Van depremi sonrası köylere yardım ulaşmadı iddiaları üzerine AK Parti yeni bir formül geliştirdi
Abone olVan depremi sonrası 'köylere yardım ulaşmadı' iddiaları üzerine AK Parti, 'hamilik' formülü geliştirdi. Depremzede köyler AK Parti'li belediyelere zimmetlendi. İhtiyaçlardan onlar sorumlu...
7.2'lik Van depreminin ardından 'kardeşlik formülü' devreye giriyor. AK Parti, 'Köylere yardım ulaşmadı' iddialarının ardından 'kardeş belediye-kardeş köy' modelini uygulamaya koydu. Van'daki 84 köydeki eksikliklerden, farklı illerdeki ilçe belediyeleri sorumlu olacak. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, depremin vurduğu köylerdeyaşayan yaklaşık 66 vatandaşa ilaç olacak uygulamayı anlattı:
FATİH'E BİR KÖY, ANKARA'YA BİR KÖY
Akşam'ın haberine göre İstanbul, Ankara, Kayseri gibi 10 büyükşehir belediyemiz, Van ve Erciş'in yaralarının sarılması için yardım programı ortaya koydu. Bu illerdeki her bir belediyemizi, depreme maruz kalan yerleşim merkezleri ve özellikle köylerden sorumlu tutuyoruz. Ankara'daki Keçiören Belediyesi'ni bir köyle irtibatlandırıyorsak, İstanbul Fatih Belediyesi'ni başka bir köyle irtibatlandırıyoruz.
ALT VE ÜSTYAPI DA LİSTEDE
İl başkanlıklarımızla birlikte bu belediyelerimiz, mağdur vatandaşların ihtiyaçlarından sorumlu olacak. Hafta sonu, Ankara Mamak ve Keçiören belediyelerimiz de bölgedeki incelemelerini tamamlayacak. Gıda, giyim ve barınma yardımları götürüldü. Eksiklerin kontrolü gibi belediyelerimiz altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarından da sorumlu olacak. Su ve kanalizasyon ihtiyacından, park ve bahçesine kadar her ihtiyacıyla ilgilenecekler.
KRİZ MASALARIYLA KOORDİNELİ
Van Belediyesi'nin BDP'li olması ihtiyaçların giderilmesinde sıkıntı yaratmayacaktır. Orada bakanlarımızın başında olduğu kriz masalarımız görev yapıyor. Onlarla koordineli çalışma yürütülecek. Projeyle depreme maruz kalan yerleşim yerlerinde tüm yaralar sarılacak. Van'daki belediye olumsuz bir tavır takınırsa bu durum zaten onun suçu olur.
BAŞKANLAR UYARILDI
Tanrıverdi, çarşamba günü AK Parti'li belediye başkanlarıyla yapılan toplantıda yapılaşma konusunda uyarılarda bulunduğunu da söyledi:Zemin etüt çalışmalarından inşaat yapımındaki malzemelere ve sağlıklı imar yapılanmasından denetimlerin sıklaştırılmasına kadar ağırlık verilmesi gereken hususları anlattık, uyarılarımız oldu. Van'da yıkılan binalarda yapı malzemelerinin sağlıksız olduğu görülüyor. Sayın Başbakanımızın talimatıyla, iktidarı kaybetmek pahasına da olsa bu binaları yenileyeceğiz.Yer resmen yarıldı
ERCİŞ'te bir evin ortasından geçen fay, felaketin boyutunu gözler önüne seriyor. Çelebibağı İnönü Mahallesi'ndeki evi ikiye ayrılan Erol Keleş, ''Yer yarılmıştı, gürültüyle şoktaydım, nereye gideceğimi bilemedim'' dedi. Keleş, öncelikle düşen annesini kurtardığını anlattı.
O VEKİL KONUŞTU: Tavizsiz imar uyguladık
Erciş'te 2004-2011 arası belediye başkanlığı yapan AKP Milletvekili Fatih Çiftçi, görevde olduğu dönemde imar izni ve yapı ruhsatı verilen binaların yıkıldığı iddialarını yalanlandı: 'Başkanlığım döneminde verilen ruhsatlardan yıkılan bir tane bina ya var ya yok. Depremi Van'da yaşadım; o günden beri buradayım. Enkazların tamamını gezdim. Dönemim de verilen ruhsatlar, izinler ortada. İspat edebilirim. Tavizsiz bir imar uyguladık, ruhsata aşırı derecede dikkat ettik. 2 katı, 6 kata çıkardığım, bu nedenle yıkılan bir bina dahi yok. Bu nedenle müteahhitler bana karşıydı. Yıkılanların önemli bölümü 10 yılın üzerinde, Deprem Yönetmeliği çıkmadan önce yapılanlar'. 10 yıl önce hazır beton olmadığını, belirten Çiftçi, yıkımdaki önemli bir etkenin de yıkanmamış dere kumu kullanılması olduğunu söyledi.
KANUN ACİLEN DEĞİŞMELİ
İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Abdullah Baysal, İstanbul'da mevcut yapıların yüzde 67'sinin değişmesi gerektiğini belirtti. Baysal NTV'ye konuştu: Tüketici ucuz bina almayı tercih ediyor. Devlet markalı konut üretenleri teşvik etmeli. İstanbul'da yapı stokunun yüzde 67'sinin değişmesi gerekli. Kat mülkiyeti kanunu değişmeli. Çünkü kat malikleri kurulunda toplanacaksınız, karar alacaksınız, biri itiraz ettiği zaman yaşanılmaz olduğunu bile bile, binanın tahliye edilmesi olası değil. Devlet yasayı değiştirip biran önce çoğunluk kararı kaldırılmalı. Mutlaka makro plan yapılmalı. Cesaret önemli. Müteahhitler bu değişime ayak uydurur.