BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  POLİTİKA

AK Partinin acelesi Meclisi gerdi

İade edilen Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketi, tartışmalara neden oldu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM’ye iade edilen Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketi, yine tartışmalara neden oldu. Sezer’in iade tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda okunmadan AKP’nin Danışma Kurulu’nu toplantıya çağırması üzerine, yeni bir “içtüzük ihlali” tartışması yaşandı. Tüm tartışmalara karşın iktidar partisi AKP’nin Anayasa değişikliğinin 48 saat geçmeden Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesini içeren grup önerisi, kabul edildi.
İÇTÜZÜK İHLALİ UYARISI

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Başkanvekili Nevzat Pakdil’den, usul tartışması açılmasını istedi. Topuz, AKP’nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili iade gerekçesi Genel Kurul’da okunmadan, Danışma Kurulu’na bununla ilgili öneri getirdiğini belirterek, bunun, içtüzük ihlali olduğunu söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, uygulamanın bir içtüzük ihlali olmadığını savunurken, CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Anayasa değişikliğinin iade gerekçelerinin değerlendirilmesi için milletvekillerine süre tanınmadığını belirtti. Araslı, AKP’nin inadının, Türkiye’yi cumhurbaşkanını seçemez duruma getirdiğini kaydederek, yapılan değişikliğin sorunu çözemeyeceğini vurguladı.

SEZER’E TEPKİ

Cumhurbaşkanı Sezer’in iade gerekçeleri üzerine konuşan AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise şunları söyledi:

“En çok ağrımıza giden, ‘Cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime giden bir parlamento’ tespitidir. Bu parlamento, cumhurbaşkanı seçim süreci devam ederken seçim kararını almıştır. Üstelik daha 4 Kasım’a kadar süresi olduğu halde... Görev süresi 16 Mayıs’ta dolmuş olan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin gelecek 5 yılını etkileyecek kararlar alırken, üniversite rektörlerini atarken bunu yapıyorsa... Bunu, Genel Kurul ve milletin takdirlerine bırakıyorum’’ diye konuştu.