BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den Meclis'te imza şov!

Meclis Başkanlığı'na sunulan Anayasa Değişikliği Teklifi parti içinde yeniden imzaya açıldı. 50 vekil imzasını geri çekti.

Abone ol

İNTERNETHABER

Ak Parti'de 50 milletvekili Anayasa Değişikliği Teklifi üzerinde yürütülen imza tartışmalarını bitirmek için  imzasını geri çekti.

Böylece teklifteki imza sayısı 184'ün altına düştü ve taslak 'kadük' oldu. Böylece muhalefetin teklifi 'usul' yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinin önüne geçildi.

Ardından Anayasa Değişikliği Teklifi Ak Parti içinde yeniden imzaya sunuldu. Yeni taslağı tam 265 vekil imzaladı.

Taslakta değişiklik istenen madde sayısı 30'a çıktı. Ve Anayasa Değişikliği Taslağı yeniden Meclis'e sunuldu. 

TEKLİFİN ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN İMZA TARTIŞMALARI NEDENİYLE

Konu hakkında açıklama yapan Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç kendisinin de tekliften imzasını çektiğini söyleyerek "Anayasa değişikliği teklifinin üzerinde kasıtlı olarak devam ettirilen imza tartışmaları nedeniyle ben ve 50 milletvekili arkadaşım tekliften imzamızı çektik. Biz bu teklifin imzalar bakımından değil özüyle tartışılmasını istiyoruz. Türkiye’nin çağdaşlaşmasını istiyoruz" dedi.

Attıkları bu adımla teklif üzerinden yürütülen imza tartışmaları tamamen sona erdiğini belirten Kılıç, teklifin tekrar imzaya açıldığını söyledi.

 TAKTİK SAVAŞLARI
Ak Parti, konunun muhalefet tarafından kullanılıp teklifin Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilmesinin önüne geçmek için önlem aldı.

Muhalefetin bu planını öğrenen Ak Parti de bunun üzerine yanlışını düzeltme kararı aldı.

TBMM’de bugün 50’nin üzerinde AK Partili vekil, parti yönetiminden gelen talimat doğrultusunda tekliften imzalarını çektiler.

Böylece teklif daha görüşülmeden düşmüş oldu.

Yeni bir “imza krizi” yaşanmaması için Ak Parti, şimdi yeniden imza toplayacak ve 184 vekilin imzasıyla aynı teklifi yeniden TBMM’ye sunacak.

Ancak bu kez, konunun “usül” yönünden Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin önü kapatılmış olacak.

BU KEZ 265 VEKİL İMZA ATTI

Yeniden imzaya açılan teklif bu kez 265 vekil tarafından imzalandı. Teklifte 10'un üzerinde bakanın imzası da var. Yeni teklife Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da imza koydu. 

YENİ TEKLİFTE 30 MADDE VAR

Ve teklif yeniden Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak bu kez teklifte 30 madde var. En önemli değişiklik Anayasa’nın, "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi" başlıklı 157. Madde’sinde yapıldı.  

157. Maddenin 5. Fıkrasında değişiklik yapılarak, hakimler, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi teminatı altına girdi.

Öte yandan Anayasa değişikliği teklifinin, "Toplu İş Sözleşmesi Hakkını" düzenleyen 53. Maddede yapılan değişikliğe açıklık getirildi.

Mevcut teklifte emeklilere de toplu sözleşme hakkı getiriliyordu. Yapılan yeni eklemeyle, hangi emeklileri kapsadığı yönde bir düzenlemeye gidildiği ifade edildi.

İLK TEKLİFTE İMZA KRİZİ YAŞANMIŞTI

İlk Anayasa değişikliği teklifi, Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili tarafından 30 Mart'ta TBMM Başkanlığı'na 215 imzayla sunulmuştu.

CHP ve MHP Ak Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu Anayasa değişikliği teklifi için iki ayrı isim listesi olduğu ileri sürüldü.

Listenin birinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin de imzası bulunduğu, yine aynı tarihli düzeltilmiş imza listesinde ise, Şahin ve bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin isimlerin ve imzalarının üzerinin çizildiği kaydedildi.

MHP: BU BİR İTİRAFTIR

AK Partili vekillerin teklifteki imzalarını geri çekmelerini MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural "Bu bir itiraftır" diye nitelendirdi.  

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural grup toplantı salonunda yaptığı açıklmada, 'Sahte imza verdiklerini itiraf ettiler. Bir Hükümet, çoğunluk partisi, sahte imzalarla Anayasa değişikliği teklifi vermeye cüret ediyor. Bu, Türkiye'nin ne kadar baskıcı, hukuk tanımaz şekilde yönetildiğini ortaya koyuyor" dedi.

"Bir milletvekilinin imzasının hukukuna sadık olmayanların, hukuk reformu adı altında Anayasa değişikliğini getirmeleri, hukuku ortadan kaldırma amacını taşımaktadır" diyen Vural, "Milletvekillerinin imzalarını böyle saptıranların yargıyı da siyasallaştırmak istedikleri açık seçik ortaya çıkmıştır. Türkiye tarihinde ilk defa bir çakma Anayasa değişikliği teklifiyle komisyon toplantıya çağrıldı. Bu çerçevede, bu irade olmadan, koskoca adamlar, Bülent Arınç, hepsi, dolaştılar. O sivil toplum örgütleri şimdi 'Arkasında imza olmayan bir metni imza varmış gibi gösterdiniz. Siz ne biçim bir yönetim anlayışına sahipsiniz?' diye sormazlar mı?" diye sordu.

CHP: BU TEKLİF SAKATLANDI

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay ise "Bu teklif sakatlanmıştır, özür dilemeliler" dedi.