BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

AK Parti'den önce Türkiye ne haldeydi?

31 Temmuz 2002 seçimlerini atlatalı daha birkaç ay olmuştu. AK Parti yüzde 34 gibi bir sonuçla sandıklardan birinci olarak çıkmış, diğer tüm parti liderleri yaşadıkları hezimetin şaşkınlığını yaşıyordu.

3 Kasım 2002 seçimlerini atlatalı daha birkaç gün olmuştu. AK Parti yüzde 34 gibi bir sonuçla sandıklardan birinci olarak çıkmış, diğer tüm parti liderleri yaşadıkları hezimetin şaşkınlığını yaşıyordu.

Halk, sandığı onlar için adeta tabuta çevirmişti.

Erdoğan yasaklı olduğu için Abdullah Gül, 19 Kasım tarihinde görevi Ecevit'ten devraldı ve AK Parti dönemi başladı. Aynı günün gecesi ben İnternethaber'in merkezinde editör olarak çalışıyorum.

Hiç unutmam...

Abdullah Gül görevi devralalı daha birkaç saat olmuş ama daha Başbakanlık Konutu'na bile gitmemiş. O sırada bankaların hortumlanmasıyla ilgili, mahkemenin aldığı bir karar ajanslara düştü.

Ben de haberi olduğu gibi yayına verdim.

Aradan 5 dakika geçti veya geçmedi. Bir okurun, haberin altına iliştirdiği yoruma gözüm ilişti. Aynen şöyleydi o yorum:

"Yeterrrr yeterrr yeter. Daha şimdiden ülkeyi batırdınız. İstifa edin de bu rezillik sona ersin!"

O gün anladım ki, bu ülkede iktidar olduğun an birileri, iftiraları ve küfürleri kendine verilen yasal bir hak olarak görüyor.

Aradan 11 yıl geçti. 11 yıldır iyi veya kötü ne yaparsa yapsın, karşılığında bir kesimin küfür ve hakaretlerinden başka birşey görmedi.

O kesimlere göre Erdoğan cennet gibi bir ülke devraldı ama rezil bir hale getirdi. Terör azdı, yoksulluk tavan yaptı, soygun ve yolsuzluklar aldı başını yürüdü ve ekonomi dibe vurdu.

Peki durum gerçekten böyle mi?

Gelin hep birlikte sadece ama sadece 1 yılı şöyle bir gözden geçirelim.

Bakalım neler olmuş.

Yıl 2001:

2 Ocak
İstanbul DGM Savcılığı, Bank Ekspres'in hortumlanması olayında Korkmaz Yiğit ve 11 kişiyi,
Egebank ve İnterbank'ın hortumlanması olayında ise Cavit Çağlar hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

3 Ocak
Terör, Şişli Emniyet Müdürlüğü'nü kana buladı. ''Canlı bomba'', beşinci kata çıkarak, üzerindeki bombayı patlattı. Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi'nin makam şoförü Naci Canan Tuncer şehit oldu, 7 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin yasadışı DHKP-C örgütüne mensup Gültekin Koç olduğu bildirildi.

6 Ocak
Enerji ihalelerinde yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan ''Beyaz Enerji Operasyonu'' kapsamında aralarında eski Devlet Bakanı ve TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez'in de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

12 Ocak
Bursa Devlet Tiyatrosu'ndaki yolsuzluk iddiaları üzerine ''Birinci Perde Operasyonu'' başlatıldı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil gözaltına alındı.

24 Ocak
Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, 4 koruması ve şoförü, silahlı saldırıda çapraz ateşe tutularak şehit edildi.

30 Ocak
TBMM'deki içtüzük görüşmeleri sırasında çıkan kavga sırasında DYP milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

2 Şubat
İstanbul DGM, Sümerbank'tan verilen usulsüz kredilerle ilgili olarak, bankanın eski yönetim kurulu üyesi Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Muhittin Fisunoğlu hakkında ek soruşturma başlattı.

19 Şubat:
Milli Güvenlik Kurulu'nun Çankaya Köşkü'nde yapılan Şubat ayı olağan toplantısında kriz yaşandı. Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaşadığı tartışma nedeniyle toplantıyı terk etti. Diğer hükümet üyeleri de toplantıdan ayrıldılar. Ecevit, yaptığı açıklamada, ''MGK Toplantısı'nın açılışında, gündeme geçilmeden önce kamu görevlilerinin önünde Sayın Cumhurbaşkanı söz alarak son derece de terbiye dışı bir üslupla bana ağır ithamlarda bulundu'' dedi. Bu nedenle toplantıdan çıkmayı tercih ettiğini kaydeden Ecevit, bunun ciddi bir kriz olduğunu söyledi. Bu kriz sırasında Merkez Bankası'ndan 5 milyar dolar çekildiği ortaya çıktı.

