Çözüm süreci için olumlu açıklamalar yapan AK Parti içerisinden bir milletvekili kaygılarını açıkladı.
Abone olAK Parti Kütahya Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi İdris Bal, çözüm süreci konusunda kaygılı olduğunu söyledi.
İdris Bal, TBMM’de basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın mensuplarının, PYD’nin sınırı kontrol etmesi ihtimali ve muhalefetin bu konuda takındığı tavır konusundaki sorularına ilişkin Bal, şunları söyledi:
KAYGILARIM YERSİZ DEĞİL
“Uzun süredir dikkatli olunması gerektiğini söyledim. Bu görüşüm de milletimi, devletimi, hükümetimi sevdiğimden dolayı, ülkemizin menfaati gereği, istikrarın devam etmesi gerektiğinden dolayı idi. Maalesef görüyoruz ki bu kaygılarımın yersiz olmadığı bir bir gerçekleşiyor. Tabi ki tedbir alınacaktır. Hükümetin bir parçası değilim. İlgililer, ilgili bakanlarımız yeri zamanı geldiğinde açıklama yapacaktır.
Ama şunu unutmamak lazım, belirli bir süreç içerisinde zamanında adım atmazsanız eğer, belirli hatalar yapılırsa daha sonra hangi adımı atarsanız atın bunun maliyeti yüksek olur. Dolayısıyla bu süreci bizim daha iyi okumamız gerekiyordu.
Zira bir gerçek var. Bugünün gerçeği, Mart’ın gerçeği, geçen yılın gerçeği değil. Türkiye’nin de, başkaları da bundan rahatsız olması lazım. Tabi burda şu uyarıyı yapmak istiyorum. Biz böyle derken bazıları da diyor ki ‘Kürtler de devlet kursun orada, bundan neden rahatsız oluyorsun.’ Bu Kürtlük, Türklük, Araplık meselesi değil.”
"SÜREÇ KONUSUNDA KARŞI TARAFTA PİŞMANLIK GÖRMÜYORUM"
Basın mensuplarının Abdullah Öcalan’ın basın toplantısı isteği konusundaki sorusu ile ilgili olarak İdris Bal, tarihten bir örnekle cevap verdi. Bal, “2. Abdülhamit’e bir vatandaş suikast düzenliyor. 2. Abdülhamit camiden birkaç dakika geç çıkıyor ve bu suikast gerçekleşmiyor. Ve bu insan pişman oluyor. Devlet hesabına ömür boyu çalışıyor. Bir pişmanlık varsa, gerçekten terör bırakılıyorsa, gerçekten şiddet bırakılıyorsa ben inanıyorum bu millet onları kucaklayacaktır. Sağcısıyla solcusuyla, müslimi ile gayrımüslimi ile onları kucaklayacaktır. Dinde nasıl bir tevbe kapısı varsa sosyal ilişkilerde de işte böyle bir vazgeçme nedamet kapısı, pişmanlık vardır. Bu kapı zorlanabilir. Ama ben gerçeğe baktığım zaman böyle bir pişmanlık görmüyorum. Terörü bırakma görmüyorum. Öyleyse insanların da şiddete devam etmek isteyenlere karşı, yeni şiddetin hazırlığını yapanlara karşı hoşgörü göstermesi doğru değildir. Onları kucaklaması tam tersine saflık olur, iyi niyetimi kullandırtmak olur diye düşünüyorum.” dedi.