BIST 8.864
DOLAR 34,32
EURO 37,36
ALTIN 3.036,23
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'nin Meclis'teki ince hesabı!

Ak Parti dün Anayasa değişikliği teklifini partilere sundu. Kulislere göre; teklifin yasalaşması için ince hesabı ise şöyle;

Abone ol

Anayasa değişikliği teklifinin, referandumu zorunlu kılan 330-367 oy aralığında yasalaşması beklenirken, kulislerde, AK Parti'nin, BDP, DSP ve bazı bağımsızların desteğini alarak 367'yi bulmak için ince hesaplar yaptığı iddiaları konuşuluyor.

Meclis Başkanı dışında 336 oyu bulunan AK Parti, 367'nin üzerine; BDP'nin 20, DSP'nin 6 oyuna 11 bağımsız milletvekilinin oylarının bir bölümünü alarak çıkabiliyor.

BDP VE DSP'YE SEÇİM BARAJI SÖZÜ

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; Kulislerde Ak Parti'nin bu oyu yakalayabilmek için, BDP ve DSP'ye; "seçim barajının düşürülmesi" ve "Hazine yardımına" ilişkin yasal düzenleme sözü vereceği ve bunu koz olarak kullanacağı konuşuluyor. Ak Parti'nin 11 bağımsız milletvekilinden bazılarının desteğini ise önümüzdeki seçimde milletvekili adaylığını garanti ederek almayı planladığı dile getiriliyor.

BDP, uzun süreden bu yana, kırmızı çizgilerinin başında yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini sayıyor. Dünkü görüşmede de ana konulardan birini bu talep oluşturdu. DSP Genel Başkanı Masum Türker de bir süredir, seçim barajı ve Hazine yardımını önceleyen bir temas trafiği yürütüyor. Ak Parti'nin, yasa değişikliği gerektiren bu düzenlemeler konusunda yeşil ışık yakarak, bu iki partinin oylarını garanti etmeye çalıştığı kaydediliyor.

NASIL YASALAŞIR?

Ak Parti, BDP ve DSP'nin oy toplamı 362'ye ulaşıyor. 11 Bağımsız'ın 5'inden destek alması halinde Ak Parti, anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden yasalaşmasını sağlayacak 367 sayısını buluyor.

TBMM'de sandalye dağılımı şöyle: Ak Parti: 337 CHP : 97 MHP : 69 BDP : 20 Bağ. : 11 DSP : 6 DP : 1 TP : 1 Boş : 8 Toplam : 550

ÇİÇEK'TEN UCU AÇIK YORUMLAR

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasayı desteklemeleri karşılığında BDP ve DSP'nin seçim barajı ve hazine yardımına ilişkin taleplerinın pazarlık konusu yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya, "Biz görüşmeleri pazarlık üslubu içinde yapmadık. Çalışmalarla ilgili bilgi verdik. Hiçbir parti ile pazarlık yapılmadı" karşılığını verdi. Çiçek, seçim barajının anayasa değişikliği ile ilgili olmadığını söyledi. Çiçek, "Hazine yardımı istenebilir. Bunun bir mantığı var. Batıda da olan hususlar" diye konuştu. Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yüzde 10 seçim barajı konusunda "Türkiye'nin iç meselesi" kararını verdiğini anımsattı.