Yaşanan gerginlik sonrası kriz işaretlerini verdi, Borsa 10.169 puandan 8.817 puana düştü. Gecelik repo faizleri yüzde 760'a çıktı. Merkez Bankası'nadn yaklaşık 7.6 milyar dolar çıktı ama nereye gittiği bugün bile tespit edilemedi.

20 Şubat
Borsa'daki düşüş devam etti. Endeks günü 8.768 puandan kapattı. Repo faizleri yüzde 3 bini buldu.

Bu sırada silah alım satımında dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Kara Silah Şube Müdürü Yarbay Harun Baktır tutuklandı.

21 Şubat
Merkez Bankası Repo ihalesi açmadı. Repo faizleri yüzde 7 bin 500'lere kadar tırmanırken, borsa tarihinin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı ve yüzde 18.11'lik düşüşle 7.180'e indi. Bankaların Merkez Bankası'ndan 3 milyar dolar satın aldığı basında yer aldı. Dalgalı kura geçildi. Dolar 688 liradan 1300 liraya fırladı.

21 Şubat
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''amaç dışı faaliyette bulunduğu'' iddiasıyla, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) kapatılması istemiyle dava açtı.

27 Şubat
Başbakan Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'i istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırdıklarını bildirdi.

1 Mart
Başbakan Ecevit'in görüşmek üzere davet ettiği Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye'ye geldi. Derviş 3 Mart'ta Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu

16 Mart
YÖK, Fatih Üniversitesi'ne gelecek öğretim yılında öğrenci alımını durdurdu. Bu arada CHP Fikri Sağlar'ı partiden ihraç etti. 17 mart'ta ise Mehmet Moğoltay istifasını açıkladı.

29 Mart
Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde Uzman Çavuş Sabri Tanrıkulu, kızıyla ilişkisi olduğu için kendisini savcılığa şikayet eden Suna ve kızı Leyla Dinç'i işyerinde öldürdükten sonra hakkında dava açan Şereflikoçhisar Cumhuriyet Savcısı Metin Şanal'ı da makamında öldürdü.

11 Nisan
Ankara'nın Tandoğan Meydanı'ndaki esnaf gösterisinde olay çıktı. Polise taş ve sopalarla saldırıldı. Polis ve belediye araçları tahrip edildi. Yaklaşık 100 polis yaralandı. Polis, havaya ateş açtı. Ankara'da gösteri yapılması 1 ay yasaklandı. Gözaltına alınan 155 kişi hakkında dava açıldı. Bu kişilerden 9'u, ''kamu malına zarar vermek ve görevli polis memuruna mukavemetten'' tutuklandı.

27 Nisan
Cumhur Ersümer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan istifa etti.

7 Mayıs
TEDAŞ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan ile Dağıtım ve Hat Şebekeleri Daire Başkanı Hasan Tiftik yolsuzluk yaptıkları belirlenerek tutuklandı.

12 Mayıs
Beyaz Enerji soruşturmasını yürüten Albay Aziz Ergen görevinden alınarak, Bakü'ye atandı.

25 Mayıs
Yapılan ilk test aşamasında düşmesi sonucu CASA tipi tüm uçakların uçuşu durduruldu. Olan bu uçaklarda can veren 34 personele oldu.

16 Mayıs
IMF İcra Direktörleri Kurulu Türkiye'ye 3 yılda 19 milyar dolarlık kredi kullandıracağını açıkladı.

31 Mayıs
Yüksel Yalova, Devlet Bakanlığı'ndan istifa etti. Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Akrep Operasyonu'' kapsamında eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ile dönemin TDK Başkanvekili Prof. Dr. Hamza Zülfikar'ın da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında ''zimmetlerine para geçirdikleri'' gerekçesiyle dava açtı.

6 Haziran
Sadettin Tantan, Devlet Bakanlığı görevinden ve partisi ANAP'tan istifa etti.

7 Haziran
İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz istifa etti. 10 Haziranda da Turan Genç, Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti.

20 Haziran
İzmir'de SSK'nın dolandırılmasına yönelik düzenlenen ''Beyaz Önlük Operasyonu'' kapsamında SSK İl Sağlık İşleri Müdürü Dr. Melih İnan, gözaltına alındı.

22 Haziran
Anayasa Mahkemesi, ''laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle'' FP'nin temelli kapatılmasına karar verdi.

26 Haziran
Danıştay 2. Dairesi, dalgalı döviz kuruna geçilmeden önce 52 milyar liralık şahsi parasını dolara çeviren Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'in yargılanmasına karar verdi.

