BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.969,15
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin AYM'yi bölme planı!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer günün en ilginç kuliaslerinden birini paylaştı. AK Parti yeni seçim sistemi yasasını AYM'den böyle geçirecek...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
AK Parti'nin seçim sistemini değiştirme yönündeki çalışmalarında Anayasa Mahkemesi engelini nasıl aşacağı sorusuna yanıt veren Cumhuriyet si yazarı Utku Çakırözer günün en ilginç kuliaslerinden birini paylaştı.

AK PARTİ AYM ENGELİNİ BÖYLE AŞACAK

Hükümetin anayasal çoğunluğa ulaşmak için dar bölge ya da daraltılmış bölge seçim sistemine geçmeyi planladığını hatırlatan Çakırözer, Anayasa Mahkemesi'nde "daraltılmış bölge" sistemi üzerinde bir görüş birliği olmadığını duyumunu paylaştı. Mahkemenin "dar bölge"yi temsilde adalet ilkesi gereği red etme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Cumhuriyet yazarı, AK Parti'nin bu nedenle mahkeme üyelerini ayrıştıracak bir hamle yapacağını ve "daraltılmış bölge" sistemini tercih edeceğini yazdı.

İşte Çakırözer'in yazısındaki ilgili bölüm:

Başbakan Erdoğan, yakın gelecekte (2015) bir sistem değişikliğine giderek “başkanlık” ya da “yarı başkanlık” sistemine geçmekten yana.

Bunun için öncelikle anayasa değiştirecek Meclis çoğunluğuna ihtiyacı var. Bugünkü seçim sistemi ve oy oranları ile buna ulaşmak imkânsız.

İşte bu yüzden stratejinin ilk ayağını “dar” ya da “daraltılmış” seçim bölgeleri esasına dayalı yeni bir seçim kanunu çıkarılması oluşturuyor.

Anayasa uzmanları ve muhalefet sözcüleri ise dar bölge seçim sisteminin anayasanın “temsilde adalet” ilkesine aykırı olduğu ve bu yüzden Anayasa Mahkemesi’nden döneceği görüşünde. Ancak hükümetin tercihi “daraltılmış bölge” sisteminden yana olursa Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir görüş birliği içinde olamayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

İşte AKP kurmaylarının yapmak istediği de mahkeme üyeleri üzerinde ayrışma sağlayabilmek. Haşim Kılıç’ın ve mahkemenin “siyasi” hareket ettiği suçlaması eşliğinde Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirileceği tehdidi ile üyeler üzerinde baskı kurulmak isteniyor.