BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

AK Partiye en ciddi uyarı

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ayrıntıları belli olmaya başladı. Bir anlamda partinin de yolunu çizecek.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Kapatma davasında laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmaktan hüküm giyen AK Parti için hazırlanan gerekçeli kararda laiklik ön plana çıktı. Gerekçeli kararı AK Parti'nin de yol haritasını belirleyecek.

AKP’nin kapatılmasına ilişkin dava ile Üniversitelerde türban yasağını kaldıran Anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin davanın gerekçeli kararları hazır.

50 sayfalık karar metnine Başkan Haşim Kılıç ile Sacit Adalı’nın karşı oy yazılarının eklenmesinin beklendiği, Pazartesi gününe kadar bu eklemenin yapılması sonrasında, gerekçeli kararların hemen Resmi Gazete’de yayınlanacağı öğrenildi. Kararların yayımı sonrasında siyaset yeni bir tartışmaya sahne olacak.

Mahkeme çevrelerinden elde edilen bilgilere göre;
-Gerekçede, laiklik ilkesi ayrıntılı bir şekilde irdelendi.
-Laikliğin bir anayasa değişikliği ile değiştirilemeyeceğine vurgu yapıldı..
-FP ve RP hakkında verilen kapatma kararlarına atıfta bulunuldu.
-Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iki ayrı davada verdiği kararların yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararlara da atıfta bulunuldu.

Gerekçeli kararda, Anaysa Mahkemesi’nin eski cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başvurusu üzerine, YÖK Yasası'na ek madde getiren 3511 sayılı yasanın "Yükseköğretim kurumlarında, dershane, laboratuar, klinik, poliklinik ve koridorlarında çağdaş kıyafet ve görünümde bulunmak zorunludur. Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir" şeklindeki 2. maddesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği düzenlemenin de yer alacağını belirten yetkililer, şunları ifade ettiler:

“Gerekçeli kararda aynı zamanda kapatılan Fazilet Partisi ve Refah Partisi’ne ilişkin kararlara da atıfta bulunuldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Leyla Şahin’in başvurusu üzerine verdiği karara da değinildi. Anayasa değişikliğinin Cumhuriyet’in değiştirilemez ilkelerine karşı durumu da irdelendi.”