangıç tarihinden ilk sigorta giriş tarihine kadar olan sürenin tamamının borçlanması zorunluluğu getirilebilir. Böylece hem SGK için ciddi bir kaynak getirilmiş, hem de vatandaşlarımızın borçlanma talepleri karşılanmış olacaktır.
4- İsteyen Bağ-Kur’luya 01.10.2008 öncesi borçlanma getirilmeli
Mevcut yasal düzenlemelere göre BAĞ-KUR sigortalısı olması gerekmesine rağmen, 1.10.2008’ den önce BAĞ-KUR sigortalısı olmamış kişiler bu dönemlere ilişkin BAĞ-KUR primi ödeyememektedir.
Dolayısıyla, 01.10.2008’den öncesi döneme ilişkin BAĞ-KUR sigortalılığını gerektiren vergi, oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre SGK tarafından geriye dönük BAĞ-KUR hizmeti verilmemektedir. Bu da önemli mağduriyetlere neden olmaktadır.
Geçmiş yıllarda kayıt ve tescili yapılmayan dönemlere ilişkin BAĞ-KUR sigortalılığının 1.4.1982 tarihine kadar ödenebilmesi yönünde yasal bir düzenleme yapılması yüz binlerce kişinin mağduriyetini giderecektir. Böylece vergi ve ticaret sicil kayıtlarıyla geçmiş yıllardaki BAĞ-KUR primi ödenemeyen sürelere ait sigorta primlerinin ödenebilmesine imkân tanınacaktır.
5- Çalışan emeklinin maaşı artmalı
Mevcut durumda emekli olup çalışmaya ve SGK primi ödemeye devam edenlerin emekli aylıklarında bir artış olmamaktadır.
Bu da uygulamada hem kayıt dışı çalışmayı teşvik etmekte ve hem de emeklilerin mağduriyetine neden olmaktadır.
Hem ticari faaliyetine devam eden Bağ-Kur’lular ve hem de işçiler için emeklilik sonrası çalışmaları halinde sosyal güvenlik destek primi ödemelerinin emekli maaşına emeklilik sonrası çalıştığı her 360 gün için yüzde 1 oranında katkıda bulunması gibi yasal değişikliklerin yapılması ile emekli maaşlarındaki sıkıntılar giderilebilecektir.
Bu düzenlemelerle emekli aylığı artışı sağlanabileceği, emeklilik sonrası kayıtdışı çalışanların önemli bir kısmı kayıt altına alınabilecektir.