BIST 9.963
DOLAR 34,03
EURO 37,99
ALTIN 2.825,36
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili vekil bir adım daha ileri gitti

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga'dan TSK'yı kızdıracak sözler...

Abone ol

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, 24. Dönemde atılması gereken en önemli adımlardan bir tanesinin "Silahlı Kuvvetler Reformu" olması gerektiğini söyledi.

Özdalga, "Ordu; seçimlerle işbaşına gelen hükümetlerin kesin denetimi altında bulunmalıdır. Silahlı Kuvvetlerin sahip olduğu ayrıcalıklar, adalet ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde adım adım giderilmelidir" dedi.

Özdalga, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında demokratik rejimin güçlenmesi için, 12 Haziran seçimlerinde halkın iş başına getireceği yeni iktidarın kapsamlı reformlara hiç ara vermeden kararlılıkla devam etmesi gerektiğini söyledi.

En önemli adımlardan bir tanesinin "Silahlı Kuvvetler Reformu" olması gerektiğine dikkat çeken Özdalga şöyle dedi:

"Her şeyden önce, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ve mevcut askeri yüksek yargı kurumlarının sivil yüksek yargı içine alınarak hukuk düzeninde iki başlılığa son verilmesi gerekiyor. Bu iki değişikliğin de yeni Anayasa içinde gerçekleşmesini temenni ediyorum. Böyle bir reformun iki hedefi olmalıdır. Silahlı Kuvvetlerimizin 21. Yüzyılın ve bölgenin hızla değişen koşullarına uyum sağlamış, eğitim ve hazırlık düzeyi yüksek etkili bir savunma gücü olması güvence altına alınmalıdır. İkinci olarak, ordu; seçimlerle işbaşına gelen hükümetlerin kesin denetimi altında bulunmalıdır."

ASKERİ HARCAMALAR

Savunma ve güvenlik siyasetenin oluşturulması ve yürütülmesinin hükümetlerin işi olduğuna dikkat çeken Özdalga, "Silahlı Kuvvetleri faaliyetlerinin yönetimi, seçilmiş sivil iktidarlara ait bir yetkidir. Askeri harcamalarla ilgili kararlar ve denetim de sivil yönetimlere aittir. Silahlı Kuvvetlerin sahip olduğu ayrıcalıklar, adalet ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde adım adım giderilmelidir" diye konuştu.