BIST 10.390
DOLAR 32,70
EURO 35,13
ALTIN 2.450,81
HABER /  DÜNYA

AK Parti'den 'Osmanlı usülü' siyaset!

Türkiye, Irak'taki hükümet krizine aktif olarak müdahale etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, krizi çözmek için Irak'ta 'Osmanlı usülü' siyaset izliyor.

Abone ol

Irak'taki hükümet krizi çözülemeyince, Ankara devreye girdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bugün Irak'a gitti.

400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Arap coğrafyasında şeyhler arasında çıkan krizler, saraydan yollanan temsilciler aracılığıyla çözülürdü. Arap şeyhleri ve kabileler arasındaki problemler, bölge valileri tarafından çözülemeyince, Saray devreye girerek, tarafları 'hakem' rolüyle uzlaştırırdı.

AK Parti İktidarı da Irak'ta tarafların hükümeti kurma çalışmalarında uzlaşma sağlayamaması üzerine, Türkiye'nin bölgede geçmişten gelen ağırlığını gözönüne alarak, krize 'Osmanlı usülü siyaset' yöntemiyle müdahale etti.

GELENEK İTTİHAT VE TERAKKİ İLE BOZULDU

Bu uzlaştırma siyaseti, Ortadoğu coğrafyasında uzun yıllar iz bıraktı. Ancak, İttihatçı Cemal Paşa'nın 4. Ordu Komutanı sıfatıyla Arap coğrafyasında uyguladığı otoriter yönetim ve İngiliz etkisi, Türkler'in bu ağırlığının zaman içinde kaybolmasına yol açmıştı. Denilebilir ki, AK Parti Hükümeti, dış politikadaki açılımlarında, özellikle yakın komşular ile Arap ülkelerine, Osmanlı dönemindeki ağırlığı hatırlatmaya çalışıyor.

ANKARA'DA TELEFON DİPLOMASİSİ

Irak'taki krize müdahale kararı, Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun görüşmesinde alındı. Başbakan, krizde arabulucuk için Türkiye'nin öne çıkmasını istedi. Bunun üzerine Irak'la temaslar kuruldu. Davutoğlu, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile telefonla konuşarak, arabuluculuk yapmak istediklerini söyledi. Barzani'den olumlu yanıt alan Davutoğlu, Irak merkezi hükümetinin Bağdat'taki yetkilileriyle temasa geçerek, Barzani ile yaptığı görüşmeyi hatırlattı ve teklifini yeniledi:

"Türkiye olarak sizi uzlaştırmak için önce Erbil'e sonra Bağdat'a geleceğim."

DAVUTOĞLU'NA JEST YAPTILAR!

Bunun üzerine Davutoğlu, bu sabah Irak'a gitti. Davutoğlu'nun gelişi, Irak'ta umutlu bir beklentiyi de beraberinde getirdi. Hatta, krizin çözümü Ankara tarafından mümkün olabilir gerekçesiyle pazartesi açılması planlanan Irak Parlamentosu'nun açılışı 11 Kasım'a ertelendi. Böylece, Davutoğlu'na krizi çözümü için zaman ve zemin sunuldu.

YÜZÜ BATIYA DÖNÜK SIRTI DOĞUYA YASLANMIŞ ÜLKE

Davutoğlu, Irak'taki görüşmelerinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı da ziyaret edecek. AK Parti Hükümeti'nin dış politikada özellikle eski Osmanlı coğrafyasıyla yakın ilişki kurma çabasını 'eksen kayması' olarak değerlendirenler, şunu unutmamalı:

Türkiye, 'yüzü şarka, sırtı güneşin doğuşuna bakan' geçiş coğrafyasındaki bir ülke... Dolayısıyla yüzü batıya dönük bir ülkenin, sırtını doğuya dönmek yerine, yaslamak zorunda olduğu gün gibi aşikar. Hatta, buna ekseni yerine oturtmak bile diyebiliriz.

İran'la sürdürülen yakın ilişkiler sonuçları itibariyle bunun doğru bir politika olduğunu gösteriyor. İran Hükümeti'nin, krize yol açan nükleer program görüşmeleri için Türkiye'nin evsahipliğine hazır olduğunu açıklaması sizce önemli değil mi?