BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den Gül kararına ilginç tepki

Anayasa Mahkemesi'nin Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin karara ilk tepkisi de dikkat çekici oldu

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyerek,yeniden aday olmasınında yolunu açması hem hükümetten hem de CHP'den tepki aldı.

CHP'nin tepkisi beklendiği gibi olurken AK Parti'den gelen açıklama, Anayasa Mahkemesi kararının parti içindeki tüm dengeleri ve hesapları da altüst ettiği şeklinde yorumlandı.

AK PARTİ'DE HESAPLAR KARIŞTI

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa Mahkemesi'nin Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin karara ilk tepkisi dikkat çekici oldu:

"Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor"

Anayasa Mahkemesi'nin Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili kararı değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor.. Sayın Cumhurbaşkanı 2014'te aday olursa halk kendilerini tercih eder' diye konuştu.

MHP'DEN İTİRAZ SESLERİ YÜKSELDİ

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kararına MHP'den tepki geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yazılı açıklamasında, "Her şeyden önce Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı yürürlükteki Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil etmiştir. Bundan sonra Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır" ifadelerine yer verdi. Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere 5678 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun 31 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilmiş ve ardından 16 Haziran 2007 tarihinde Resmi Gazete'de halkoyuna sunulmak üzere yayımlanmıştır. Bunun üzerine, 31 Mayıs 2007 tarihinde aralarında; Cumhurbaşkanlığı görev süresinin yedi yıldan beş yıla çekilmesini ve milletvekilliği süresinin beş yıldan dört yıla indirilmesini sağlayan anayasa değişiklikleri de 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla onaylanmıştır. Bu gerçekler ışığında Cumhurbaşkanlığı görev süresinin '5+5' yıl olarak tayin edilmesine rağmen, Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği kararın tutarlılıkla, objektiflikle ve adaletle bağdaşır ve izah edilebilir hiçbir tarafı görülmemiştir. Anayasa'da açık ifadesi bulunan ve tartışma götürmez bir şekilde net olan Cumhurbaşkanlığı görev süresini sulandırmak, siyasi ve keyfi yorumlarla yeni içtihat oluşturmak en başta Anayasa'nın çiğnenmesinden başka bir anlama gelmemiştir."

MİLLETİMİZ BU TEZGAH ALTI İLİŞKİLERİ GÖRMEKTE

Bahçeli, "Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün uluslararası bir göreve getirilme çabaları da şimdilik sonuçsuz kalacak ve bir işe yaramayacaktır. Anayasa Mahkemesi verdiği kararla, AKP'nin tekerine taş koyduğu gibi, hukukun güvenirliğine de kalıcı bir darbe vurmuştur. Elbette aziz milletimiz bu tezgah altı ilişkileri görmekte ve devleti aile şirketine çevirme arayışında olan sinsi niyetleri ibretle izlemektedir. Şüphesiz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararın düzeltmesini büyük Türk milleti gelecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde yerine getirecek ve devletin en yüksek makamıyla ilgili hesap yapanları mutlaka sükûtu hayale uğratacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi buna yürekten inanmakta ve güvenmektedir" şeklinde görüş belirtti.

CHP'DEN İLK TEPKİ

CHP'nin karara verdiği reaksiyon ise beklendiği gibi oldu. CHP adına açıklama yapan Akif Hamzaçebi "Kamu hukukunda kazanılmış hak kavramı olmaz" dedi.