BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

AK Partiden Erbakan taktiği

Asker ile irtica gerginliği yaşayan Ak Parti, Erbakan'ın uyguladığı formülü kullanacak...

Abone ol

Askerin son dönemde irtica üzerine yaptığı vurgu, AK Parti hükümetini tansiyonu düşürme arayışına itti. Bunun için ortaya atılan formül ise Erbakan taktiği... Geçmişte Necmettin Erbakan’ın askerle ilişkiler gerginleştiğinde uyguladığı “Salon adamları” formülünü AKP’nin gündemine getirdi.

SALON ADAMI FORMÜLÜ NEDİR?

Erbakan’ın “salon adamları” formülü, MSP ve RP dönemlerinde iktidar ya da muhalefetteyken askerlerle irtica içerikli gerilimler ortaya çıktığında ortaya attığı bir yöntemi ifade ediyor. Erbakan’ın formülü, partilerinde “Salon adamları” diye tanımladığı bazı partililerin askerlerle sürekli bir iletişim içinde olmasına dayandırılıyor.

Erbakan’ın salon adamları, olağan dönemde de askerlerle yemek, düğün, nişan, kutlama ve başka etkinlikler çerçevesinde sürekli bir arada olmaları ve bu buluşmalar sayesinde askerlerin düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmalayı amaçlanıyor.

Erbakan özellikle kapatılan RP döneminde partiye katılımlarını sağladığı bazı emekli askerlerden salon adamı tanımına uygun faaliyette bulunmalarını istiyordu.

AK PARTİ'NİN SALON ADAMLARI

Aynı formül, askerlerin üst üste yaptığı irticai tehdit açıklamaları üzerine AKP’de de konuşulmaya başlandı. AKP’de askerlerle karşılıklı bir irtica polemiğine girmek yerine onları açıklama yapmaya yönelten nedenleri belirlenmesi gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı.

Bu çerçevede Başbakan Erdoğan ve bakanların anayasal kuruluşlardaki ortak görevler ve toplantılar çerçevesinde askerlerle bir araya gelmelerinin dışında, karşılıklı ve sürekli bir bilgi akışının sağlanması gerektiği partide ifade edilmeye başlandı. Erbakan’ın salon adamları formülü de bu boyutta tartışmaya açıldı.


(ANKA)