6 Temmuz
Başbakan Bülent Ecevit, hakkındaki ''öldü'' söylentileri için ''bunun amacı ya benden kurtulmak ya da ortalığı karıştırmak'' dedi.

10 Temmuz
Okeycilerin başına inek düştü. Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesinde kahvede okey oynayanların üzerine inek düştü. Okey oynayanları seyreden 62 yaşındaki Ethem Şahin'in ayağı kırıldı.

15 Temmuz
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Meslek Liseleri yönetmeliğinde değişiklik yaparak, öğrencilere ''bekaret zorunluluğu'' getirdi. Bu liselerin ödül ve disiplin yönetmeliğini yeniden düzenleyen bakanlık, daha önce ''iffetsizliği sabit olan'' şeklindeki maddeyi ''fuhuş yapmak ya da cinsel ilişkiye girmiş olduğu tespit edilmek'' diye değiştirdi. Yönetmelik, eğitimcilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti.

16 Temmuz
Türkiye'de ilk kez açlıktan bebek ölümü haberi geldi. Manisa'da Berivan isimli bir bebeğin açlıktan öldüğü doktor raporu ile ortaya çıktı. Ailenin tamamının açlık çektiği ortaya çıktı.

17 Temmuz
Ekonomik program uygulamaları konusunda Devlet Bakanı Kemal Derviş ile ilişkileri polemik konusu olan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, MHP Genel Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla görevinden istifa etti.

27 Ağustos
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. 6 personel gözaltına alındı.

5 Eylül
Koray Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan istifa etti. Aydın, milletvekilliğinden istifa dilekçesi de verdi

6 Eylül
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, yeni adli yılın açılış töreninde, ülkenin bir polis devletine dönüştüğünü söyledi.

2 Ekim
Ankara DGM Başsavcılığı, Bağ-Kur'a yönelik operasyon başlattı. Operasyonda, hayali prim yatırarak çok sayıda kişinin emekli olmasını sağlayan 3'ü memur 6 kişilik bir şebeke ortaya çıkarıldı.

6 Ekim
Ankara'ya su sağlayan barajlardaki suyun azalması nedeniyle semtlere göre günaşırı su dağıtımı uygulamasına başlandı.

1 Aralık
İşçi ve memur sendikaları ile sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ''Emek Platformu'' tarafından, ''uygulanan ekonomik politikayı protesto'' için Türkiye genelinde kitlesel basın açıklaması yapıldı ve mitingler düzenlendi.

2 Aralık
Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı ve Çevik Kuvvet polisleri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle protesto eylemi yaptı, yürüyüşe geçti. memur maaşları gecikmeli ödenmeye başladı. Yurt genelinde ise esnaf ayaklanması yaşandı. Ülkenin tüm şehirlerinde "Hükümet istifa" sloganlarıyla milyonlarca esnaf ve memur eylem yaptı.

***

İçiniz karardı değil mi?

Bakanlar istifa ediyor, dolar roket gibi fırlıyor, borsa çakılıyor, Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın kavgaları ülkeyi kaosa sürüklüyor. Bu sırada bankalar boşalıyor, hazine hortumlanıyor, milyar dolarlar iç ediliyor. Yüzbinlerce işyeri iflas bayrağı çekerek kapanıyor. Bakanlıklardan kurumlara kadar devletin tüm birimleri rüşvet ve yolsuzluk haberleri ile çalkalanıyor. Tüm ihalelerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı belgeleniyor. Çocuklar açlıktan ölüyor, anne babalar intihar ediyor. Geçimini sağlamak için fuhuşa yönlenen kadınların sayısında patlama oluyor.

Yazdıklarım bir yılın tamamamını anlatmıyor. İnanın yazsam buradan Kars'a yol olur.

Sadece şu konuya dikkat çekeceğim. 2001 yılında şekere 13 kez, çay'a 14 kez, ulaşıma 8 kez, yağa 8 kez, ekmeğe 4 kez zam yapılmış. Tüp ise zam rekoru kırmış ve 15 kez zamlanmış.

Biliyorum yazı çok uzadı. İzin verirseniz bir iki başka konuya özel bir paragraf açacağım. Acaba 2001 yılında "Kız öğrencilere bekaret kontrolü yapılması" kararı 2013 yılında alınmış olsaydı sizce bugün ülkenin hali nice olurdu?

Ya da İnsan Hakları Derneği'ne kapatılma davası açılsaydı ne olurdu? Peki polis sokağa çıkıp eylem yapsaydı sizce ne olurdu?

***

Dedim ya. Bu sadece 2001 yılının özeti.

Eğer "2002 yılının özetini de istiyoruz" derseniz bir sonraki yazıda aktarmaya çalışırım. Hatta önceki yılları da...

Ne dersiniz, yazmaya devam mı?