BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,93
ALTIN 2.802,72
HABER /  POLİTİKA

AK Partili vekilden İsrail itirafı!

İsrail-Türkiye Dostluk Grubunun eski başkanı Memecan İsrail saldırısını kınarken bir de itirafta bulundu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler insani yardım gemisine yapılan saldırı ile yeniden gerildi. Türk tarafından sert açıklamalar yapılırken bir de itiraf geldi.

Gazze saldırısına yönelik tepki sonrası tüm üyelerin istifa etttiği TBMM Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu eski Başkanı AK Parti Milletvekili Mesude Nursuna Memecan grubun lağvedilmesiyle yanlış yapıldığını savundu.

Ülkeler arasındaki diyalog için bu tür dostluk gruplarının önem taşıdığını savunan Memecan, “Parlamento kanadı olarak diyalog kanallarını açık tutmamız gerekirdi. Bir yandan sıfır problem diyoruz ondan sonra kesip atıyoruz. Yanlış” dedi.

İsrail’in Gazze saldırısı sonrası yaklaşık 300 üyesi olan TBMM İsrail-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’na üye çok sayıda milletvekili istifa etmişti. Zamanla yönetim kurulu üyeleri de istifa edince sonuna kadar direnen başkan Nursuna Memecan da ayrılmak zorunda kaldı. Türkiye-İsrail Dostluk Grubu da fiilen kapanmış oldu.

İSRAİL'E SALDIRI OLSA ANCAK BÖYLE TEPKİ VERİLİR

Dostluk Grubu'nun dağılmasından sonra bugün yaşanan gelişmeleri Nursuna Memecan’la konuştuk. Memecan öncelikle İsrail’in saldırısı karşısında şaşkınlığını paylaştı. “Bunu yapacağını tahmin etmezdim” diyen Memecan şunları söyledi:
Koca İsrail devleti böyle bir şiddete nasıl başvurur. Bu yaptığı ancak kendilerine, ülkeye karşı yapılan bir saldırı olsa ona karşılık olarak gerçekleşebilir. Çok çok yanlış” sözleriyle dile getirdi.

HEM SIFIR PROBLEM HEM KESİP ATMA!

Gazze saldırısı, ardından Başbakan’ın One Minute çıkışı ile Türkiye İsrail arasındaki ilişkiler iyice gerildi. Dostluk Grubu da tam bu dönemde dağıldı. Bunun yanlış olduğunu savunan Memecan’ın bu konudaki eleştirileri de şöyle:
“İstifaların başladığı süreçte de karşı çıkmıştım. Dostluk grubundan bazı istifalar olabilirdi ama yönetim olarak biz kalmalıydık. Ama yönetim de istifa edip sadece ben kalınca yapacak bir şey kalmadı. Parlamentolararası ilişkinin sürmesi gerekirdi. Ama kimse bu bilinçle davranmadı. Eğer devam etseydi bu süreçlerde daha iyi sesimizi duyurabilirdik. Dostluk grubu sadece güzel günler için bir grup değil. İsrail Parlamentosu ile diyalogumuz sürse fikirlerini öğrenir biz de tepkilerimizi açıklıkla iletirdik. Parlamento kanadı olarak diyalog kanalları açık olmalı. Sıfır problem diyoruz ondan sonra kesip atıyoruz, yanlış.

İSRAİL KURŞUNU KENDİNE SIKTI

Memecan’ın İsrail’e yönelik de sert eleştirileri oldu. İsrail’in kendi ayağına kurşun sıktığını ileri süren Memecan şunları söyledi:
”İsrail hükümeti trendi yakalayamadı. İşler konuşma diyalogla çözülüyor. Bu yaptıklarının kendilerine yaptığı zararı görmüyorlar. Kurşunu kendine sıktı. Ben İsrail vatandaşı olsam şu an daha güvende ve daha huzurlu bir durumda mı olacaktım. Hem dünyanın hem de kendi vatandaşının gözünde çok daha kötü duruma geldi. Yapması gereken insani yardım malzemesi götüren bir geminin yolunu açıp destek vermesiydi.”