BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  MEDYA

AK Parti'nin rakibi bakın hangi partiymiş!

Seçimlerden başarıyla çıkan AK Parti'nin de hataları var. Hüseyin Yayman yazdı.

Abone ol

Vatan si yazarı Hüseyin Yayman AK Parti'nin hatalarını yazdı. AK Parti döneminin ikiye ayrılabileceğini söyleyen Yayman, "Birincisi 2002 ile başlayan ve 2010 anayasa referandumuna kadar devam eden restorasyon dönem" dedi.

AK Parti'nin 2010 referandumundan sonra yeni bir siyasal dil, yeni bir siyasal ajanda ve yeni bir kadroyla devlet reformunu yapması gerektiğinin altını çizen Yayman, partinin bunu yapmayarak muhalefetin tuzağına düştüğünü yazdı.

Seçim sonuçlarına bakıldığında AK Parti'nin rakibinin yine AK Parti olduğunun alşaıldığını yazan Hüseyin Yayman'ın yazısı...

AK PARTİ'NİN RAKİBİ YİNE AK PARTİ

Seçimler AK Parti’nin rakibinin yine kendisi olduğunu bir kez daha gösterdi. Basit düşünmekte fayda var. On iki yıldır iktidarda olan bir parti, girdiği altıncı seçimde, CHP ve MHP’nin toplamından daha fazla oy aldı. 17 Aralık sürecinde dile getirilen tüm iddialara rağmen kazanan Erdoğan oldu.

METAL YORGUNLUK GERİ PLANDA KALDI 

Sorun tam da burada. AK Parti girdiği seçimlerden başarıyla çıkıp, siyasal ve toplumsal meşruiyetini tazelerken partinin içine girdiği metal yorgunluğu geri planda kaldı. Parti tabanında bu konu yoğun biçimde tartışılırken parti yönetimi krizlerle mücadele etmekten bu meseleleri gündemine alamadı. Kamuoyunun dikkatinden kaçan ancak içeriden yaptığı eleştirilerle önemli bir perspektif sunan SETA Vakfı 2013 yıllığında esaslı bir AK Parti kritiği var.

AK PARTİ YENİ DÖNEME İLİŞKİN BİR SÖYLEM GELİŞTİRMELİDİR

SETA’nın AK Parti analizinin ana fikrini şu cümleler oluşturuyor. ‘AK Parti yeni döneme ilişkin yeni bir söylem geliştirmelidir. Kalkınmacı ve makro konulardaki demokratikleşme söylemi yeni Türkiye’ye dar gelmektedir. AK Parti 2002-2007 döneminde sistemle kavga etmeden AB üzerinden sistemi açmaya çalışırken; 2007-2010 döneminde siyasal sistemi aktif bir mücadeleyle vesayet sisteminin aktör ve ideolojisini arındırmaya çalıştı. 

2011’le başlayan dönemin demokratikleşme ajandası kimlik gruplarının devletle ilişkilerini daha hakkaniyetli ve demokratik bir zemine oturtmak olmalıdır.’ Gerçekten yerinde ve analitik bir değerlendirme.

AK PARTİ İKTİDARI İKİ DÖNEME AYRILABİLİR

Genel bir kategorizasyonla AK Parti iktidarını iki ana döneme ayırabiliriz. Birincisi 2002 ile başlayan ve 2010 anayasa referandumuna kadar devam eden restorasyon dönemi. Daha önce de bunu farklı şekillerde ifade etmiştik. Başbakan Erdoğan ve kadrosu bu dönemde eski Türkiye pratiklerini geriletirken bir anlamda sistemi restore ettiler. AK Parti, bu dönemde oldukça başarılı bir siyaset izledi.

DENEME-YANILMA YÖNTEMİ 

Ancak anayasa referandumuyla birlikte yeni bir dönem başladı. Eski Türkiye’nin yönetsel ve siyasal pratikleri konusunda tecrübeli olan parti kadroları, yeni Türkiye’yi kurma konusunda kriz yaşamaya başladı. Çünkü parti de bunu nasıl yapabileceğini bilemiyordu. Dolayısıyla deneme yanılma yöntemiyle hareket edilmeye başlandı.

Bu süreçte zaman, enerji, müttefik ve hedef kaybedildi. Partinin hedefleriyle, pratiği arasındaki makas açılmaya başladı.

ÖZGÜVEN ZEHİRLENMESİYLE İÇE KAPANDI

2010 sonrası dönemde yeni bir siyasal dil, yeni bir siyasal ajanda ve yeni bir kadroyla devlet reformunu yapması gereken AK Parti, özgüven zehirlenmesi ve artan sokak eylemleriyle içe kapandı. Toplumsal muhalefetin AK Parti’nin siyasetine olan eleştirilerini ontolojisine yöneltmesi partinin kimyasını bozarak krizin derinleşmesine yol açtı.

MUHALEFETİN TUZAĞINA DÜŞTÜ 

AK Parti bu dönemde kendi ajandasını hayata geçirmek yerine muhalefetin gündemine cevap vermeye başladı. Tersinden bir okumayla bu, AK Parti’nin muhalefetin tuzağına düşmesi demekti. Sistemi değiştirmek ve yapısal sorunları çözmek yerine sistemin ıslahı yoluna gidildi. Bu durum AK Parti hikâyesinin eskimesine neden oldu. 

Referandum sonrası devletin yeniden yapılandırılması yerine, yürütme erkini kapsayan indirgemeci bir rehabilitasyon projesine sapıldı. Kozmetik reform tedbirleriyle sistemin dönüştürülebileceği düşünüldü ve hata yapıldı.