AK Parti yönetimi kapatma davası sonrasında milletvekillerini dinlemeye başladı. Vekiller eleştiri yaptı... Aykırı sesler yükseldi
Abone olİNTERNETHABER/ANKARA
Ak Parti’de ilk kez özeleştiri görüntüsü oluştu. Kapatma davası öncesinde yapılan tüm toplantılarda daha çok üst yönetimi dinleyen milletvekilleri Salı gününden bu yana yapılan Lale Restorandaki toplantılarda, parti yönetiminin de hataları’ olduğunu dile getirdiler..
’Nabız yoklama’ toplantılarına Sadullah Ergin, Mustafa Elitaş, Nihat Ergün, Bekir Bozdağ ve Nurettin Canikli başkanlık etti. Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de bu toplantılara katılarak veillerin nabzını tuttu. En radikal görüş eski grupbaşkanvekili Salih Kapusuz’dan geldi. Kapusuz; savunma yapmadan referanduma gidilmesini önerdi.
REFERANDUMA GİDELİM
Salih Kapusuz, kapatma davasına karşı partinin savunma yapmamasını önerdi. Kapatma davasının siyasi olduğunu ve hedefin Türkiye’yi bölmek olduğunu savunan Kapusuz, “Bu dava siyasi bir davadır. Savunma yapmalıyım, ciddiye almayalım. Savunma yapsak da sonuç değişmez. Biz anayasa değişikliği yapalım ve bunu her şartta referanduma götürelim. Biz yasama olarak her türlü yasayı çıkartabiliriz. Dava açıldı diye bu konuda anayasa değişikliği yapamayacağımız iddiası geçerli değil. Referanduma gidelim ve milletin ne dediği ortaya çıksın. Buradan bir şey gözden kaçırılıyor. Söz konusu olan AKP’nin kapatılıp kapatılmaması değil. Türkiye’nin bölünmesi söz konusu. Dava üzerinden bilinçli yürütülen bu proje engellenmeli. Parti olarak bunu önleyecek politika izlenmeli” dedi.
REFERANDUM SON ÇARE
Bayburt Milletvekili Ülkü Güney, uzlaşma aranmadan tek başına bir çalışma yürütülmesine karşı çıktı. “Her fırsatta demokrasi diyoruz, uzlaşma diyoruz. Ama tek başına hareket etmek istiyoruz” diyen Güney, Anayasa değişikliğinin TBMM’de bulunan partilerle birlikte yapılmasını önerdi. Güney, “CHP, MHP ve DTP ile görüşülsün. Onların da destek vereceği bir çalışma yapılsın. Eğer uzlaşma olmazsa, çıkar millete bunu anlatırız. Kafamızı uzatıp ’kesin’ demeyeceğiz. Ama tek başına kalırsak, son çare referandumdur” dedi.
KÖTÜ YÖNETİLİYORUZ
İstanbul Milletvekili Recep Koral ve Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, parti yönetimini ve hükümetin hatalar içinde olduğunu söylediler. İki isim de “22 Temmuz seçimlerinden sonra parti ve hükümet iyi yönetilmiyor. Başarısız gidiyoruz” görüşünü dile getirdiler.
AYKIRI SES ARINÇ
Bülent Arınç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma davası açacağını daha önceden bildiğini söyledi. RP ve FP’ye karşı açılan kapatma davalarında yaşananları anlatan Arınç, “Aynı şekilde bir süreç işletiliyor. Ancak bütün bu yaşananları biz daha önceden biliyorduk. Kapatma davası açılacağından haberimiz vardı. Yargıtay’ın ışıkları gece yarısı yanıyordu. Çalışma yapılıyordu. Başsavcının hangi muhabirler, gazetecilerle çalıştığını da biliyoruz” dedi.
SİVİL ANAYASA NEREDE?
Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, parti kapatmanın gündeme gelmesinden sonra mini Anayasa değişikliğinden bahsedilmeye başlandığına dikkat çekerek, “Sivil Anayasa çalışması hazırlandı. Ne oldu bu çalışmaya, gören var mı sivil Anayasayı? Neden Sivil Anayasa’yı gündeme getirmediniz, beklettiniz” diye sordu.
GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİN
Mersin Milletvekili Ömer İnan Türkiye gündeminin değiştirilmesini istedi. Gerginlikten dolayı siyaset ve ekonomide yaşanan olumsuz havanın dağıtılmasını öneren İnan, “Bu gündemle Türkiye daha fazla gitmemeli. Gündemi değiştirecek adımlar atın. AB reformlarına hız verin, TCK 301. madde değişikliğini TBMM’ye sunun” dedi.