Seçmen hangi gerekçelerle tercih ettiği partiye oy veriyor? Yapılan araştırma önemli sonuçlar veriyor.
Abone olOktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Muhalefet parti seçmeninin büyük çoğunluğu "ideolojik" gerekçelerle partilerine oy veriyor. CHP "laiklik ve rejim", MHP "milletçilik", BDP de "Kürt sorunu" üzerine yaslanıyor. AK Parti seçmeni daha parçalı bir yapı arzediyor. "İstikrar" ve "ekonomi" kaygısı ön planda.
Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son anketi ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Seçmenin tercih ettiği partiye oy verme gerekçeleri Türkiye'nin seçmen profiline ışık tutuyor. Çalışma 21 ilde 365 noktada deneklerle yüz yüze yapıldı.
Seçmenin oy verme gerekçeleri partinin dayandığı kitleleleri göstermesi açısından önem taşıyor. Sonuçlar Erdoğan'ın 12 Eylül 2010'da yapılan referandum sonrası yüzde 42'yi kucaklama çabasının sınıra dayandığını gösteriyor. Oy veren seçmenlerden yola çıkarak partilerin tahlili bakın nasıl sonuçlar içeriyor?
AK PARTİ'DE İDEOLOJİ ÖNE ÇIKMIYOR
AK PARTİ: Klasik merkez sağ profilini yansıtıyor. Yüzde 25.3'ü "istikrar", yüzde 20.6'sı "lider" cevabını veriyor. Öne fırlayan iki gerekçenin toplamı 45.9'u buluyor. "İdeolojime uygun" diyenlerin oranı yüzde yüzde 16.9'da kalıyor. "İş yapıyor" diyenler yüzde 15.2 ile dördüncü sırada.
AK PARTİ ÇOK PARÇALI
İdeoloji seçeneğini işaretleyenlerin daha çok muhafazakar-dindar ağırlıklı olduğu aşikar. bu da bize söylenenin aksine partinin ana akım seçmeninin İslami tonları koyu kesimden olmadığını gösteriyor. Bu sonuçlar iktidar partisinin renkli bir yelpazeye hükmettiğinin de işareti aynı zamanda. Yüzer gezer oylar CHP ve MHP'ye oy verenlere göre çok daha fazla.
İSTİKRAR VE EKONOMİ
"Liderlik" seçeneğini işaretleyenler Erdoğan'ın karizmasını yansıtıyor. Bu özellik AK Parti'yi diğer partilerden ayıran önemli bir unsur. Merkez sağ partilerde tarihte hep "güçlü liderlerin" boy gösterdiği düşünülürse, Erdoğan biçilmiş kaftan. Görüldüğü üzere odak noktada ekonomi, liderlik ve istikrar var.
REJİM KAYGISI
CHP: İdeolojik partilerden birisi de ana muhalefet partisi. "İdeolojime uygun" diyenlerin oranı yüzde 62.9'a yükseliyor. Bu ideolojiyi besleyen güç ise AK Parti karşıtlığı. Daha ziyade CHP, AK Parti'ye karşı "alerjili", "rejim" ve "laiklik" endişesi taşıyanların buluştuğu parti konumunda
"En güçlü muhalefet" konumunda olduğu için oy verenler yüzde 11.5'te kalıyor. Diğer seçenekler tek haneli sayılarda kalıyor. "Atatürk'ün partisi" olduğu için oy verenler yüzde 4.8. "Alternatifi yok" diyenlerin oranının yüzde 6.5'te kalıyor.
"KORKU" İLE SİYASET KAÇINILMAZ
Kemikleşmiş bir kitle söz konusu. Ekonomi, istikrar ve iş yapma kriterleri CHP'de söz konusu değil. Kılıçdaroğlu'nun ve daha öncesinde Baykal'ın dile getirdiği "korku imparatorluğu" ve "korku tüneli" tanımları boşuna değil. Liderler kendi tabanlarına uygun söylemler geliştirmek mecburiyetinde. Her iki taraf da birbirini bu kaygılarla besliyor.
CHP'DEN KAÇAN MHP'YE Mİ GİDİYOR?
MHP: "İdeolojime uygun" diyenler yüzde 71.5 ile MHP'de. MHP'nin ana damarının "milliyetçilik" olduğunu teyit eden bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Seçim olması halinde oy vereceklerin yüzde 15.6 olması dikkat çekici. Bilindiği üzere MHP son seçimde yüzde 13.02 oy almıştı.
Yine CHP'nin 12 Haziran'da aldığı yüzde 25.9 oyun yüzde 21.1'e inmesi, iki parti seçmeninin "birbirine yakın" olduğunu savunanlar için önemli bir veri. MHP'ye oy verilen diğer seçeneklerinin çok az olması MHP'nin geniş kesimlere açılamadığını da gösteriyor
BDP AYNI POZİSYONDA
BDP: PKK'nın uzantısı olmakla suçlanan BDP'de "ideoloji" seçeneği yüzde 61.4'te seyrediyor. Kürtleri temsil ettiği için oy verenler ise yüzde 25.2 ile ikinci sırada. Partiye oy veren bu iki seçeneğin ezici çoğunlukta olması, "BDP neden sürekli yüzde yüzde 6'larda geziniyor?" sorusunun cevabı için önemli bir göstergesi aynı zamanda.