BIST 10.026
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.053,53
HABER /  POLİTİKA

AK Partililere kötü haber

AK Partililere bir kötü haber daha. Bireysel savunma yok. Ayrıntılar 71 AK Partiliyi ilgilendiriyor...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA/ AK Parti hakkında açılan kapatma davası sürecinde bireysel savunma yapmak isteyen, hakkında siyasi yasak istenen 71 AK Partiliye Mahkeme geçit vermedi.

BİREYSEL BAŞVURULAR
Bireysel savunma yapmak için başta Zafer Üskül olmak üzere bazı AK Partililer, harekete geçmiş ve haklarındaki suçlamalar ile ilgili savunma yapmak istemleri ile iddianamenin ve suçlamanın kendilerine de resmi yoldan ulaştırılmasını talep etmişlerdi. Ancak Mahkeme, bu girişimleri durdurdu.

Kapatma davasında hakkında siyasi yasak istenen 71 kişiden; Diyarbakır Eski Milletvekili Cavit Torun Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, bireysel savunmasını yapabilmesi için iddianamenin kendisine resmi yolla iletilmesi isteminde.

YOL KAPALI
Başvurusu kabul edilmeyen Torun’a “Davanın parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle iddianame ve eklerinin tarafınıza tebliği mümkün bulunmamaktadır” yanıtı verildi. Böylece, AK Parti kapatma davasında haklarında 5 yıl süreyle siyasi yasak talep edilen Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve eski, yeni milletvekilleri ile belediye başkanlarından oluşan 71 kişiye ‘bireysel savunma’ kapısı kapandı.

KENDİMİZİ SAVUNALIM
Ak Parti Diyarbakır Eski Milletvekili Cavit Torun, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yazdığı dilekçesinde, “Sayın Mahkemenize açılan dava her ne kadar ‘kendine özgü’, yani ne ceza davası ve ne de hukuk davası olmadığı ifade ediliyor ise de, görülecek olan davaya uygulanacak olan kurallar Ceza Usul Kanunu hükümleridir. Tüzel kişiliğe verilecek kapatma hükmü, aynı zamanda ve esas olarak hükmünü gerçek kişiler üzerinde gösterecek ve bazı kişiler sınırlı da olsa, bir siyasi partiye girememek, üye veya yönetici olamamak, siyasi yasaklı cezasına mahkum edilecekler. Ülke yönetimine talip olan, bu yönde önemli mesafeler kat etmiş bulunan kişilere verilecek olan 5 yıllık siyasi organizasyonlarda görev alamama çok büyük bir cezadır. Bu itibarla savunmamızı yapabilmek için iddianame ve eklerinin tarafımıza tebliğini talep ediyorum” dedi. 

İDDİANAME BİLE YOK 
Torun’un dilekçesine Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yanıt verdi. Kılıç, Torun’a gönderdiği yanıtta, kapatma davalarında ‘bireysel savunmanın’ mümkün olmadığını vurgulayarak, “Davanın parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle iddianame ve eklerinin tarafınıza tebliği mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle iddianame ve gerek duyulan diğer belgelerin davalı partiden temini gerekmektedir. Bilginizi rica ederim” yanıtını verdi.

AVUKAT BİLE TUTAMIYORUM
Anayasa Mahkemesi’nin kendisine verdiği yanıtın ardından, kendilerini partinin görev verdiği kişi veya kişilerin savunacağını belirten Torun, “Anayasa Mahkemesinin verdiği cevaba bakıldığında, kişisel savunma yapma hakkımız olmadığından Avukat’ta tutamıyoruz. Savunmamızı yapacak olan kişi Avukat olmadığı gibi, bizim tarafımızdan özel yetkilendirilmiş birisi de değil. Hukuk açısından çok garip bir durum ile karşı karşıyayız. Mahkemenin kapısına dahi gitmeden hakkımızda hüküm verilecek” dedi.

ÜSKÜL’DE DİLEKÇE VERMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi’nin Torun’a verdiği yanıt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kapatma davasında siyasi yasak talep edilen 71 kişiyi bağlıyor. Bir anlamda Torun’a verilen yanıtla 71 kişiye ‘bireysel savunma’ kapısı kapanmış oldu. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’de hafta içinde Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe vererek bireysel savunma talebinde bulunmuştu. Üskül’e de benzer bir yanıt verildiği öğrenildi.